Annonce
AGF

Ingen Benjamin længere: Hvidt har taget store skridt i AGF

Benjamin Hvidt har spillet 20 Superligakampe for AGF. Det syv er spillet i træk fra start over de to seneste måneder. Arkivfoto: Ole Nielsen
Benjamin Hvidt var den første spiller i Superligaen født i det nye årtusinde til at få debut. Han blev hurtigt stemplet som et talent, AGF med tiden ville tjene mange penge på. Men efter en rædselsdebut forsvandt han i halvandet år. Nu er han tilbage i en helt anden udgave, og det skyldes blandt andet en juleferie hvor han takkede nej til landsholdet.

FODBOLD: Wesley Sneijder har spillet en VM-finale. Han har vundet Champions League og spillet for Real Madrid.

Boldgeniet er én, man lægger mærke til når han pludselig optræder på Ceres Park – også selvom det var iført en Galatasaray-trøje i karrierens efterår.

Det er fire år siden i dag, at hollænderen var i Aarhus for at spille en træningskamp.

Annonce

Det er der måske ikke mange, der husker længere, men Benjamin Hvidt gør. Fordi det var første gang, at han for alvor fik lov til at vise sig frem for publikum i Aarhus. Dengang med stort, krøllet hår og blot 16 år gammel.

Mens Ceres Park holdt øje med den hollandske landskamprekordholder, fik Benjamin Hvidt lov til at snuse til den store scene i en halvleg.

Siden da er midtbanespilleren blevet skreget op til det helt store. Han imponerede i Parken som 17-årig, blev flået ud i sin startdebut, var ”glemt” i godt et år inden han lige så stille viste sig igen. Og i de syv seneste Superligakampe er han startet på banen for AGF.

Et lille gennembrud – uden at larme.

Benjamin Hvidt er nemlig ikke længere den pasningsstærke playmaker, der skulle være den århusianske udgave af Andrea Pirlo. Den klejne teenager er blevet en mand som modstanderne slår sig på.

Men det giver ikke sig selv, at knægten fra Djursland er blevet Superligaspiller i AGF. Den hurtige debut har givet mentale ar, og ifølge cheftræner David Nielsen ville de fleste, der har været igennem det samme som Hvidt, være i gang med noget helt andet end at spille fodbold i dag.

Som 16-årige fik Benjamin Hvidt (22) en halvleg for AGF i en træningskamp mod Wesley Sneijder (med bolden) og Galatasaray. Arkivfoto: Ole Nielsen

Juletræning

Benjamin Hvidt tog en beslutning kort før jul for halvandet år siden.

Han sagde nej til at rejse med det danske ungdomslandshold og valgte i stedet at blive i Aarhus for at træne.

Han havde slet ikke fået spilletid for AGFs Superligahold i 2018. Ja, mange var begyndt at skrive ham op i rækken af alle de andre talenter, der fik en kamp eller to og så ellers skiftede til Brabrand eller Aarhus Fremad eller begyndte at studere på universitetet.

I stedet for at tage med landsholdet besluttede den dengang 18-årige midtbanespiller sig for at træne på Fredensvang hver dag. Fysisk træning. Vægte og løbesko. Den slags ubehageligheder, der rimer meget dårligt på brun sovs og rødkål.

Og det gav pote.

Ikke med det samme. Men det giver pote i dag, mener David Nielsen, der er er cheftræner i AGF.

- Han lagde grundlaget for, at hans fysik har fået et løft. Det er jo ikke sådan, at du bare møder op til træning en dag og så kan du løbe i Superligatempo. Nu kan han spille mod en mand som Carlos Zeca (fra FC København, red.) og det har taget to år at bygge dén intensitet op.

- Det fortæller noget om, at det er meget, meget svært at være en dygtig Superligaspiller før du er 20 år gammel. Især på vores hold, hvor det kræver en rigtig stor fysisk kapacitet for at være med, fortæller David Nielsen.


Dengang han kom frem daffede han rundt i det samme tempo hele tiden. Der var ingen dynamik over ham og han luntede bare rundt og spillede en gammeldags sweeper på midtbanen. I dag er han måske en vores bedste presspillere og bolderobrere. Han er en af vores mest aggressive tacklere, der får brudt en masse bolde. Det har været godt at se ham gå igennem den udvikling.

David Nielsen


Annonce

Nedturen

Cheftræneren havde kun været ansat i AGF i nogle få uger før han fik øjnene op for Benjamin Hvidt.

Den 17-årige U19-spiller, der allerede var begyndt at træne med førsteholdet, havde fået debut under Glen Riddersholm – nogle få minutter – og havde spillet en pokalkamp i Parken mod FC København hvor han i øvrigt imponerede.

Nu gav David Nielsen ham startdebut i Superligaen da AGF skulle møde FC Nordsjælland i Aarhus.

Hvidt blev sat ind på en femmands-midtbane ved siden af Sana og Amini med Ankersen og Spelmann på kanterne. Masser af power omkring ham.

Men Hvidt faldt igennem. Blev pillet ud kort inde i anden halvleg, stillingen 1-3.

- Det 17-årige stortalent havde det svært i de 53 minutter, det blev til. En forsigtig, men ok start blev efterhånden konverteret til dårlige clearinger – som ved det andet FCN-mål – og alibipasninger uden fart til medspillerne.

Sådan lød bedømmelsen i denne avis efterfulgt af karakteren 2 (på det jævne). En bedømmelse, der venligt tog højde for spillerens alder og erfaring.

Det var Benjamin Hvidts sidste optræden for AGFs Superligahold i halvandet år.

Benjamin Hvidt

Født: 12. marts 2000

Højde og vægt: 185 cm og 78 kg

Klub: AGF (kontrakt til nytår 2021)

Position: Central midtbanespiller

Kampe for AGF: 28

U-landskampe for Danmark: 26

Annonce

Stortalentet

Benjamin Hvidt var den første i Danmark fra årgang nul, født 12. marts 2000, til at få debut i Superligaen.

Og forventningerne til ham var ikke blevet mindre af, at han som 15-årig deltog i en serie på Danmarks Radio hvor et TV-hold fulgte seks lovende U16-landsholdsspillere. TV-udsendelsen hed ”Jeg vil være fodboldstjerne.”

Men også i fodbold gælder det, at jo højere du flyver, jo dybere er der at falde.

Især indsatsen i pokalkampen mod FC København lovede en masse, der ikke blev opfyldt.

- Jeg beviste, at jeg sagtens kunne være med mod det bedste hold i Danmark, så det gav mig selvfølgelig forhåbninger om at få flere kampe. Men jeg fik ikke muligheden for at vise mig frem igen, og det var jeg meget ked af på det tidspunkt. Jeg følte, jeg kunne være med og jeg ville gerne vise mig frem, men det var svært.

- Hvis jeg havde været dygtig nok dengang, så havde jeg selvfølgelig spillet noget mere efter min debut. Men der var også nogle dygtige spillere dengang. Nogle store profiler, jeg skulle kæmpe med. Det er der også i dag, men jeg er blevet tre år ældre og jeg ved, hvordan gamet er og er meget mere tryg fordi jeg har fået lov til at træne med i så mange år, fortæller Benjamin Hvidt.

Han har haft en mentaltræner tilknyttet for at få tankerne til at klappe i takt ovenpå introduktion til voksenfodbold.

- Jeg gik fra at være en af de bedste i ungdomsårene til at komme op til nogle, der var lige så gode teknisk, tænkte lige så hurtigt og som var stærkere. Jeg skulle finde ud af, at jeg ikke var den bedste hver gang længere. Jeg har været vant til at spille et år eller to op på ungdomsholdene, så jeg har altid været vant til at blive matchet, men i førsteholdstruppen oplevede jeg, at jeg ikke længere var den bedste til træning. Jeg lavede flere fejl og det satte sig i mig – også fordi jeg ikke spillede ret meget i kampene.

- Selvom jeg kun var 17-18 år, havde jeg svært ved at acceptere, at jeg ikke spillede. Jeg følte, jeg mindst var lige så god som de andre, men jeg måtte acceptere, at jeg ikke stod i forreste række, fortæller Benjamin Hvidt, der i en meget ung alder flyttede han hjemmefra på grund af forældrenes bopæl på Djursland. Derfor boede han i hverdagene hos AGFs talent-plejefar Ib Kalsmose i Højbjerg.

Benjamin Hvidt (22) har lagt sit spil om til at blive mere aggressiv og løbende. Arkivfoto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Annonce

Ingen Pirlo

David Nielsen har fulgt Benjamin Hvidts udvikling på nærmeste hold, og han er imponeret af, at midtbanespilleren er kommet igen.

Det lå nemlig ikke i kortene, mener han.

- Det har været vanvittigt hårdt for ham, men jeg har ladet ham stå i det. Der er mange ungdomstrænere, der har gjort et godt stykke arbejde med ham ... men fra min egen erfaring ved jeg også, at det er svært at sidde og snakke på et kontor. Det kan være godt en gang imellem, men vi skal ud og have erfaringerne ude på banen. Mærke det på egen krop. Det er dét, det handler om.

- Når et talent bliver hypet, får debut og hypen så daler lidt og han mister lidt af den selvtillid, han havde hele sin ungdomskarriere, så sker der ofte det, at vi aldrig ser dem igen. Men Benjamin har formået at sætte en jernstang ind i det glid, han var i gang med.

- Det har han gjort ved at arbejde benhamrende hårdt. Han har transformeret sig selv fra at være en sekser til at blive en meget dynamisk hårdtarbejdende otter. Det har været godt for ham, at vi har fundet det system, vi har nu. Det har været med til at få nogle af hans styrker frem, mener David Nielsen.

Han så tidligt et lys i Hvidt, men kunne ikke bruge Pirlo-udgaven.

- Dengang han kom frem daffede han rundt i det samme tempo hele tiden. Der var ingen dynamik over ham og han luntede bare rundt og spillede en gammeldags sweeper på midtbanen. I dag er han måske en af vores bedste presspillere og bolderobrere. Han er en af vores mest aggressive tacklere, der får brudt en masse bolde. Det har været godt at se ham gå igennem den udvikling.

Ifølge cheftræneren har Benjamin Hvidt indset, at han ikke kan det hele.

- Du kan ikke være god til alting. Du skal skabe din egen identitet, finde ud af, hvad du vil være specialist i. Og som ung spiller er det en god idé at komme med din duelstyrke og power først, så kan de andre ting bygges på som du bliver ældre. Og Benjamin har fundet ud af, at han skal trampe ind i folk. Det er ligesom dengang Dennis Rodman fandt ud af, at han skulle rebounde for at overleve i NBA, siger cheftrænerne med henvisning til den tidligere Chicago Bulls-spiller.

Annonce

En smag for Superliga

Benjamin Hvidt lagde de første sten til at lægge sit spil om i juleferieen for halvandet år siden.

Det har bragt ham til, hvor han er i dag. En 20-årig, der har startet inde for AGF i syv kampe i træk fordi han var parat til at kæmpe for at blive en bedre version af sig selv.

- På træningslejren i vinter fik jeg og Lars Friis (assistenttræner i AGF, red.) for første gang en oplevelse af, at vi kunne se på mit duelspil hvordan det bar frugt, at jeg trænede på det fysiske. Jeg har altid været stor, men jeg kunne ikke finde ud af at bruge min krop rigtigt. Og sådan tror jeg i øvrigt, der er mange, der har det. Jeg er heller ikke i mål endnu, men jeg er blevet bevidst om hvor vigtigt det er at kende sin krop og hvordan den fungerer. Og det er ikke så let som det lyder, men for mig er det kommet naturligt jo mere jeg har presset mig selv.

- Lige siden jeg kom op i førsteholdstruppen, har jeg troet på, at jeg nok skulle blive Superligaspiller. Det handlede bare om hvor længe det ville tage. I begyndelsen gik det hurtigt, men det blev det jo ikke ved med. Og i den proces hjalp det mig at kigge fremad i små bidder i stedet for hele tiden at kigge et halvt eller et helt år frem og have planer for, hvad der skulle ske på lang sigt.

- Det har været en stor mulighed for mig at starte regelmæssigt. Jeg har fået smag for at spille Superliga, og det er dét, jeg har brug for som ung. Det handler om at komme ind i en rytme. Derfor har det været dejligt med tilliden. Og den kan jeg mærke, at jeg får. Jeg kan spille frit og det har faktisk være pisselet at falde ind på holdet fordi truppen er så homogen. Det er lang tid siden, at jeg har prøvet at spille mange kampe i streg uden at det har været på reserveholdet. Vi skal tilbage til U19-tiden. Jeg nyder den her periode, siger Benjamin Hvidt.

Annonce

Uvurderlig periode

Både Benjamin Hvidt og David Nielsen er klar over, at midtbanespilleren ikke nødvendigvis er fast mand fra nu af.

Ungdomslandsholdsspilleren har været begunstiget af skader og karantæner til holdkammerater. Men han har grebet sin chance, og det er svært at undervurdere hvad denne periode kommer til at betyde for ham på den længere bane.

- Det er helt uvurderligt for ham. Han har vist, at han kan være med og har spillet nogle rigtig gode kampe. Det er ikke sådan, at vi sidder og kigger på truppen og tænker; ’nå, så må Benjamin spille’. Nej, han er en del af vores midtbane nu som de andre alternativer. Og det er stærkt, at han er nået dertil, selvom der selvfølgelig stadig kommer små udfald – men der gør der altså også fra de etablerede spillere, siger David Nielsen.

Hovedpersonen selv har fundet en ro i, at det hele nok skal gå.

- Jeg har taget det stille og roligt, fordi det er ikke mange 18 og 19-årige, der spiller i Superligaen bortset fra i FC Nordsjælland og et par enkelte undtagelser. Men jeg har selvfølgelig en alder nu, hvor jeg skal til at have noget spilletid. Og jeg synes også, at jeg tager skridt fra kamp til kamp lige nu. Men jeg er ikke ved at gå i panik, jeg er stadig kun 20 år og har forhåbentligt mange år tilbage af min karriere.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Ramt af Parkinson: Marianne og Peter bokser for at forlænge livskvaliteten

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Pernilles livsdrøm forsvandt: Nu har hun fundet melodien i det skønneste, lille byhus i Ebeltoft

Byudvikling For abonnenter

Beboerprotester hjalp: Fem lokalområder skal alligevel ikke have nye parcelhuse

Aarhus

Ville være endt som asfalt: Stine laver møbler af overskudsmarmor fra stenproduktionen

Alarm 112

Voldsom brand i villa: Overetagen er helt væk

Alarm 112

Fodgænger ramt af bil i område med stort biltræf

Aarhus For abonnenter

Fra rundkørsel til cafétorv: Filmfotograf fra Frederiksbjerg vil skabe sydlandsk stemning på central kirkeplads

AGF

To scoringer på to minutter: AGF's kvinder fortsatte deroute på svær udebane

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

Se dig godt for: Elbilsejere risikerer p-bøde, når de vil parkere gratis i Aarhus

Kultur For abonnenter

- Min fars sygdom har lært mig at være til stede med det besværlige i stedet for at flygte

Sport

Deja-vu for Skanderborg Aarhus: Fem mål til forskel i Silkeborg

Aarhus For abonnenter

Pludselig en dag startede Banedanmark den store motorsav:  - Nu er det som at have et tog kørende i baghaven

Danmark For abonnenter

Kendisser på stemmesedlen har en fordel, men ingen nem genvej til valg

Annonce