Annonce
Kultur

Irriterende interessant

Daniel van der Noon er også begyndt at male, og selvom maleriet her er lige lovlig let og feminint, irriterer det alligevel øjet på den fede måde. Foto: Thomas Priskorn

Ung britisk kunstner skaber originale billeder med litterære referencer og plads til udvikling.

Den unge britiske kunstner, Daniel van der Noon, har valgt at flytte til Aarhus. Han arbejder i et af de pæne atelierer på den kommunalt kontrollerede godsbane, men har alligevel formået at bevare en vis portion fabulerende energi og skæve påfund i sine nørdede tegninger, tryk og malerier.

Daniel van der Noon mikser originalt sin sirlige, naivistiske streg med gamle papirark med tørrede planter. Foto: Thomas Priskorn

Det har man tidligere kunnet opleve i Kunstbygningens satellit 'Sigrids Stue' i Gellerup, men kan nu også ses i den lille, men stramme soloudstilling 'Paintings' i Lunchmoney Gallery.

De her fire små tegninger af en blå rotunde, er placeret ovenpå gamle kassebonner fra tyske tankstationer. Foto: Thomas Priskorn

Ifølge kunstnerens CV har han en universitetsgrad i engelsk litteratur og filosofi. Det er måske derfor, at mange af værkerne indeholder litterære referencer, og ret beset er hybrider mellem visuelle aftryk og sproglige udtryk.

Annonce

Den nye serie 'Plantations' består af ti fint afstemte billeder, som Daniel van der Noon har skabt ved at tegne store palævillaer ovenpå 100 år gamle papirark med tørrede planter og blade. De pressede plantedele er fundet hos en tysk antikvar i Hamborg, hvilket forklarer tyske udsagn som for eksempel »Wildwächsen, sehr anpassungsfähig«, der originalt findes på et af papirerne.

Galleriet viser også et enkelt af Daniel van der Noons store, detaljerige billeder, der har storbyens betonjungler og skæve huse som motiv. Tegnestilen minder stærkt om Ole Lund Kirkegaards glade og naivistiske illustrationer, som man kender fra hans historier om Lille Virgil og Orla Frøsnapper.

I andre værker opløser den blot 25-årige kunstner grænserne mellem ready made, illustration og tegning. Det ses for eksempel i fire mikro-billeder af en blå rotunde, der er malet ovenpå oldgamle kassebonner fra fortidens tyske Esso-tankstationer og i et par friske collager, der er sat sammen af arkitektoniske tegninger og originale, skriftlige dokumenter fra nazi-tiden.

Ved brug af meget sarte pastelfarver, og overdreven feminin æstetik, er maleri umiddelbart ikke Daniel van der Noons stærkeste kort, selvom det store collagebillede 'Mavrodaphni' faktisk er irriterende interessant med dets mærkværdige miks af bogsider med portugiske fraser, abstrakte blå flader, en rød streg, og tegnede trappestiger. Og set i relation til hele udstillingen er maleriernes spontant malede, abstrakte elementer en frugtbar modvægt til de øvrige værkers pertentlige og figurative illustrationer.

På en bærende søjle midt i rummet er der en hurtigt skitseret tegning over endevæggens akrylmalerier. Det er vist en prisliste, og ikke et egentligt værk, men det fungerer rigtig godt som tankevækkende accent til de monokrome billeder, der forestiller fragmentariske bygningselementer, der enten er helt røde eller blå. Dermed refererer de sandsynligvis til kunstprofessor Albert Mertz's vedvarende udforskning af det konkrete rød-blå koncept, som han fortsatte med til sin død i 1990.

Daniel van der Noon er en spændende og meget ung kunstner, som er værd at følge. Udstillingen er inspirerende, men beskeden og ved at uddele tre store stjerner er der både plads til udvikling og forbedringer.

Paintings

###¤¤¤

Daniel van der Noon, Lunchmoney Gallery, Vestergade 62. Til 6. juli.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Her er de mest magtfulde personer i Aarhus: Se Stiftens Magtliste fra nummer 10 til 1

Danmark

Onsdagens smittetal sætter ny rekord - nærmer sig 39.000 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Erfaren kajakroer fundet død efter stor redningsindsats

Aarhus For abonnenter

Skoler og institutioner under ekstremt pres: Flere steder er mere end halvdelen af de ansatte ramt af sygdom

Sport

Aarhus United havde chancen for at drille Viborg: - Det lyder mærkeligt, men man vil næsten hellere være seks mod fem end seks mod fire

Sport

Erfaren stregspiller forlader Skanderborg-Aarhus: Tager til svensk klub

Henrik har lavet en elpris-udsigt: - Den er lige så sikker som vejrudsigten, og fredag ser dyr ud

Aarhus For abonnenter

Efter drukneulykke: Jonas mistede også en ven i havnen - Vi bliver nødt til at overveje hegn

Kultur

Musikhuset fejrer 40 år: Få direktøren som privatchauffør, kom i Dronningelogen og nap en gratis drink

AGF

AGF arver en halv million kroner fra fan: Han elskede sport og havde to fjernsyn, så han kunne se det hele

For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

Alarm 112

Trods stribevis af drukneulykker: Hegn langs havnen er ikke kommunens livret

Aarhus For abonnenter

Ny rådmand varsler flere slanke højhuse: Fortætning er ikke et skældsord - det kan være godt for byen

Alarm 112

24-årig fik beslaglagt sin søsters bil: Kørte 111 km/t på Silkeborgvej

Annonce