AARHUS: Passagerer, der står og fryser på stationen, mens de venter på et letbanetog, der ikke kommer, fordi det er sat skakmat af is på køreledningerne.
Den situation har passagerer og letbane oplevet alle de tre vintre, letbanen har været i drift på især Grenaabanen, men også på Odderbanen.
Voldsomt irriterende for passagererne og ekstremt skadeligt for letbanens omdømme. Og da banen - når det ikke er frostvejr - faktisk er kommet til at køre særdeles præcist og pålideligt, har Midttrafik bedt letbanedirektør Michael Borre forklare, hvad han har tænkt sig at stille op for at undgå, at letbanen til næste vinter igen bliver sat skakmat af tilfrosne køreledninger.
Redegørelsen er på dagsordenen til Midttrafiks næste bestyrelsesmøde.
Det fremgår af redegørelsen, at Aarhus Letbanes målsætning for næste vinter er højst tre morgener med aflyste tog på Grenaabanen og Odderbanen på grund af is.
Man kan sige, at det er tre morgener for meget. Man kan også sige, at det er halvt så mange morgener som sidste vinter, hvor der i seks dage var aflyste tog.
De aflyste afgange lå i perioden onsdag 2. marts til tirsdag 8. marts.
Ifølge DMI's vejrarkiv var der perioder med frostvejr lige fra november til februar. Så hvorfor i alverden blev frostmorgener først et problem for letbanen på et tidspunkt, da vinteren var ved at være slut?
Specielle vejrforhold
Michael Borres forklaring er, at de seks martsdage bød på helt specielle vejrforhold.
"Februar måned har været den mest regnfulde måned siden DMI i 1870'erne begyndte at måle. I starten af marts var der en uge helt uden vind med skyfri himmel og frostgrader hver nat. Samlet betyder det, at den megen nedbør, der ligger på markerne, fordamper, men ikke blæser væk. Det giver luftfugtigheder på 100 procent gennem hele ugen, og når det samtidig er koldt (minus 4/5 grader) så skabte det is på køreledningerne," skriver letbanedirektøren i sin redegørelse.
I bestræbelserne på at løse is-problemerne har Aarhus Letbane været i kontakt med omkring 20 letbaner i seks lande.
Og det har vist sig, at alle de letbaner, Aarhus Letbane har været i kontakt med, i større eller mindre omfang har haft problemer med is på køreledninger.
Internationalt samarbejde
Derfor vil Aarhus Letbane nu tage initiativ til et internationalt samarbejde om problemet.
Alle deler synspunktet om, at det ikke kan undgås, at der indimellem er problemer, men alle arbejder også på at minimere problemerne. Noget kunne også tyde på, at klimaforandringerne gør problemerne større og mere udbredte, skriver Michael Borre.
Vinteren 2018/19 var første gang, letbanen blev ramt af is på køreledningerne. Først forsøgte man at lade tomme tog køre frem og tilbage sent om natten for at få has på isen. Da det ikke var tilstrækkeligt, begyndte man at smøre glycerin på ledningerne.
Michael Borre, direktør Aarhus LetbaneReelt har der været halvt så mange problematiske morgener i den nuværende vinter som i vinteren før. Samtidig er der blevet målt over 20 nætter, hvor man kunne have forventet is på køreledningerne, hvis der ikke havde været sprøjtet olie på køreledningerne,
Men glycerin eller ej, så måtte letbanen aflyse morgentrafikken på 10 dage i vinteren 2020/21.
Glycerinen virker nemlig ikke alt for godt, når der er rimtåge med meget høj luftfugtighed og temperaturer på minus to grader.
- Den bedste løsning
Derfor gik letbanen på jagt efter et alternativ til glycerin og fandt det hos firmaet Interflon, der fremstiller en olie ved navn Lupe EPR.
Olien har letbanen anvendt i denne vinter, og selv om den bød på seks dage med aflysninger, tror Michael Borre på Lupe EPR.
"Reelt har der været halvt så mange problematiske morgener i den nuværende vinter som i vinteren før. Samtidig er der blevet målt over 20 nætter, hvor man kunne have forventet is på køreledningerne, hvis der ikke havde været sprøjtet olie på køreledningerne, skriver Michael Borre i sin redegørelse.
Det er derfor hans plan at fortsætte med Lupe EPR, der ifølge erfaringer fra Frankrig opnår sin bedste virkning fra den anden vinter.
Desuden er der bestilt flere vinterpantografer, der har en plastikforkant, der bedre fjerner isen.
"Kombineret med det fortsatte samarbejde med Interflon er efter Aarhus Letbanes overbevisning den bedste løsning for den kommende vinter, skriver Michael Borre.
I indstillingen til bestyrelsen erklærer Midttrafiks administration sig tilfreds med letbanens planer for næste vinter.