Annonce
AGF

Jon Dagur Thorsteinsson deler vandene: Har AGF Superligaens mest irriterende spiller?

Jon Dagur Thorsteinsson og AGF møder mandag aften Sønderjyske på Ceres Park. Arkivfoto: Bo Amstrup/Scanpix
Er han gal eller genial? Jon Dagur Thorsteinsson er en vigtig brik i AGFs offensiv, men han trækker også uforholdsmæssigt mange advarsler. Og så filmer han, provokerer og brokker sig. Mens det meste af Superligaen afskyr ham, elsker de ham i AGFs omklædningsrum. Hovedpersonen selv fortryder kun skuespillet.

FODBOLD: Den dag, AGF købte Mikael Anderson, var han ikke i Aarhus men med landsholdet hjemme i Island.

Så AGFs pressechef Søren Højlund Carlsen skrev en sms til den nyankomne spiller. Lidt praktisk information og et helt almindeligt; “velkommen til.”

Der gik nogle minutter, og så tikkede der et svar ind hos pressechefen fra Anderson. Der stod helt kort:

Annonce

- Shut up, Søren!

Søren Højlund Carlsen nåede at blive noget overrasket over klubbens nye profils måde at tale til sine kollegaer, indtil en ny sms tikkede ind. Det var en lang, ydmyg og undskyldende sms. Denne gang fra den rigtige Mikael Anderson.

Det viste sig nemlig, at Andersons landsmand og nye holdkammerat, Jon Dagur Thorsteinsson, havde taget hans telefon for at drille dem begge.

Den gik rent ind.

Og sådan kan han også være, Jon Dagur Thorsteinsson. Vittig, humoristisk. Altid klar til at sætte lidt kulør på hverdagen.

Efter min mening er han den bedste dribler i Superligaen. Han er ekstremt god til at sætte sin mand én mod én. Som forsvarsspiller er han uhyggelig at stå overfor. Han er klog, kreativ og har en sublim teknik.

Oliver Lund om Jon Dagur Thorsteinsson

Men følger du kun den islandske kantspiller på fodboldbanen, så får du måske et andet indtryk.

Her har den 22-årige skabt sig et ry som en brokkende, flabet, irriterende og snydende spiller, som mange fans af andre klubber har meget svært ved at forstå, at AGF-fans kan holde af. Og der findes sågar også 'hviii'-fans, der har fået nok.

Det beviser et hurtigt kig på de sociale medier.

Hvad står der, Jon?

For mange var Silkeborg-kampen for en uge siden den berømte dråbe, der fik vulkanen til at løbe over.

Først på sæsonen blev Thorsteinsson udvist, da AGF mødte Larne FC på hjemmebane i kvalifikationskampen til Conference League. Han lavede en unødig hård tackling, og kort tid senere forsøgte han at filme sig til et straffespark.

Siden kom han igen i fokus i Aalborg, da han modtog en advarsel for at løbe for tidligt på banen efter at være blevet tilset af en læge. AGF-spilleren blev så rasende over det gule kort, at han truede linjedommeren med en finger i ansigtet og bevægede sig dermed nok engang på grænsen til et tidligt bad.

Jon Dagur Thorsteinsson blev sparket ned af Silkeborgs Nicolai Vallys og svarede igen med lige at minde ham om, hvad der stod i kampen. Screendump fra Viaplays sending af kampen

Og endelig var der så Silkeborg-kampen i mandags, hvor han forsøgte at filme sig til et straffespark. Det fik han en advarsel for. Kort tid efter filmede han igen, denne gang slap han for det gule kort. Han sluttede kampen af med et smørret smil, hvor han viste resultatet 2-0 med fingrene til Silkeborgs Nicolai Vallys, der i sekunderne forinden havde sparket ham ned.

Modstanderfans står i kø for at kalde Jon Dagur Thorsteinsson de værste gloser, og TV3 Sports fodboldkommentator Kenneth Emil Petersen har sjældent set nogen som islændingen.

- I andre klubber skal du tænke længe over, hvem de store vindere på holdet er. Men det er det vilde med AGF. De har Nicolai Poulsen, der jo åbenlyst er rasende når de ikke vinder. Jeg kan nævne Patrick Olsen, der kan virke provokerende på nogle. Frederik Tingager har sin udstråling. Og så er der Jon Dagur Thorsteinsson. Han er måske den mest provokerende spiller, jeg nogensinde har set, fortalte Kenneth Emil Petersen, der som aktiv spillede i blandt andet AaB og OB, i forbindelse med en artikel om AGF som Superligaens slemme drenge.

Annonce

God eller ond?

Cheftræner David Nielsen er notorisk kendt for at holde hånden over sine spillere, og det forsøger han også med Jon Dagur Thorsteinsson. Men han har flere gange i sæsonen opfordret ham til at tænke sig om.

- Jon har fået nogle hug af os alle sammen efter dét, der skete i Europa Cup-kampen (udvisningen, red.). Han er en spiller, der har behov for at spille med stor tænding. Han er en meget visuel og gestikulerende spiller. Men han spiller også fremragende.

- Mod Silkeborg lå han på grænsen, og så taler vi lidt om det, når jeg har set situationerne igen. Vi er et hold, der vil op på de store tangenter, og derfor er det hele tiden en balancegang, sagde David Nielsen efter Silkeborg-kampen.

Jon Dagur Thorsteinsson blev udvist mod Larne tidliger på sæsonen allerede i første halvleg. Arkivfoto: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix

Efter AaB-kampen i august, hvor Thorsteinsson igen var ved at blive vist ud, fortalte David Nielsen om det spænd, der er imellem at islændingen er god eller ond.

- Jon ved, at jeg har øjnene på ham. Men samtidig er han afhængig af at spille med den tænding, han gør. Og det er dét, vi har rost ham og spillerne for, når vi har spillet godt og vundet. Så har det været en fantastisk udstråling. Men når vi taber, bliver det et irritationsmoment for os alle sammen, og det skal jeg passe på med også at hoppe over i. Men det skal balanceres.

Annonce

- En klassefyr

Det er dog langt fra alle, der står i kø for at kritisere Jon Dagur Thorsteinsson.

Uden for banen er han en af de mest imødekommende AGF-spillere, der altid har et smil på læben, ser folk i øjnene og hilser pænt.

Og i AGFs omklædningsrum er han en af de mest værdsatte.

- Han er god til at bygge relationer i truppen og god til at tage hånd om sine medspillere - han er en klassefyr! Men lad bare modstandere synes, han er irriterende, i AGF synes vi, at Jon er en fantastisk fyr - og han er en endnu bedre fodboldspiller, roser Oliver Lund, der kom til AGF fra OB i sommer, og som derfor har spillet over for kantspilleren mange gange.

Jon Dagur Thorsteinsson er en af AGFs vigtigste spillere offensivt. Her har han afgjort en udekamp mod Lyngby i slutsekunderne og bliver løftet af cheftræner David Nielsen. Arkivfoto: Lars Møller/Ritzau Scanpix

- Det er lidt ærgerligt, at medier giver ham et prædikat af at være irriterende, fordi det overskygger alt det gode, han bringer. Efter min mening er han den bedste dribler i Superligaen. Han er ekstremt god til at sætte sin mand én mod én. Som forsvarsspiller er han uhyggelig at stå overfor. Han er klog, kreativ og har en sublim teknik.

Tidligere har du jo været modstander til ham, tænkte du det samme om ham dengang?

- Det kan være, at jeg er en af de få, der altid har haft en god jargon med ham på banen. Da jeg var i OB, havde vi altid en fin tone. Vi gik til hinanden, men det var på en måde, hvor der var respekt mellem os. Også selvom jeg endte på røven nogle gange, det må jeg være ærlig at sige, siger Oliver Lund med et stort grin.

Annonce

- Han er pisseirriterende

Selvom spilleren er højt agtet i omklædningsrummet, kan han stadig være irriterende ude på træningsbanen. Det fortæller Nicolai Poulsen, der også selv kan finde ud af at tirre sine med- og modspillere.

- Han spiller med følelserne uden på tøjet ligesom mange af os andre. Og nogle gange resulterer det i, at temperamentet løber lidt af med en. Det skal der være plads til. Og derfor oplever jeg ikke dét, han gør, som noget problem.

Temperamentet kommer hurtigt i kog hos Jon Dagur Thorsteinsson, der her efter at være blevet udskiftet sparker til en vanddunk. Arkivfoto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

- Som hold kan vi godt lide den tænding, som blandt andet han er med til at bringe. At der så er nogle gange, hvor han mangler en større berøring før der bliver dømt straffespark, det er hvad det er. Men jeg synes, det er blevet blæst op. Der skal selvfølgelig også være noget at skrive om, men jeg ser det ikke som et problem - overhovedet.

Hvad med til træning, når du er imod ham. Kan du så genkende nogle af modstandernes frustrationer over Jon?

- Jon er altid pisseirriterende. Men på den gode måde. Han vil vinde, og det vil han også til træning. Det er dejligt, men det resulterer i nogle diskussioner engang imellem, men det er kun fedt, at vi kan mærke hinanden, så han skal bare blive ved, fortæller Nicolai Poulsen.

Annonce

- Jeg mener det, jeg er ligeglad

Hvad siger hovedpersonen selv til al virakken?

Han har i hvert fald lagt mærke til den, fordi han smiler overbærende allerede inden journalisten når at stille spørgsmålet færdig. Han ved godt, hvad vi skal tale om.

- Jeg gør alt for at vinde, når jeg er på banen, og måske gør jeg nogle gange ting, jeg ikke burde gøre. Jeg er selv den første til at hæve min hånd og beklage efterfølgende hvis jeg er trådt over en grænse. Og sådan var det nok i mandags. Men det er kun fodbold, ik'. Hvis folk vil sige en masse om mig, så kan de bare gøre det, jeg er ligeglad.

Mener du, at du gik over grænsen ved at vise 2-0-tegnet?

- Nej, han forsøgte at komme ind i mit hoved og jeg svarede; vi fører 2-0. Here we go.

Jon Dagur Thorsteinsson (th) er altid klar på lidt mundhuggeri. Her med AaBs Kristoffer Pallesen tidligere på året. Arkivfoto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Når du at tænke over de her ting, før du gør dem på banen?

- Nej, det er noget, der bare sker. Fodbold er et følelsesladet spil, og jeg er en type, der spiller med følelserne uden på tøjet. Og måske gør jeg nogle gange ting, som normale mennesker ikke gør. Det er en del af, hvem jeg er. Hvis folk ikke kan lide det, så kan de ikke lide det. Hvis de kan lide det, så kan de lide det ...

- Jeg betragter mig selv som en sød fyr, men på banen vil du ikke være en sød fyr. Især i Superligaen som er en meget fysisk liga. Der er mange kampe derinde, og hvis jeg skulle være en sød fyr på banen, så ville jeg ikke have min vindervilje. Jeg er, hvem jeg er, og hvis folk ikke bryder sig om det, så er det deres problem. Jeg er ligeglad. Jeg mener det, jeg er ligeglad.

Jon Dagur Thorsteinsson

Født: 26. november 1998 i Kópavogur, Island

Højde og vægt: 177 cm og 66 kg

Klub: AGF

Position: Venstre kant

Statistik for AGF i Superligaen: 69 kampe, 15 mål og 16 advarsler

Landskampe for Island: 12, 1 mål

Karriere: 2015-19 Fulham, 2018-19 Vendsyssel (leje), 2019- AGF

I Danmark har vi en forestilling om, at alle islændinge er nogle hårde hunde. Nogle rigtige vikinger. Er det dén mentalitet, der spiller ind?

- I Danmark er folk vant til "normale" mennesker, der er meget ens. Og jeg er måske lidt anderledes, og det kan man så lide eller ej. Jeg er den jeg er, siger Jon Dagur Thorsteinsson.

Annonce

Lover at stoppe skuespil

Spilleren understreger, at det er to forskellige ting, folk i øjeblikket er på nakken af ham omkring.

Der er den provokerende attitude. Den må folk vænne sig til. Og så er der skuespillet, som han efterhånden har fået flere advarsler for.

Den sidste del fortryder han.

Jon Dagur Thorsteinsson kastede sig teatralsk da AGF forleden mødte Silkeborg. I stedet for et straffespark fik han en advarsel. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

- Mod Silkeborg forsøgte jeg for meget at få et straffespark. Jeg forventede en berøring, og jeg faldt for tidligt. I den anden situation i kampen forventede jeg også en berøring, jeg var træt, fordi det var sidst i kampen, så jeg lod mig falde. Det er noget i mit spil, som jeg bliver nødt til at komme af med.

- Som jeg sagde, så er jeg den første til at indrømme det, når jeg overtræder en grænse. Og det gjorde jeg i disse situationer. Men det er en del af fodbold, at du nogle gange gør noget, du ikke skulle have gjort, og det må du leve med. Jeg vil gerne fjerne det fra mit spil.

Det er også en del af Jon Dagur Thorsteinsson. Han siger sin mening.

Og så kan man lide ham eller lade være.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Ramt af Parkinson: Marianne og Peter bokser for at forlænge livskvaliteten

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Søndagens coronatal: 591 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Kaffe, te eller noget midt imellem: To studiekammerater har succes med at sælge en sydamerikansk drik

Danmark For abonnenter

Kendisser på stemmesedlen har en fordel, men ingen nem genvej til valg

Kultur

Aarhus Teater får millioner til læring: Dramaundervisning gør skoleelever klogere på livet og dansk

Debat

Rambøll efterlyser handling: Aarhus Kommune kan tage hårdere fat i klimaindsatsen

Debat

Stiften mener: Tillykke til DIF og Michael Laudrup, men hvad skal vi bruge kåringen til?

Byudvikling For abonnenter

Beboerprotester hjalp: Fem lokalområder skal alligevel ikke have nye parcelhuse

AGF

To scoringer på to minutter: AGF's kvinder fortsatte deroute på svær udebane

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

Ville være endt som asfalt: Stine laver møbler af overskudsmarmor fra stenproduktionen

Kultur For abonnenter

- Min fars sygdom har lært mig at være til stede med det besværlige i stedet for at flygte

AGF

Tingager er for tiden ude i kulden i AGF: - Jeg har ikke været god nok, men det er jeg nu

Aarhus For abonnenter

Fra rundkørsel til cafétorv: Filmfotograf fra Frederiksbjerg vil skabe sydlandsk stemning på central kirkeplads

Aarhus

Politiker beskyldes for sexchikane: Nu trækker han sig

Annonce