Annonce
Aarhus

Kæmpe vaccinefejl: 9.000 patienter blev glemt

Personale på vaccinationscentret i Aarhus har vaccineret langt færre patienter fra vaccinationsgruppe fem, end de skulle havde gjort. Foto: Jens Thaysen
9.000 særligt sårbare patienter blev ikke indkaldt til vaccination i Region Midt. De var født den forkerte dag, og så blev de væk i systemet.

SKEJBY: 9.000 patienter i risikogruppe modtog aldrig den invitation til coronavaccination, som de ellers stod først i køen til.

Det må Region Midt erkende fredag, efter flere patienter de seneste dage har ringet og klaget over den manglende indkaldelse.

- Patienterne begyndte at ringe til os for en uge siden, fortæller Ole Thomsen, der er direktør i Region Midt.

Annonce

- Der dukkede nogle helt konkrete eksempler op, hvor vi kunne se, at patienterne burde være indkaldt, men hvor de ikke havde modtaget invitationen. Så begyndte vi at fejlfinde, og opdagede en systematisk fejl, siger han.

- Det gælder i en eller anden udstrækning også patienter i andre regioner, men der er cirka 9.000 borgere i risikogruppe fem-patienter i vores region, der er læst ind på nogle lister til Statens Seruminstitut, men som ikke har modtaget et brev i deres e-boks, forklarer Ole Thomsen.

Manglende bindestreg

Alene på Aarhus Universitetshospital er der flere end 2.000 patienter, der aldrig modtog en invitation til at blive vaccineret.

Lægefaglig direktør på Aarhus Universitetshospital, Jørgen Schøler Kristensen, forklarer fejlen således:

-  Når patienter med et cpr-nummer, der begynder med 0 skulle indlæses, blev cpr-nummeret kendt ugyldigt, hvis der manglede en bindestreg. Så 26 procent af de cpr-numre vi har indmeldt, er ikke indlæst korrekt, så de har ikke fået den invitation i deres e-boks til at blive vaccineret, som de skulle have haft, siger Jørgen Schøler Kristensen.

Patienter, der er født de ni første dage i en vilkårlig måned, og har været uheldig med en bindestreg, blev glemt.

- Det gemmer sig voldsomt betydende ting i detaljen. Vi gravede det igennem, fordi der var patienter, der henvendte sig. Vi kunne simpelthen ikke forstå det, siger han.

Annonce

En skandale

En af de glemte patienter er nyretransplanterede Søren Velling, der siden januar har isoleret sig fra omverdenen i et sommerhus på vestkysten.

Søren Velling er ikke imponeret over, at det første cifre i hans cpr-nummer har haft indflydelse på, hvornår han blev vaccineret. Foto: Jens Thaysen

Han er - for at sige det mildt - ikke imponeret over manglende bindestreger.

- Det er en rigtig skandale. Det er 9.000 patienter, der har været til grin. Jeg har ellers altid været glad for sygehuset og sundhedsvæsenet, men det her er ikke i orden. Det har påvirket hele mit liv både socialt og mentalt. Det er simpelthen sådan noget, der ikke må ske, siger Søren Velling.

Annonce

Undskyld

Sygehusledelsen og regionen prøvede allerede i sidste uge at rette op på fejlen.

- Vi fandt fejlen for en uge siden, og så meldte vi det hele ind igen. Vi fik korrigeret de fejl, der var fundet, og vi anmeldte igen alle cpr-numrene. De er afsendt til Statens Seruminstitut, så patienterne kan få deres retmæssige tilbud om vaccination, siger han.

Derfor undrede det også direktøren, at Søren Velling igen henvendte sig til sygehusledelsen fredag.

- Det tyder på, invitationerne ikke var kommet igennem. Jeg har igen haft kontakt til Statens Seruminstitut, der oplyser at alle patienter nu skulle være indlæst i systemet, siger han.

Jørgen Schøler Kristensen har ikke noget tal på, hvor langt bag i køen den enkelte patient er kommet, da det også afhænger af, hvor mange vacciner der har været til rådighed.

- Det er et kæmpestort og noget håndholdt arbejde, at holde styr på alle indmeldinger, cpr-numre og vaccinationsgrupper. Men det er ingen undskyldning for, at vi har lavet en fejl. Det er ikke godt nok, og vi kan kun sige undskyld til patienterne, siger Jørgen Schøler Kristensen.

Ole Thomsen er heller ikke stolt af situationen.

- Det er et stort problem, at folk der skulle have været indkaldt i lang tid, ikke er blevet det, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Rådmand bad sin direktør tænke på Dansk Folkeparti: Kommunens jurister frikender Jette Skive for ulovlig ordre

Annonce