Annonce
Aarhus

Kæmpe smitteudbrud på populær bar: Genbrug af drikkeglas og ingen afspritning

Der var gang i sagerne på Café Guldhornene fredag 18. september. Her er en af deltagerne netop blevet slået til ridder - efter at have drukket 10 genstande. Privatfoto
Mindst to hold studerende har fået covid-19 efter at have besøgt den samme bar den samme aften.

AARHUS: Den østrigske skibar Kitloch blev først i det nye år kendt som stedet, hvor adskillige  danskere blev smittet med corona-virus. Spørgsmålet er, om Aarhus nu har fået en pendant til den østrigske bar.

I hvert fald har mindst 10 deltagere fra to grupper studerende, som besøgte Café Guldhornene i Klostergade 28 fredag 18. september, efterfølgende fået konstateret covid-19.

De studerende retter i dag en stærk kritik mod baren. Der blev ikke sprittet af, når nye gæster satte sig ved et bord. Og der var alt for mange gæster i lokalerne.

Annonce

Samtidig foregik der - ifølge de studerende - endnu mere smittefarlige ting i den århusianske bar den aften.

Endelig forstår de studerende ikke, at Café Guldhornene ikke skynder sig at advare de øvrige gæster, som besøgte baren samme aften.

En af årsagerne til, at Café Guldhornene i Aarhus er blevet en af byens populære barer, er, at man kan drikke sig til ridder på stedet.

For at blive slået til ridder skal man drikke eksempelvis 10 store fadøl - svarende til i alt fem liter øl.

Netop i den anledning havde 10 nystartede studerende på en sundhedsuddannelse i Aarhus besluttet sig for at besøge Café Guldhornene fredag 18. september.

Nu skulle de nye studerende rystes sammen på en festlig måde, og for at være nogenlunde sikre på at kunne få den "guldkrone", som stedets nyslåede riddere får, ankom de studerende til baren allerede klokken 13.

I dag er de ikke stolte af forløbet.

6 ud af 10 smittede

- Vi skulle være blevet hjemme. Eller også skulle vi være gået vores vej igen, da vi så, hvordan det foregik på Café Guldhornene, siger en af deltagerne, 27-årige Mette Thomsen fra Århus C.

Hun er en af de foreløbig seks fra gruppen, som siden besøget har fået konstateret corona.

En anden er 22-årige Helene Møller fra Aarhus C.


Til sidst kunne man ikke gå rundt i lokalerne uden at støde ind i folk hele tiden.

Helene Møller, gæst på Café Guldhornene


- Det var virkelig gang i en fest på Café Guldhornene den aften. Som om, at coronaen slet ikke havde ramt Danmark, siger hun.

Allerede ved ankomsten undrede gruppen sig over, at de ikke kunne se håndsprit nogle steder i lokalerne.

"Danmarks festligste bodega". Sådan præsenterer Café Guldhornene sig på sin hjemmeside. Der er da også virkelig gang i den, lyder beretningerne fra de gæster, avisen har talt med. Illustration: Skærmdump af hjemmeside

- Vi ledte efter steder, hvor vi kunne spritte hænderne af, men det lykkedes mig aldrig at finde håndsprit, siger Helene Møller.

Som fredagen skred frem, kom der flere og flere mennesker i lokalet. Og i takt med, at adskillige af gæsterne drak igennem for at få en ridderkrone på hovedet, udviklede arrangementet sig.

- Til sidst kunne man ikke gå rundt i lokalerne uden at støde ind i folk hele tiden. Det var som på et diskotek, så tæt stod folk, beretter Helene Møller, som den følgende tirsdag fik muskelspændinger og åndenød. I fredags fik hun resultatet af den test, hun tog. Den var positiv.


Vi vi fik den besked, at vi ikke kunne få nye glas.

Manika Meliani, gæst på Café Guldhornene.


Også den sundhedsstuderende Mette Thomsen undrede sig over forløbet på Café Guldhornene.

- De havde lukket dansegulvet, men ellers kunne man ikke se, at Danmark er midt i en corona-epidemi. Jeg så ikke en eneste gang bartenderne gribe ind, fordi folk stod for tæt, siger Mette Thomsen.

Klokken 17 gik der koks i arrangementet for de sundhedsstuderende på Café Guldhornene.

Baren var tilsyneladende kommet til at dobbeltbooke det bord, som de de sad ved. Det betød, at de  blev nødt til at finde et andet bord.

- Resten af aftenen blev vi nødt til at skifte bord engang imellem, men ingen af gangene kom personalet for at spritte bordene af, forklarer Helene Møller.

Indtil videre har seks af de 10 sundhedsstuderende fået en regning: Seks er testet positive. Tre er frikendt. En har endnu ikke fået resultatet.

Annonce

Næste gruppe også smittet

Men hvordan gik det så med den gruppe, som overtog bordet efter gruppen af studerende fra sundhedsuddannelsen?

Svaret er: Ikke meget bedre.

Guldhornene har adresse i Klostergade i Aarhus. Stedet ejes af Skandinaviens største nattelivskoncern, Rekom. Foto: Axel Schütt

Det var 12 studerende fra arabisk- og islamstudier på Aarhus Universitet, der overtog bordet. En af de studerende var Malika Meliani, 25 år, fra Aarhus.

- Vi kunne ikke finde håndsprit. Samtidig stod vi som sild i en tønde ved baren, siger hun.

På et tidspunkt forlod Malika Meliani sammen med en veninde Café Guldhornene for at trække frisk luft udenfor.

De havde begge købt klippekort til 10 genstande i håb om at blive slået til riddere samme aften.  Da de forlod baren, lod de deres glas stå på bordet.

- Men det skulle vi ikke have gjort. Da vi kom tilbage, var der nogle, der havde flyttet glassene. Vi kunne i hvert fald ikke med sikkerhed afgøre, hvilke der var vores, fortæller Malika Meliani.

De to kvinder turde ikke satse på, at de kunne finde deres egne glas, og derfor gik de op til baren og forklarede en bartender situationen.

- Men vi fik den besked, at vi ikke kunne få nye glas, siger Malika Meliani.

Efterfølgende fandt kvinderne nogle engangsbægre af plastic i lokalet. De var nogenlunde af samme størrelse, og så skulle problemet være løst.

- Men da vi mødte op med plasticbægrene i baren, fik vi at vide, at de ikke duede, forklarer Malika Meliani.

De to kvinder var derefter lidt i tvivl om, hvad de skulle gøre.

- Vi havde betalt for 10 genstande, og vi havde måske kun havde fået halvdelen. Vi kunne ikke få mere, hvis vi ikke fandt nogle glas, og det endte med, at vi måtte tage nogle af de tomme glas, der stod på bordet. Det var ikke ret klogt, men vi gjorde det for ikke at miste vores penge, siger hun.

Hun blev testet tirsdag og har endnu ikke fået svar.

Fire af hendes medstuderende er allerede testet positive.

Annonce

10 testet positive i alt

Stadig er der deltagere i selskabet fra  arabisk- og islamstudier, som endnu ikke er testet, så tallet af positive kan blive højere.

Konklusionen er, at mindst 10 af de gæster, der var på Café Guldhornene den pågældende aften, i dag er testet positive.

De andre gæster på baren ville måske gerne have kendt den udvikling.

- Men Café Guldhornene nægtede at sende en advarsel ud på eksempelvis Facebook om smitten. Det forstår jeg simpelthen ikke, siger Mette Thomsen.

Fredag kontaktede hun skriftligt Café Guldhornene for at advare dem om udviklingen. På det tidspunkt var to af gæsterne fra gruppen af sundhedsstuderende med sikkerhed smittede, og flere andre havde symptomer.

- Vi håber virkelig, at I vil informere Guldhornenes gæster om situationen, blot så de, der også var hos jer i fredags, er opmærksomme på det, skriver Mette Thomsen til baren.

- Men det skete ikke. Jeg synes godt, at de straks kunne have informeret på eksempelvis Facebook om situationen, siger Mette Thomsen.

Hun havde forinden set, at Heidis Beer Bar, som også ligger i Klostergade, på Facebook havde skrevet, at en tjener var blevet smittet.

- Det synes jeg er ordentlig information. Det er som om, at Café Guldhornene forsøger at redde sin egen røv, lyder det bramfrit fra Mette Thomsen.

Annonce

Hvad siger ejeren?

Café Guldhornene i Aarhus ejes af Rekom, som kalder sig Skandinaviens største nattelivskoncern.

I dag ejer og driver koncernen mere end 120 barer, bodegaer og natklubber fordelt rundt om i  Danmark, Norge og Finland.

Lars Børsting, politisk chef i Rekom, foretrækker at svare skriftligt på avisens spørgsmål:

Burde Cafe Guldhornene ikke oplyse om, at der var folk, der tilsyneladende blev smittet på cafeen 18. september. Så de andre gæster kan lade sig teste?

- Desværre er covid-19 til stede i hele vores samfund. Derfor kan den også være til stede blandt vores gæster uden, at vi ved det. Det gælder forrige fredag og i princippet også dagen før og dagen efter, svarer Lars Børsting.

- Derfor er vi underlagt, og overholder en række retningslinjer fra myndighederne, der skal minimere risikoen for at smitten spredes, hvis en gæst viser sig at være smittet. I den konkrete sag har vi talt med Styrelsen for Patientsikkerhed som led i styrelsens smitteopsporingsarbejde. De har ikke anbefalet os at gøre yderligere, svarer Lars Børsting.

Med andre ord har Café Guldhornene ingen planer om at advare de øvrige gæster 18. september om situationen.

Nattelivskoncern

Café Guldhornene ejes af Rekom, som er ifølge egne oplysninger er Skandinaviens største nattelivskoncern.

Koncernen blev etableret i 2007 og har i dag flere end end 3000 medarbejdere i i Danmark, Norge og Sverige. 

Koncernen ejer både afterski- og cocktailbarer, festbodegaer og natklubber.

Århus Stiftstidende har siden mandag uden held forsøgt at få en kommentar fra Styrelsen for Patientsikkerhed.

De studerende, jeg har talt med, siger at der var så mange gæster den 18. september, at man ikke kunne undgå at støde ind i hinanden. Hvad er jeres kommentar til det?

- Under de gældende retningslinjer må vi have op til 174 gæster på cafeen, og der var på intet tidspunkt flere gæster end det tilladte. Vi har siddepladser til alle vores gæster.

De studerende siger, at de havde meget svært ved at finde håndsprit i cafeen.

- Jeg er ked af at høre, hvis det har været svært at finde håndsprit i cafeen. Vi har opstillet dispensere med håndsprit syv forskellige steder i cafeen. Derudover er der også håndsprit tilgængelig for gæsterne ved bardisken og på alle toiletter. Vi vil selvfølgelig gerne se på, om vi kan gøre håndspritten mere synlig for vores gæster, hvis den er er svær at finde.

Annonce

En klar fejl

For at blive slået til ridder skal man drikke 10 genstande. De fleste, der gør det, bliver vist godt berusede. Er det et rigtigt signal at sende i disse coronatider? Berusede folk kan vel nemt komme til at støde ind i hinanden?

- Det er på ingen måde vores oplevelse, at ridderkåringen skaber særskilte problemer, og jeg vil være ærgerlig over, hvis det opfattes sådan. Tværtimod oplever vi, at det store, store flertal af vores gæster gør meget ud af at overholde reglerne - også hvis de er blevet slået til ridder, skriver Lars Børsting.

Han beklager, at to af de studerende ikke kunne få nye drikkeglas.

- Jeg er rigtig ked af at høre, at de  ikke fik et nyt glas, da de bad om det. Det er en klar fejl fra vores side. På samme måde er det selvfølgelig også en fejl, hvis der ikke er sket afspritning af bordene, inden nye gæster sætter sig ned, skriver Lars Børsting.

De studerende, avisen har talt med, føler sig ladt i stikken af Café Guldhornene. Der var ikke styr på tingene på stedet, føler de.

Annonce

Smitten breder sig

Samtidig er smitten i fuld gang med at brede sig.

Studerende Mette Thomsens kæreste og veninde er netop blevet testet positive. Det samme er Helene Møllers kæreste og lillesøster.

Lillesøsterens klassekammerater har i den forbindelse netop fået at vide, at de ikke skal komme i skole onsdag.

Århus Stiftstidende følger op på historien. Ved du noget? Så kontakt venligst journalist Ole Christensen på mail olch@stiften.dk eller tlf. 87401445.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Henrik Lind startede et globalt energieventyr i Smilets By: Nu omsætter flere virksomheder for milliarder

Danmark

Lørdagens coronatal: 3744 nye smittetilfælde og 13 dødsfald

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

David Nielsen svarede nej tre gange i træk, da han blev spurgt om han var tilfreds med sit AGF-hold

Aarhus For abonnenter

Uro om kulegravning af omstridt psykolog: Sagen står til at blive skrinlagt - men er alle sten vendt i Aarhus?

Aarhus

Sorte belægninger, spindelvæv og gamle produktrester: Fastfood-gigant igen politianmeldt

Alarm 112

61-årig kvinde død efter hestevognsulykke på Lille Torv

To mistænkte tilfælde af ny corona-variant er fundet i Danmark

Aarhus For abonnenter

Guide til Michelin-kokkenes favoritspisesteder i Aarhus: Her tager vi hen i vores fritid

Debat

Radikale har en klar plan: Afskaf iværksætterskatten - og styrk dansk økonomi

Kultur

Så lykkedes det endelig at finde en køber: Skovmøllen solgt og udvider åbningstiden

Kollegaer slækker på hygiejnen: Fagforening efterlyser mere 'corona-politi'

Aarhus

Politiker slår i bordet: - Træf beslutning om ny jernbane nu. Alt andet er urimeligt over for Solbjerg

Aarhus For abonnenter

Frustrationer står i flammer: Ulovlig strejke og trussel om masse-opsigelser på hospitalet i Skejby

Byudvikling

Så får midtbyen flere idrætsfaciliteter: Den gamle arkitektskole skal tages i brug

Annonce