Annonce
Aarhus

Klimaundervisning til søs: 9. A drog på togt med skonnerten Brita Leth

Elever fra 9. klasse på Rosenvangskolen i Viby fik en anderledes undervisning i klimaproblematik på skonnerten Brita Leth. Foto: Flemming Krogh
Et hold skoleelever fra Rosenvangskolen tog ud på Aarhus Bugten for at opleve naturen og klimapåvirkningerne med egne øjne. Eleverne skulle selv filme oplevelserne og fortælle om det som klimaambassadører.

AARHUS: Fangsten var sølle, men humøret var alligevel højt, da elever fra 9. A på Rosenvangskolen rykkede klasseundervisningen ud på Aarhus Bugten.

Eleverne hoppede ombord på skonnerten Brita Leth, som var hyret til at sejle ud på bugten, sammen med et par biologer fra projektet "Hovedet i Havet" på Aarhus Universitet, som skulle undervise på dækket undervejs.

Forinden havde eleverne fået instruktion i at lave en kortfilm fra turen om klimaproblematikken på deres smartphones.

Annonce

- Jeg forventer, at det giver eleverne en særlig oplevelse at komme ud og sejle. De får viden ombord, og kan selv få fingre i det, som vi fanger. Det giver gode muligheder for at få noget ud af undervisningen, lød det fra projektleder Sara Andersson fra Aarhus Kommune, som stod bag initiativet, hvor man i løbet af efteråret skal have 24 andre klasser igennem samme forløb.

Med stor koncentration og lydhørhed fra eleverne fortalte forsker fra projektet "Hovedet i Havet", Mads Lundgren Bendixen, om klimaudfordringerne - på vej ud af havnen. En væsentlig problematik var stigende temperaturer i luften og i havet, der påvirker dyrelivet i havet og skaber stigninger i vandstanden.

Smagte på tang

Eleverne kom selv med flere bud på, hvordan man kan løse klimaudfordringerne. Mindre kød og mere vegetarisk mad, cykeltransport frem for bil og genbrugstøj frem for nyproduceret tøj, var nogle af løsningerne, som kom frem i solskinnet - midt på dækket af skonnerten.


Det er sjovt at være med. Jeg kan meget bedre lide at have undervisning på denne måde frem for i et normalt klasseværelse.

Buster Mørk. Rosenvangsskolen.


Et konkret mål med turen var at tage et bundskrab på et stenrev midt i bugten, hvor man håbede at få fisk og andre af havets dyr med op. Desværre var udbyttet ikke stort. På den måde blev iltsvind - og et dødt hav - til noget helt konkret, der kan kobles sammen med temperaturstigninger i havet.

Sarah Lundbye fra 9. klasse på Rosenvangskolen var med til at lave en film om turen, som senere skal bruges til projektet ’Klimaambassadører’. Foto: Flemming Krogh

En stor krabbe og en søstjerne med meget levende ben gav dog input til samtaler om dyr i havet og om, hvad man kan bruge dem til.

Der blev også delt smagsprøver rundt med tørret tang, som dog ikke begejstrede alle eleverne.

- Det er sjovt at være med. Jeg kan meget bedre lide at have undervisning på denne måde frem for i et normalt klasseværelse. Corona har også betydet, at vi har siddet meget derhjemme, så turen her er meget bedre, sagde Buster Mørk, 16 år, på vej tilbage til havnen.

Eleverne steg ombord på skonnerten Brita Leth ved Dokk1. Foto: Flemming Krogh

Undervisningen havde gjort indtryk på ham:

- Det kom bag på mig, at man forventer havene kan stige op til 15 meter. Det er voldsomt. Klima er bestemt noget, vi taler om hjemme hos mig selv, hvor vi indimellem køber mad via Too-Good-To-Go (et projekt som handler om at anvende råvarer, der nærmer sig sidste salgsdato til madlavning, inden de bliver kasseret, red.).

Annonce

Nye færdigheder til søs

Ligesom sine klassekammerater havde Buster Mørk en række filmklip med tilbage, som skulle sættes sammen til en klimafilm i et filmværksted på Dokk1 - med hjælp fra underviserne på FilmX, som holder til på stedet.

Senere kan filmene vises frem for klassekammerater, familie og venner. Og på den måde bliver eleverne til en slags ambassadører for vores klima.

Buster Mørk fra Rosenvangsskolen var med til at trække bundskrabet hen over havbunden, da skonnerten Brita Leth tog en tur på bugten. Foto: Flemming Krogh

For Sarah Lundbye var turen også en sjov mulighed for at afprøve nogle færdigheder til søs. Den 14-årige pige var ikke bleg for at kravle helt ud i stævnen på skibet, da en af skibets matroser lagde op til det. Ligesom træning i at lave et knob og i at sætte et sejl indgik i turen.

- Det var sjovt at prøve. Det er meget bedre end at sidde hjemme i vores klasselokale, sagde den kvikke elev, som også er meget interesseret i klimaproblematikken.

Udbyttet var ikke stort, men en stor krabbe gav anledning til en relevant og levende samtale om dyrene i bugten. Foto: Flemming Krogh

- Jeg følger med i klimadebatten ved at se nyheder på tv. Det sætter bestemt tanker i gang om fremtiden for vores klima, sagde Sarah Lundbye, som også speakede på en af elevernes egne film.

To af byens rådmænd, Thomas Medom (SF) fra Børn og Unge og rådmand for Kultur og Borgerservice, Rabih Azad-Ahmad (R), deltog også på turen. På den måde kunne de to rådmænd følge med i den alternative klimaundervisning på nærmeste hold - et særdeles relevant emne for to af spydspidserne i kommunen, som arbejder mod at gøre Aarhus C02-neutral i 2030.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Kvinde forsvandt fra demensplejehjem og døde: - Afdækning af forløbet viser, at der er begået en fejl undervejs

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 46.590 coronatilfælde - tallet for indlagte når 918

Annonce
Annonce
Annonce
Byudvikling

Udsigt til motorvejsramper splitter lokalområde: Nu kommer grundejerforening med et mere spiseligt forslag

Aarhus For abonnenter

Campingplads til foræringspris bygger nyt: - Det kan være de samme kunder, der lejer en campinghytte den ene weekend og tager på storbyferie den næste

Sport

Antonsen og Axelsen får bøde på 25.000 for DM-afbud

AGF

Jon Dagur er en hemmelighedsfuld AGF'er: - Jeg har ikke besluttet mig for noget som helst

Hanne blev overfuset af chefen og fik hjertesvigt: - Det er et grufuldt eksempel på et ødelæggende psykisk arbejdsmiljø

AGF For abonnenter

Stiften mener: Derfor er det en god ide at et nyt stadion 'kun' får plads til 20.000

Alarm 112

Raserianfald i bus og tog: Passagerer flippede ud da de blev snuppet i at 'køre på røven'

Aarhus

Faxe Kondi-kviktest: Sådan prøver de unge at fuppe sig til en corona-pjækkedag

3F-formand stopper efter afsløringer om dobbeltliv: Her er det, du skal vide om sagen

Kultur

Museernes Oscar: Aarhus-museum er nomineret til fornem pris efter to års knoklen med ny udstilling

Byudvikling For abonnenter

Stor udvidelse af Den Permanente på vej: Kan blive et aktiv for hele Aarhus

Aarhus

Vild udvikling: Smittetallet fortsætter himmelflugten

Annonce