Annonce
Aarhus

Klimaundervisning til søs: 9. A drog på togt med skonnerten Brita Leth

Elever fra 9. klasse på Rosenvangskolen i Viby fik en anderledes undervisning i klimaproblematik på skonnerten Brita Leth. Foto: Flemming Krogh
Et hold skoleelever fra Rosenvangskolen tog ud på Aarhus Bugten for at opleve naturen og klimapåvirkningerne med egne øjne. Eleverne skulle selv filme oplevelserne og fortælle om det som klimaambassadører.

AARHUS: Fangsten var sølle, men humøret var alligevel højt, da elever fra 9. A på Rosenvangskolen rykkede klasseundervisningen ud på Aarhus Bugten.

Eleverne hoppede ombord på skonnerten Brita Leth, som var hyret til at sejle ud på bugten, sammen med et par biologer fra projektet "Hovedet i Havet" på Aarhus Universitet, som skulle undervise på dækket undervejs.

Forinden havde eleverne fået instruktion i at lave en kortfilm fra turen om klimaproblematikken på deres smartphones.

Annonce

- Jeg forventer, at det giver eleverne en særlig oplevelse at komme ud og sejle. De får viden ombord, og kan selv få fingre i det, som vi fanger. Det giver gode muligheder for at få noget ud af undervisningen, lød det fra projektleder Sara Andersson fra Aarhus Kommune, som stod bag initiativet, hvor man i løbet af efteråret skal have 24 andre klasser igennem samme forløb.

Med stor koncentration og lydhørhed fra eleverne fortalte forsker fra projektet "Hovedet i Havet", Mads Lundgren Bendixen, om klimaudfordringerne - på vej ud af havnen. En væsentlig problematik var stigende temperaturer i luften og i havet, der påvirker dyrelivet i havet og skaber stigninger i vandstanden.

Smagte på tang

Eleverne kom selv med flere bud på, hvordan man kan løse klimaudfordringerne. Mindre kød og mere vegetarisk mad, cykeltransport frem for bil og genbrugstøj frem for nyproduceret tøj, var nogle af løsningerne, som kom frem i solskinnet - midt på dækket af skonnerten.


Det er sjovt at være med. Jeg kan meget bedre lide at have undervisning på denne måde frem for i et normalt klasseværelse.

Buster Mørk. Rosenvangsskolen.


Et konkret mål med turen var at tage et bundskrab på et stenrev midt i bugten, hvor man håbede at få fisk og andre af havets dyr med op. Desværre var udbyttet ikke stort. På den måde blev iltsvind - og et dødt hav - til noget helt konkret, der kan kobles sammen med temperaturstigninger i havet.

Sarah Lundbye fra 9. klasse på Rosenvangskolen var med til at lave en film om turen, som senere skal bruges til projektet ’Klimaambassadører’. Foto: Flemming Krogh

En stor krabbe og en søstjerne med meget levende ben gav dog input til samtaler om dyr i havet og om, hvad man kan bruge dem til.

Der blev også delt smagsprøver rundt med tørret tang, som dog ikke begejstrede alle eleverne.

- Det er sjovt at være med. Jeg kan meget bedre lide at have undervisning på denne måde frem for i et normalt klasseværelse. Corona har også betydet, at vi har siddet meget derhjemme, så turen her er meget bedre, sagde Buster Mørk, 16 år, på vej tilbage til havnen.

Eleverne steg ombord på skonnerten Brita Leth ved Dokk1. Foto: Flemming Krogh

Undervisningen havde gjort indtryk på ham:

- Det kom bag på mig, at man forventer havene kan stige op til 15 meter. Det er voldsomt. Klima er bestemt noget, vi taler om hjemme hos mig selv, hvor vi indimellem køber mad via Too-Good-To-Go (et projekt som handler om at anvende råvarer, der nærmer sig sidste salgsdato til madlavning, inden de bliver kasseret, red.).

Annonce

Nye færdigheder til søs

Ligesom sine klassekammerater havde Buster Mørk en række filmklip med tilbage, som skulle sættes sammen til en klimafilm i et filmværksted på Dokk1 - med hjælp fra underviserne på FilmX, som holder til på stedet.

Senere kan filmene vises frem for klassekammerater, familie og venner. Og på den måde bliver eleverne til en slags ambassadører for vores klima.

Buster Mørk fra Rosenvangsskolen var med til at trække bundskrabet hen over havbunden, da skonnerten Brita Leth tog en tur på bugten. Foto: Flemming Krogh

For Sarah Lundbye var turen også en sjov mulighed for at afprøve nogle færdigheder til søs. Den 14-årige pige var ikke bleg for at kravle helt ud i stævnen på skibet, da en af skibets matroser lagde op til det. Ligesom træning i at lave et knob og i at sætte et sejl indgik i turen.

- Det var sjovt at prøve. Det er meget bedre end at sidde hjemme i vores klasselokale, sagde den kvikke elev, som også er meget interesseret i klimaproblematikken.

Udbyttet var ikke stort, men en stor krabbe gav anledning til en relevant og levende samtale om dyrene i bugten. Foto: Flemming Krogh

- Jeg følger med i klimadebatten ved at se nyheder på tv. Det sætter bestemt tanker i gang om fremtiden for vores klima, sagde Sarah Lundbye, som også speakede på en af elevernes egne film.

To af byens rådmænd, Thomas Medom (SF) fra Børn og Unge og rådmand for Kultur og Borgerservice, Rabih Azad-Ahmad (R), deltog også på turen. På den måde kunne de to rådmænd følge med i den alternative klimaundervisning på nærmeste hold - et særdeles relevant emne for to af spydspidserne i kommunen, som arbejder mod at gøre Aarhus C02-neutral i 2030.

Annonce
AGF For abonnenter

AGF og David Nielsen har dårlige erfaringer med upåagtede modstandere: - Jeg er aldrig tryg

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

2. halvleg er i gang: AGF er fortsat foran

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: En retro-oplevelse med en wienerschnitzel på størrelse og tykkelse med et dameblad

Aarhus

Sprayede maling i hovedet på lokomotivfører: Ung graffitimaler taget på fersk gerning på Aarhus H

Aarhus

Galophest er folkeeje i Aarhus: 130 ejere og Karin Salling spiller en rolle i eventyret

Aarhus

Politiet søger vidner: Buspassager lavede kysselyde og onanerede foran ung kvinde

Aarhus For abonnenter

Truels og Emil skal begge opereres: Den ene er indkaldt til undersøgelse om næsten tre år - den anden om syv år

Kultur For abonnenter

Pip pip på Svalegangen: Rivaliserende fuglekiggere får luft under vingerne

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sport

Trøjborgs pølsevogn er blevet til kaffebar: I begyndelsen hadede de nye ejere hinanden, nu vil de hygge om Aarhus' bohemekvarter

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

Alarm 112

Anklager: Parteringsdrab skal koste 51-årig livstid i fængsel

Aarhus For abonnenter

Trængslen vokser på Brabrandstien: Så mange alvorlige uheld er der sket de seneste tre år

Østjylland

Chris Ankers bror: 'Jeg ved, Chris ville have, vi skulle mindes ham med et smil, men lige nu er det med tårer'

Annonce