FODBOLD: Det er ikke billigt at bygge Nordens bedste fodboldstadion, som parterne i Projekt Kongelunden sigter efter.
Forleden kunne Kongelundens Sekretariat offentliggøre en økonomisk ramme for opførelsen af et nyt fodboldstadion i Aarhus, der efter planen skal stå færdig i 2026.
585 millioner kroner er der sat af til selve opførelsen samt tegningen af et nyt stadion. Herudover skal der bruges 65 millioner kroner på at rive det gamle ned og fjerne det.
Det giver samlet 650 millioner kroner, og det er 150 millioner kroner mere end der i første omgang er sat af til projektet.
I budgettet hedder det, at der er; "budgetteret med op til 150 millioner kroner i ekstra finansiering ud over de 500 millioner kroner fra donationer."
Kongelunden blev skudt i gang i december 2019 da Salling Fondene og Lind Invest hver donerede 250 millioner kroner.
Foruden de 500 millioner kroner satte Aarhus Kommune 250 millioner kroner til side, der blev øremærket "alt det andet" end selve stadion. Blandt andet infrastruktur, et nyt atletikstadion og ikke mindst administration, som i sig selv forventes at løbe op i et anseeligt beløb når stadion ikke forventes at stå færdig før 2026.
Forskud på lejeindtægter
Ifølge Kongelundens projektdirektør Alvaro Arriagada skal de ekstra penge findes ved at tage forskud på de kommende lejeindtægter.
- Stadion skal udlejes ud fra gældende regler, som er komplekse. Vi har ikke et eksakt tal for lejeindtægten endnu, men man kan hurtigt konkludere, at det kommer til at kræve en anden økonomi end dén, der er i dag.
- Den økonomiske ramme er sat til 650 millioner kroner fordi vi har fået donation fra Sallingfondene og Lind Invest på i alt 500 millioner kroner. Derudover lægger vi 150 millioner kroner oveni.
- De 150 millioner kroner er fra den kommende drift. Den konverterer vi til at gå ind i anlægget. Ellers vil det bare gå ned i kommunekassen, og det har aldrig været hensigten, siger Alvaro Arriagada til Århus Stiftstidende.
AGF har penge i kulissen
Dagen før at Kongelunden offentliggjorde sit budget for det nye stadion, fortalte den formodentlig kommende hovedbruger, AGF, at Superligaklubben har givet tilsagn om 100 millioner kroner til projektet.
De er øremærket VIP- og konferencefaciliteter.
AGFs penge er dog ikke regnet ind i budgettet, da der endnu ikke er en aftale mellem Aarhus Kommune og klubben.
- I forhold til AGF er det vigtigt at forstå, at der ikke er indgået en aftale. De 100 millioner kroner er derfor som jeg forstår det deres tilsagn i en videre proces.
- Vi er i dialog med AGF, og vi er endnu ikke nået til nogle konklusioner, siger Alvaro Arriagada.
Kongelundens økonomi
Da Projekt Kongelunden blev skabt i december 2019 var det med et udgangspunkt på samlet 750 millioner kroner i budget.
Heraf kommer 250 millioner kroner hver fra Salling Fondene og Lind Invest. Desuden 250 millioner kroner fra Aarhus Kommune, der er øremærket "alt andet" end selve stadionbyggeriet.
Forleden offentliggjorde Projekt Kongelunden, at det nye stadion skal bygges for 585 millioner kroner. Derudover er der afsat 65 millioner kroner til nedrivning af det nuværende stadion.
For at få regnskabet til at gå op har Aarhus Kommune budgetteret med en ekstrafinansiering på op til 150 millioner kroner, der skal tages fra kommende lejeindtægter.
Aarhus Kommunes oprindelige 250 millioner kroner er afsat af byrådet til primært at gå til den såkaldte udviklingsplan. Altså et nyt atletikstadion og en ny Team Danmark-bygning, der må lade livet for det nye stadion.
Herudover skal kommunens bidrag dække projektledelse, sekretariatsbetjening, borgerinddragelse mv. 50 millioner kroner er øremærket til at udvikle infrastrukturen i området.
AGF A/S har givet tilsagn om 100 millioner kroner til projektet, der skal øremærkes VIP- og konferencefaciliteter. AGF og Kongelunden har endnu ikke en aftale på plads om denne del.
Det nuværende stadion, Ceres Park, kostede 130 millioner kroner at bygge i 2000.
Avisen har været i kontakt med AGF, der bekræfter, at der endnu ikke er en aftale mellem de to parter.
AGFs tilsagn er givet med nogle betingelser omkring den fremtidige driftsmodel og hvor Superligaklubben skal spille sine kampe i byggeperioden.