Annonce
AGF

Dyrere end forventet: Aarhus Kommune smider 150 millioner kroner ekstra i nyt stadion

Efter planen skal et nyt stadion i Aarhus stå klar i 2026. Prisen er 585 millioner kroner plus 65 millioner kroner for at rive det gamle ned. Arkivfoto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Projekt Kongelunden tager forskud på lejeindtægterne af byens nye fodboldstadion, der har et budget på 585 millioner kroner.

FODBOLD: Det er ikke billigt at bygge Nordens bedste fodboldstadion, som parterne i Projekt Kongelunden sigter efter.

Forleden kunne Kongelundens Sekretariat offentliggøre en økonomisk ramme for opførelsen af et nyt fodboldstadion i Aarhus, der efter planen skal stå færdig i 2026.

585 millioner kroner er der sat af til selve opførelsen samt tegningen af et nyt stadion. Herudover skal der bruges 65 millioner kroner på at rive det gamle ned og fjerne det.

Annonce

Det giver samlet 650 millioner kroner, og det er 150 millioner kroner mere end der i første omgang er sat af til projektet.

I budgettet hedder det, at der er; "budgetteret med op til 150 millioner kroner i ekstra finansiering ud over de 500 millioner kroner fra donationer."

Kongelunden blev skudt i gang i december 2019 da Salling Fondene og Lind Invest hver donerede 250 millioner kroner.

Foruden de 500 millioner kroner satte Aarhus Kommune 250 millioner kroner til side, der blev øremærket "alt det andet" end selve stadion. Blandt andet infrastruktur, et nyt atletikstadion og ikke mindst administration, som i sig selv forventes at løbe op i et anseeligt beløb når stadion ikke forventes at stå færdig før 2026.

Forskud på lejeindtægter

Ifølge Kongelundens projektdirektør Alvaro Arriagada skal de ekstra penge findes ved at tage forskud på de kommende lejeindtægter.

- Stadion skal udlejes ud fra gældende regler, som er komplekse. Vi har ikke et eksakt tal for lejeindtægten endnu, men man kan hurtigt konkludere, at det kommer til at kræve en anden økonomi end dén, der er i dag.

- Den økonomiske ramme er sat til 650 millioner kroner fordi vi har fået donation fra Sallingfondene og Lind Invest på i alt 500 millioner kroner. Derudover lægger vi 150 millioner kroner oveni.

- De 150 millioner kroner er fra den kommende drift. Den konverterer vi til at gå ind i anlægget. Ellers vil det bare gå ned i kommunekassen, og det har aldrig været hensigten, siger Alvaro Arriagada til Århus Stiftstidende.

Annonce

AGF har penge i kulissen

Dagen før at Kongelunden offentliggjorde sit budget for det nye stadion, fortalte den formodentlig kommende hovedbruger, AGF, at Superligaklubben har givet tilsagn om 100 millioner kroner til projektet.

De er øremærket VIP- og konferencefaciliteter.

AGFs penge er dog ikke regnet ind i budgettet, da der endnu ikke er en aftale mellem Aarhus Kommune og klubben.

- I forhold til AGF er det vigtigt at forstå, at der ikke er indgået en aftale. De 100 millioner kroner er derfor som jeg forstår det deres tilsagn i en videre proces.

- Vi er i dialog med AGF, og vi er endnu ikke nået til nogle konklusioner, siger Alvaro Arriagada.

Kongelundens økonomi

Da Projekt Kongelunden blev skabt i december 2019 var det med et udgangspunkt på samlet 750 millioner kroner i budget.

Heraf kommer 250 millioner kroner hver fra Salling Fondene og Lind Invest. Desuden 250 millioner kroner fra Aarhus Kommune, der er øremærket "alt andet" end selve stadionbyggeriet.

Forleden offentliggjorde Projekt Kongelunden, at det nye stadion skal bygges for 585 millioner kroner. Derudover er der afsat 65 millioner kroner til nedrivning af det nuværende stadion.

For at få regnskabet til at gå op har Aarhus Kommune budgetteret med en ekstrafinansiering på op til 150 millioner kroner, der skal tages fra kommende lejeindtægter.

Aarhus Kommunes oprindelige 250 millioner kroner er afsat af byrådet til primært at gå til den såkaldte udviklingsplan. Altså et nyt atletikstadion og en ny Team Danmark-bygning, der må lade livet for det nye stadion.

Herudover skal kommunens bidrag dække projektledelse, sekretariatsbetjening, borgerinddragelse mv. 50 millioner kroner er øremærket til at udvikle infrastrukturen i området.

AGF A/S har givet tilsagn om 100 millioner kroner til projektet, der skal øremærkes VIP- og konferencefaciliteter. AGF og Kongelunden har endnu ikke en aftale på plads om denne del.

Det nuværende stadion, Ceres Park, kostede 130 millioner kroner at bygge i 2000.

Avisen har været i kontakt med AGF, der bekræfter, at der endnu ikke er en aftale mellem de to parter.

AGFs tilsagn er givet med nogle betingelser omkring den fremtidige driftsmodel og hvor Superligaklubben skal spille sine kampe i byggeperioden.

Annonce
Byudvikling For abonnenter

Kommunen takker nej til milliongave fra bygherre: Tvivl om juraen nulstiller aftale

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Stak ekskone ned foran søn og datter, men forsvarer afviser manddrab: - Min klient aner ikke, hvad der gik af ham

Aarhus For abonnenter

Bag om myten: Er Botanisk Have en voldtægtsmagnet som kvinder bør undgå om natten?

Kultur

Varm luft holder Northsides nye vartegn i luften

Aarhus

Cocktailnørder vil skabe en stemning af 1920erne i Skolegade: Bar bliver fyldt med velour, farverigt tapet og svedige beats

Kristian bor i en campingvogn og vender hver en krone, mens han uddanner sig på ny: - Vi har brug for at se på, hvordan det ikke er urealistisk for voksne at lave et sporskifte

Byudvikling

Efter massiv kritik af havneudvidelse: Nu inddrages kritikerne

AGF For abonnenter

David Nielsen fyldte mere på gangene i AGF, end de fleste lige aner - og derfor bliver hverdagen med en ny cheftræner også en helt anden nu for klubben, spillerne og fansene

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Debutant med godkendt indsats i sæsonens sidste kamp

Aarhus

Ni spørgsmål til viruseksperten om abekopper: Alle over 46 år kan tage det helt roligt

- Historisk selvmål af Putin: Eksperter gør status på tre måneders krig i Europa med ukrainsk lykke på slagmarken

Debat

Sæsonen er slut: Er det bare mig, eller bliver der truffet virkelig mange dårlige sportslige beslutninger i AGF?

Aarhus For abonnenter

Klubhus på Tangkrogen har været tre år undervejs: Forening har millionerne klar, men byggetilladelsen trækker ud

Debat

Stiften mener: Ja, strip er bøvet, men tryk dog på pyt-knappen i stedet for klage-knappen

Annonce