Annonce
Byudvikling

Kollegie-ruin sælges til genbrug: Her skal bygges nye boliger af træ

Trækanten. Familieboliger i træ skal erstatte Hejredalskollegiet i Gellerup. Skitse: Arkitema
Snart starter nedrivningen af Hejredalskollegiet i Gellerup. AP Pension vil opføre 75 familievenlige boliger i to-tre etager. Og afsætte de brugte betonelementer til genbrug.

AARHUS: Så skal der atter rives boligblokke ned i Gellerup som et led i omdannelsen af området til en mere attraktiv bydel. Denne gang er det det nedslidte og tomme Hejredalskollegiet, der står for fald.

Den nye ejer af området, AP Pension, sætter i december et nedbrydningsfirma i gang med at bryde de tilbagestående ni kollegieblokke i beton ned for at bane vejen for en ny bydel med 75 familievenlige boliger.

- Hejredalskollegiet har gennem flere år stået tomt, og bygningerne fremstår efterladte og forfaldne og bidrager ikke positivt til området. Derfor ser jeg frem til, at vi kan sætte gang i opførelsen af vores bæredygtige boliger. Ved nedrivningen af kollegiet har vi indgået en aftale om at sælge bygningselementerne via Upcycling Forum, så elementerne kan blive genbrugt i andre byggeprojekter. Vi forventer ikke nogen økonomisk gevinst for den del. Vi gør det alene ud fra en tanke om genanvendelse af materialer, siger administrerende direktør Peter Olsson fra AP Ejendomme, der forventer, at nedrivningen af kollegiet vil være afsluttet i starten af foråret 2022.

Annonce

Digital deling materialer

Upcyckling Forum er en virksomhed med base i Aarhus, der har skabt en digital mødeplads for byggeselskaber, der kan udveksle brugte byggematerialer.

- Vi har muligvis et nyt byggeprojekt, der kan bruge betonelementerne fra Hejredalskollegiet, som de er, siger Rasmus Falkenberg, direktør og ejer af Upcyckling Forum, som den lokale it-virksomhed Trifork også er medejer og udviklingspartner i.

Hejredalskollegiet i Gellerup har stået tomt siden 2016 og er stærkt forfaldent. Men betonelementerne kan genanvendes til nye funktioner. Og det sparer udledning af CO2. Foto: Søren Willumsen

Hvis den forventede anvendelse ikke falder på plads, ser Rasmus Falkenberg mulighed for at anvende betonelementerne i andre projekter enten hele eller lettere modificerede.

- Det kan være til trapper, belægninger eller andet, fortæller han.

Ideen med at genbruge byggematerialer er at skabe et mere cirkulært byggeri, der også sparer CO2, som byggebranchen udleder enorme mængder af.

- Der er et kæmpestort CO2-potentiale i at genbruge beton, som er enormt CO2-tungt. Når vi genanvender beton frem for at købe nyt, flytter vi en CO2-reduktion ind i byggeriet igen, forklarer Rasmus Falkenberg.

Annonce

Nye familieboliger

Nedrivningen af Hejredalskollegiet kan gå i gang, fordi Aarhus Byråd har vedtaget en lokalplan for området, der gør det muligt at opføre 75 moderne og bæredygtige, svanemærkede rækkehuse på grunden.


Vi vil opføre moderne rækkehuse, der underbygger områdets værdier og skaber mulighed for et mangfoldigt miljø, hvor ældre, unge og børnefamilier kan mødes og skabe sociale fællesskaber

Peter Olsson, administrerende direktør, AP Ejendomme


Grunden er karakteriseret ved en trekantet facon, og de bærende konstruktioner i de nye boliger opføres primært i massivt træ. På samme måde bliver dele af facaderne beklædt med træ. Rækkehuskvarteret har derfor fået navnet Trækanten.

Skitser af de nye 2-3 etagers boliger til Hejredalskvarteret. Skitse: Arkitema

Rækkehusene bliver på to forskellige størrelser på cirka 90 og 115 kvadratmeter, fordelt på henholdsvis to og tre etager med fire og fem værelser. Fælles for rækkehusene er, at de får egen lille have og balkon. Herudover bliver der anlagt 75 parkeringspladser - en til hver bolig.

Annonce

Blandet bydel

- Vi vil opføre moderne rækkehuse, der underbygger områdets værdier og skaber mulighed for et mangfoldigt miljø, hvor ældre, unge og børnefamilier kan mødes og skabe sociale fællesskaber. Vi ser et stort perspektiv i blandede bydele, hvor de almene boliger i området vil spille positivt ind på de private lejeboliger. Det giver diversitet til området, og vi er sikre på, at det vil være med til at give området et stort løft, siger Peter Olsson fra AP Ejendomme.

Med Brabrands smukke natur lige uden for døren og kort afstand til Aarhus’ inspirerende og hyggelige byliv fremhæver direktøren, at Hejredals-kvarteret har alt det, som folk efterspørger at bo tæt på nemlig natur og en stor by.

Der er endnu ikke sat en dato for første spadestik til de nye boliger, der er tegnet af Arkitema. Oprindeligt skulle de stå klar i efteråret 2022, men tidsplanen er allerede skredet lidt, så ejeren kan heller ikke melde en endelig dato for indflytning ud endnu.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Uro om kulegravning af omstridt psykolog: Sagen står til at blive skrinlagt - men er alle sten vendt i Aarhus?

Danmark

Fredagens coronatal: Færre smittede - flere indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

Guide til Michelin-kokkenes favoritspisesteder i Aarhus: Her tager vi hen i vores fritid

Aarhus For abonnenter

Frustrationer står i flammer: Ulovlig strejke og trussel om masse-opsigelser på hospitalet i Skejby

Debat

Ironi kan forekomme: Vores millionby savner da et højhus ved Møllestien?

AGF

Kommentar: Top seks er fortsat inden for det muliges rige for AGF, men status quo efter 1-1 mod Silkeborg har ikke ligefrem gjort sagen nemmere at løse

Nu må også femårige vaccineres mod corona, men beslutningen kan være svær for forældre

Debat For abonnenter

Stiften mener: Sygeplejerskerne har fat i den lange ende

Byudvikling

16 meter langt målebånd fik ikke den ønskede effekt: Udvalg vil sende omstridt byggeri i høring

Alarm 112

Voldsomt uheld i Aarhus: Bilist ramt af bus

Heunicke havde håndskrevne noter fra nøglemøde med i Minkkommission

AGF

Det var da i grunden en kamp, AGF skulle have vundet, men som de reelt ikke fortjente at vinde

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Tre AGFere spillede over par mod Silkeborg - to leverede en decideret ringe indsats

AGF

AGF-målmand var ved at eksplodere: - De løb jo bare rundt om os

Annonce