Annonce
Erhverv

Kom indenfor: 'The Kitchen' vil servere forskning og iværksætteri for folket

I øjeblikket er der omkring 90 startup-cases i The Kitchen fordelt mellem studenterstartups og startups båret af ph’d’er og postdocs. Men ambitionen er, at endnu flere skal flytte ind. Alt i alt er der 150 kontorpladser på stedet. Foto: Laura Uldahl Aggernæs
Aarhus Universitet vil med et nyt iværksætterhus indfri ambitionerne om at blive en smeltedigel for forskning, iværksætteri og erhvervsliv. Erhverv+ var forbi dagen før indvielsen af det nye hus, hvor vi tog en snak med de mennesker, der bliver en del af dagligdagen i huset.
Annonce

AARHUS: Der er travlhed at spore den første tirsdag i februar både ude og inde i bygning 15 på Nørrebrogade 44 i Aarhus.

For et års tid siden betød travlhed på netop den adresse flere kokke i køkkenet, da bygningen tidligere har huset det tidligere kommunehospitals centralkøkken for de mange hospitalsansatte, de indlagte og deres pårørende. Men denne tirsdag i begyndelsen af februar er det i stedet en god blanding af blandt andre håndværkere, elinstallatører og studerende, der går omkring i de forhenværende køkkenlokaler.

Æstetikken er stort set holdt i samme stil. Derfor er der stadig synlige klinker på væggene flere steder, men ristene i gulvet er dækket til med cement, og frikadellelugten er efterhånden forsvundet.

For hvor huset tidligere er blevet brugt til at kreere håndmadder, gryderetter og supper i ét væk, har huset siden årsskiftet lagt rum til nyskabende idéer og samarbejde på tværs for iværksættere, studerende og forskere i The Kitchen, som Aarhus Universitets nye iværksætterhus er blevet døbt.

The Kitchen

The Kitchen er navnet på Aarhus Universitets nye hus for iværksætteri, som åbnede 5. februar i år.

Det 3300 kvadratmeter store hus åbent for alle, men særligt henvendt iværksættere, studerende, forskere og erhvervsfolk, der forventes at få deres daglige gang i husets åbne kontorlandskaber, mindre kontorer og mødelokaler. De får i øvrigt også adgang til både lyd- og fotostudier samt på sigt også studier til AR (augmented reality, red.) og VR (virtual reality, red.).

Huset er ejet af Aarhus Universitet og har foruden kaffebar, et stort åbent areal, som folk uden tilknytning til huset er velkomne til at benytte til for eksempel arbejde, sparring eller møder.

Inspirationen til The Kitchen kommer fra de amerikanske campusmiljøer, hvor virksomheder bor side om side med iværksættere og forskere.

The Kitchen er for Aarhus Universitet den første del af en række tiltag, der skal styrke iværksætteri og entreprenørskab på stedet gennem parring af forskere og studerende med kommuner, SMV’er, store virksomheder og hele iværksætterøkosystemet.

Det er Aarhus Universitets nye erhvervsdirektør Lone Ryg Olsen, der kommer til at stå i spidsen for The Kitchen, men også for Aarhus Universitets erhvervssamarbejde generelt, som et led i universitetets øgede fokus på erhvervslivet.

Kilde: Aarhus Universitet

Annonce

Stor værdi i mødested

På førstesalen i et åbent kontormiljø, hvor der er lidt mindre håndværkeraktivitet, står 25-årige Astrid Vinther Andersen og betragter sin kommende kontorplads.

Hun er i øjeblikket ved at tage sin kandidat som cand.merc. i logistik og Supply Chain Management, men ved siden af studierne er hun også direktør i sit eget startupfirma ParkShare - en deleøkonomisk platform for parkeringspladser.

- Det er det helt rigtige tidspunkt for mig at blive iværksætter på. Både i forhold til, at jeg som studerende er vant til at holde mine udgifter nede, og i forhold til, at jeg er mere fleksibel, fordi jeg endnu ikke har stiftet familie, siger Astrid Vinther Andersen og tilføjer:

- Og så er der rigtigt mange muligheder i ens studietid i form af legater og gratis tilbud, som for eksempel huset her, som er rigtigt fede at have.

Hun har også før studietiden på Aarhus Universitet forsøgt sig med startup, men manglede den støtte, hun har fundet gennem AU Incubator, der er Aarhus Universitets største tværfaglige iværksætter-fællesskab for studerende.

- Mange af de startups jeg forsøgte mig med i gymnasietiden, blev ikke til noget, fordi der ikke var de samme tilbud, som vi har her. Så der er en rigtig stor værdi i at have et hus, som det her, med alt den sparring man kan få. Det ser jeg en kæmpeværdi i, fortæller hun.

Annonce

Ny dør åben

At Astrid Vinther Andersen har fået tilbudt en plads i The Kitchen skyldes, at hun gennem de sidste to år har været en del af AU Incubator.

Tidligere havde fællesskabet adresse på Katrinebjerg, men i forbindelse med universitetets køb af det nye iværksætterhus flyttede de med.

- Vi var en lille smule gemt oppe på Katrinebjerg og en lille smule gemt i organisationen, så med en tydeligere fysisk placering tættere på campus har vi fået en tydeligere placering i dagsordenen, og så har vi fået flere kvadratmeter til at lave aktiviteter på og til at tilbyde pladser til startups, fortæller Jakob Søndergaard, leder af AU Incubator, der får sin daglige gang i det nye hus.

Foruden AU Incubator vil også flere forskere og pd-ansatte få deres daglige gang i huset. Og netop det giver ifølge Jakob Søndergaard rigtig god mening.

- Det er her, hvor det bliver super-interressant. For man kan sige; iværksætteraktiviteten for de studerende har vi haft i 10 år nu. Så det har vi ret godt styr på. Men det med at åbne den kommercielle dør for forskning og lade forskningen møde samfundet på en anden måde, end man kender det igennem eksempelvis publikationer, det er superinteressant, understreger han.

Astrid Vinther Andersen ser frem til at flytte ind i et åbent kontor. - Det er fedt med vidensdeling, og når man har et åbent kontor, så kan folk bare kigge forbi. Det er det, jeg godt kan lide ved at være i et åbent kontorfællesskab, fortæller hun. Foto: Laura Uldahl Aggernæs
Annonce

Et anderledes perspektiv

En af de forskere, der ser frem til at flytte ind i det nye hus, er den 41-årige molekylærbiolog Jesper Sejrup Nielsen.

Han er adjunkt på Inano (Interdisciplinary Nanoscience Center, red.) på Aarhus Universitet, hvor han sammen med to andre har gjort et forskningsfund, som han med yderligere finansiering udefra håber på at kunne gære kommercielt, så fundet kan bruges og udbredes også uden for universitetets vægge.

- Vi har fundet mange investorer, som siger, det er virkelig interessant. Men vi mangler stadigvæk at få lavet en forretningsmodel, som ligesom skal vise investorer, ikke bare hvilket potentiale, det har, men også hvordan det kan tjene penge, forklarer Jesper Sejrup Nielsen, der sammen med Aarhus Universitet har patenteret deres fund.

Han håber derfor på, at han sammen med sin kollega Veronica Liv Andersen kan få gavn af den sparring, som iværksættermiljøet i The Kitchen vil bringe.

- Veronica (Liv Andersen, red.) og jeg er begge to molekylærbiologer, og det er, ligesom det lyder, meget nørdet. Så det her med at tænke i kommercielle baner er helt nyt for os. Men hver gang, jeg har sparret med én, som kigger på min case med et forretningsperspektiv, så har jeg lært et eller andet bagefter. For de ser nogle helt andre muligheder og nogle helt andre problemer, som jeg som forsker slet ikke er klar over, siger Jesper Sejrup Nielsen.

Jimmy Engelbrecht Sørensen blev uddannet økonom fra Aarhus Universitet sidste år og fik kort efter arbejde i startupvirksomheden Relion. - Den store corporate-verden var ikke lige noget, der tiltalte mig. Men jeg ville gerne prøve at være iværksætter, og jeg vidste, at det var et skidegodt miljø hernede, siger han om AU Incubator, der netop er flyttet ind i The Kitchen. Foto: Laura Uldahl Aggernæs
Annonce

Vækker misundelse

Det er dog ikke kun forskeren, der regner med at få gavn af sparringen. Også de spirende iværksættervirksomheder er spændt på, hvad de kan bruge den erfaring og viden, som forskerne bringer ind i huset, til.

- Det bliver superinteressant at se, siger 27-årige Jimmy Engelbrecht Sørensen fra software-startupvirksomheden Relion, der laver intelligente vagtplanlægningssystemer til deltidsansatte i detail- og restaurationsbranchen, og som har fået kontorer stillet til rådighed i toppen af bygningen i The Kitchen.

Virksomheden har allerede stor gavn af den sparring og det netværk, som AU Incubator har givet dem.

Blandt andet har de i øjeblikket to kommende mulitimediedesignere og en kommende financial controller fra universitetet i praktik, samt tre ingeniørstuderende med speciale i softwareteknologi tilknyttet, der i øjeblikket skriver deres bachelor hos Relion, som de er ved at udvikle et digitalt kontrakthåndteringssystem til. Et samarbejde, der ifølge Jimmy Engelbrecht Sørensen kommer begge parter til gavn.

- Mange af deres medstuderende, som får praktikpladser i større koncerner og virksomheder, får oftest ikke lov til at lave lige så spændende ting, som de gør i mindre virksomheder, hvor de kan få fingrene godt ned i, hvad der egentligt foregår og komme hele vejen rundt, forklarer han.

Netop rådigheden af studerende, forskere og erhvervsliv til at sparre med, ser han som den allerstørste fordel ved et sted som The Kitchen.

- Du kan rykke meget hurtigere ved at have et community, du kan sparre med. Så det giver supermeget mening, og det er også noget af det, som vi oplever, at andre iværksætterfirmaer, vi kender rundt om i byen, er en lille smule misundelige på, siger han med et grin.

- Inano er et fantastisk sted at være, men hvis jeg bliver siddende dér, så er det svært at tage skridtet væk fra den daglige forskning, fortæller Jesper Sejrup Nielsen, der derfor ser frem til at få sin ugentlige gang i The Kitchen inden længe. Foto: Laura Uldahl Aggernæs
Der er stadig synlige klinker på væggene flere steder, som vidner om bygningens tidligere brug som centralkøkken. Ristene i gulvet har man dog valgt at dække til med cement. Foto: Laura Uldahl Aggernæs
Kaffebaren, der forvaltes af CleverCoffee, er åben for alle med eller uden et ærinde i huset. Foto: Laura Uldahl Aggernæs
De gamle fryse- og kølerum bruges i dag til printerrum. Foto: Laura Uldahl Aggernæs
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Har du oplevet ballade, hærværk eller bilræs?: Borgermøde om problemerne på Aarhus Ø

Annonce