Annonce
AGF

Kommentar: Der er nogen, der skal roses i AGF

Cheftræner David Nielsen (tv) kom til AGF i efteråret 2017 mens direktør Jacob Nielsen kom til klubben i sommeren 2014. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Annonce

En kold februardag for godt seks år siden trådte Peter Sørensen ud af AGFs nu bulldozede klubhus på Fredensvang med en direkte besked til de uhørt mange fremmødte journalister.

- Det bliver sådan her. Jeg fortæller i fem minutter – vi går hen et varmere sted end her – om hvordan jeg ser på det. Og de fem minutter, det er dét, det bliver. Der bliver ingen særinterviews, der bliver ingen særlige forestillinger foran kameraet. Jeg siger noget i fem minutter, og sådan er det. Okay?

Cheftrænerens afsluttende ’okay’ var retorisk. Han insisterede på stadig at bestemme selv om han få timer forinden var blevet fyret fra det job, han havde haft i AGF i små fire år.

Tre måneder senere samledes journalisterne på Fredensvang igen. Nu var det sportschef Brian Steen Nielsen, direktør Jan Christensen og den vikarierende cheftræner Jesper Fredberg, der tog afsked.

AGF var rykket ud af Superligaen – for tredje gang på otte år – og hele rygraden var ved at blive flået ud af skelettet på den gamle fodboldklub fra 1880.

- Jeg troede egentlig, at jeg kunne have vendt det her relativt hurtigt, men det har ikke vist sig at være tilfældet, sagde den afgående direktør, der modsat de andre selv valgte at gå.

Jan Christensen havde været AGF-direktør i fem år. I stedet for at vende den nedtur, der havde været i gang siden midthalvfemserne, ramte projektet nu den dybeste bund i et kvart århundrede.

Denne avis havde i 37 år en meddeler, der som det sidste når han ringede lokale fodboldkampe hjem altid spurgte den pågældende træner.

- Er der nogen, der skal roses?

Aage døde desværre for nylig, men havde han ringet ud til AGF i dag og stillet det samme spørgsmål oven på bronzesæsonen – den bedste AGF-sæson i 23 år – så skulle sportssiderne udvides med et tillæg for at få alle citaterne med.

Fordi hvem skal vi næsten begynde med at tildele æren for AGFs fornemme sæson?


David er kongen af Aarhus, når vi bruger metaforen omkring stenen, men der er ingen tvivl om, at han har fået hjælp. PC er altså en stærk fyr. Han har været henne og hive i det sværd inden David kom hertil.

Jacob Nielsen


Vi tager den oppefra. Bestyrelsesformand Lars Fournais fandt den rigtige mand, da han i 2014 skulle finde Jan Christensens afløser på direktørposten.

Jacob Nielsen fra Randers FC var måske ikke det oplagte valg for storebror i Aarhus, men han har vist sig at være præcis dét organisationen havde brug for.

Og nej, Jacob Nielsens nu seks år i AGF har ikke været uden skræmmer. Han har en stil, der er mere Randers end Monaco. Han er en hård negl, spørg bare nogle af de cheftrænere, der har fået sparket af ham. Så sent som i foråret fik han en bøde på 10.000 kroner for at overfuse en dommer. Og de, der sidder i nærheden af ham under kampene – ja, måske faktisk alle dem, der sidder på samme tribune – får en gratis evaluering af dommeren og kampen generelt med i entrébilletten.

Men han lader også til at have fundet sit sted at stå. Hændelsen fra Aalborg hvor han bad spillerne tjekke mellem deres ben hvilket køn, de er født som, er længe siden. Udadtil har han lagt en dæmper på sig selv.

Og i den økonomiske afdeling – den del, han er ansat til at have styr på – er der næsten sket en større kovending de seneste seks år end den, AGF har oplevet inde på banen.

Det seneste regnskabsår viste et overskud på 10 millioner kroner og en omsætning på 131 millioner, hvilket er det bedste resultat i selskabets 40-årige historie. Og i hvert fald før coronakrisen var selskabet på vej til at aflevere et lignende regnskab for det netop afsluttede år, der endnu ikke er offentliggjort.

Igen er der dog ridser, blandt andet hvis du spørger byens mindre sportsklubber, der lejer sig ind hos AGF i Atletion. De føler ikke altid, de får hvad de betaler for. Men set fra AGFs synspunkt er Jacob Nielsen ansat til at optimere klubbens økonomi, og det har han gjort til topkarakter. Og så må politikerne og kommunen følge op på den anden del.

Men vigtigst af alt – og det lyder måske underligt efter den sæson, AGF har haft – så har Jacob Nielsen igennem seks års hårdt lobbyarbejde sikret, at klubben inden for den næste håndfuld år får et spritnyt fodboldstadion, der ikke mindst økonomisk forventes at kunne tage AGF op på en ny hylde.

Da selvsamme Jacob Nielsen forleden efter AGFs 2-1-sejr over OB af en journalist blev bedt om at forholde sig til sæsonen, kaldte han cheftræner David Nielsen for kongen af Aarhus.

Og så kom han lidt i retoriske problemer da han skulle sætte ord på sportschef Peter Christiansens arbejde – David Nielsens nærmeste chef. Fordi "PC" kan jo ikke være kronprins når han er over kongen i hierarkiet, så direktøren legede i stedet med analogien om sværdet i stenen, som David Nielsen tog med sig da han kom til klubben.

- David er kongen af Aarhus, når vi bruger metaforen omkring stenen, men der er ingen tvivl om, at han har fået hjælp. PC er altså en stærk fyr. Han har været henne og hive i det sværd inden David kom hertil, sagde Jacob Nielsen.

Og det er ikke til at komme udenom, at den trup, der netop har vundet de første medaljer til AGF i 23 år, er sat sammen af Peter Christiansen stort set mand for mand.

Kun Backman, Amini, Bundu, Juelsgård og klubbens egne talenter er blevet hentet til klubben før Peter Christiansen tog over som sportschef i efteråret 2016.

Han skulle lige bruge et år inden han for alvor ramte plet på transfermarkedet. Mikkel Rask, Frederik Møller og til dels Kanstrup, Guira og Sana ramte ikke helt skiven. De røg i hvert fald hurtigt ud igen. Men især de seneste transfervinduer med underskrifter fra Poulsen, Thorsteinsson, Diks, Munksgaard, Tingager, Grabara, Mortensen, Blume og Højer Nielsen har skabt skelettet til det hold, der spillede de fleste af kampene i medaljeslutspillet.

Og ja, han ramte forbi med Riel og Mmaee og juryen er også stadig ude omkring William Eskelinen og Gift Links, men overordnet er det svært ikke at give Jacob Nielsen ret i, at Peter Christiansen i høj grad har banet vejen for den sportslige succes.

Og vigtigst af alt, så har han ikke været sen til at rydde op og skille sig af med elementer i truppen, der viste sig ikke at passe ind. Som Morten ’Duncan’ Rasmussen, Tobias Sana, Youssef Toutouh, André Riel.

Og så er der givetvis også ros på ledelsesgangen for, at det lykkedes Peter Christiansen at lave klubbens største salg da Jens Stage skiftede til FC København for i omegnen af 20 millioner kroner. Og skal man tro rygtebørsen, så er flere på vej ud med klækkelig kompensation til følge.

Sportschef Peter "PC" Christiansen kom til AGF i efteråret 2015 som scout og blev forfremmet til sportschef et år senere. Arkivfoto: Axel Schütt

Og så er vi nået ned til David Nielsen, kongen af Aarhus. Det er hans navn, tilskuerne råber.

Inden Brøndby-kampen i søndags løb cheftræneren – som han plejer – ind for at hilse på fansene få minutter inden kampstart. Men denne gang var det ikke kun de mest vokale fans, der hilste på træneren. Hele stadion stemte i ved taktfast at råbe; ’David Nielsen, David Nielsen’. Det var så hårene rejste sig på armene, og det gjorde det sikkert også hos cheftræneren, der meget fortjent fik en ny kontrakt i vinter.

Nok har David Nielsen fået hjælp oppefra, men han har vist sig om nogen at være manden, der kan tøjle den urolige båd, som AGF altid vil være. Med så stor en fanskare, så hidsig en dækning fra lokale og landsdækkende medier, vil bølgerne altid gå højt i Aarhus.

Den slags forhold er der nogen, der er bange for at drukne i. Men David Nielsen er fra Skagen, så han trives i skumsprøjt og susen for ørerne.

Han har vist sig at have den helt rigtige mentalitet til at stå i spidsen for AGF. I modsætning til hvad man måske skulle tro, hvis man kender til hans tid som spiller, så er han ualmindelig rolig og afbalanceret i jobbet. Han ved godt, at en enkelt tændstik er nok til at sætte ild til rådhuspladsen i Aarhus. Så han stryger dem med omtanke.

Jeg har interviewet David Nielsen efter stort set hver kamp, han har stået i spidsen for AGF siden oktober 2017, og det slår aldrig fejl, at jo bedre holdet har spillet, jo mere forsøger han at tale præstationen ned. Og omvendt. Jo dårligere spillerne har præsteret, jo mere snakker han indsatsen op. Og så hænger han aldrig enkeltspillere ud i pressen.

Forleden havde denne avis en gennemgang af David Nielsens trænerstab. De må fordele roserne herfra internt da det vil gå for vidt at udpensle.

Men det er dog påfaldende hvordan David Nielsen i modsætning til for eksempel førnævnte Peter Sørensen uddelegerer arbejdet blandt sin store stab. Og der er da heller ingen tvivl om, at AGF-ledelsen står foran en vigtig opgave når de i den kommende tid skal finde en afløser for assistenttræner Ruben Selles, der rejser hjem til Spanien.

De tre nøgleledere, Nielsen, Christiansen og Nielsen, kan hver især tage sin del af æren for den succes – på og uden for banen – som AGF oplever i denne sæson.

Og så er der naturligvis alle spillerne, som selvsagt har en enorm fortjeneste i, at de nu har fået hængt noget om halsen. Men dem runder vi en anden gang.

Foran sig har AGF en opgave, der er lige så svær som den at få klubben tilbage i toppen; nemlig at få dem til at blive hængende blandt de bedste.

Klubber som Esbjerg fB, Lyngby, Sønderjyske og til dels AaB har de seneste år bevist, at Superligaen er en række, hvor det er muligt at toppe en sæson for så at falde tilbage i sølet.

Fundamentet, der blev lagt de første sten af efter det skæbnesvangre forår i 2014, kommer for alvor til at stå sin prøve i de næste sæsoner.

Annonce
Aarhus

Så er juletræet tændt i Aarhus

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Schouby: - AGF er i chok, men det bliver ikke et problem at finde en afløser for PC

Danmark

Det antropocæne kulturlandskab

Aarhus

Radikal profil forlader partiet: Jeg kan ikke sidde i gruppe med Rabih Azad-Ahmad

Danmark

Fund af corona-virus i hunde og katte: Fødevarestyrelsen afliver katte på minkfarm

Aarhus

Væsentlige flere test i det seneste døgn: Aarhus har 92 nye coronasmittede

Annonce