Annonce
Aarhus

Kommunale sygeplejersker i overenskomststridig arbejdsnedlæggelse: - Det er simpelthen for surt

Kommunalt ansatte sygeplejersker i Aarhus deltager nu også i de overenskomststridige arbejdenedlæggelser. Foto: Jens Thaysen
En bølge af strejker og aktioner breder sig fra sygehus til sygehus, og rammer nu også Aarhus Kommune.

TRANBJERG: 20 kommunalt ansatte sygeplejersker nedlagde tirsdag morgen overenskomststridigt arbejdet for at vise, at de også er en del af den - protestbølge kan man næsten kalde det - der i form af kortvarige arbejdsnedlæggelser, har bredt sig fra Aarhus Universitetshospital, til en række andre sygehuse; Horsens, Roskilde, Rigshospitalet og Aalborg Universitetshospital.

I stedet for at passe deres arbejde hjemme hos borgerne, havde de århusianske sygeplejersker taget opstilling ved Tranbjerg Lokalcenter i en time fra klokken 9 til 10.

- Vi er udkørende sygeplejersker fra hele Aarhus Kommune - men primært fra Aarhus Syd. Det er sårpleje, kateter skift, udskrivelser, udredninger, medicindispensering, IV-behandling, kontakt til egen læge, forklarer Lotte, der er en af sygeplejerskerne.

Annonce

Styrke og svaghed

Går det ikke ud over patienterne, at I står her?

- Der er borgere, der får rykket deres besøg i dag. Vi tager der ud bagefter, så det kommer ikke til at gå ud over vores borgere, siger hun.

Sygeplejerskerne er bekymrede for deres fags fremtid - og deres egen. Foto: Jens Thaysen

Så det er ikke en rigtig strejke?

- Vi holder et fagligt møde i protest mod regeringsindgrebet, men borgerne vil mærke, at vi arbejder under et andet tidspres i dag, siger Katrine, der også er sygeplejerske.

Men virker det, når I ikke for alvor rammer borgerne?

- Vi er sygeplejersker og vil aldrig lade nogen i stikken. Det er vores styrke, men også vores svaghed, siger hun.

Annonce

Bekymrede for fremtiden

De unge vælger sygeplejerskeuddannelsen fra. I år søgte kun 4.703 ind på uddannelsen - otte procent færre end sidste år.

Den er skudt i sænk, strejkevåbnet er ikke noget værd for os, for regeringen griber ind, når de syntes det er nok. Det gjorde de også ved lærerkonflikten i 2013

Strejkende sygeplejersker

Det er ikke kun den lave løn, der er problemet.

- Da jeg gik på sommerferie, var der 124 udækkede vagter. Og der er 32 vakante stillinger i Aarhus Kommune. Jeg er glad for og stolt af at være sygeplejerske, men jeg vil ikke anbefale det til de unge i dag - det er simpelthen for surt, siger Nicole.

En prognose, som Center for Regional-og Turismeforskning har udarbejdet for Dansk Sygeplejeråd viser, at der vil mangle mere end 6.000 sygeplejersker i 2025.

- Jeg er super bekymret for min egen og mine kollegers fremtid. Ikke kun på arbejdet, vi bliver jo også gamle, siger Kathrine.

Annonce

Løntræk og bod

Arbejdsgiverne i Danske Regioner kalder sygehus sygeplejerskernes arbejdsnedlæggelser for systematisk aktioner, og kan og vil derfor trække sygeplejerskeren i løn og pålægge dem en bod på 56 kroner i timen. Tager de sagen i Arbejdsretten kan den forhøje boden til 86 kroner i timen. Derfor optræder sygeplejerskerne i denne artikel kun med deres fornavne.

- Det risikerer vi også, men det er vi også villige til, for at vise, at vi også er uenige i alt det, der er foregået. På sygehuset har de været gode til at vise utilfredsheden ved at nedlægge arbejdet.  Det vil vi også bakke op om. Vi er sygeplejersker, lige som de er det på hospitalet, fortæller de.

Og sygeplejerskerne må nok regne med, at den overenskomstmæssige arbejdsnedlæggelse kommer til at koste dem penge.

Hvad siger kommunen til, at sygeplejerskerne ikke har været på arbejde - og hvad er konsekvensen?

- Arbejdsgiver og tillidsrepræsentanten har orienteret sygeplejerskerne om, at der er tale om en overenskomststridig arbejdsnedlæggelse og opfordret sygeplejerskerne til at genoptage arbejde. Konsekvensen af arbejdsnedlæggelsen er, at sygeplejerskerne vil blive trukket i løn for det tidsrum, hvor de har strejket. Kommunernes Landsforening vil efterfølgende vurdere om sagen skal rejses i Arbejdsretten, siger HR-chef i Sundhed og Omsorg, Steen Lee Mortensen.

Og hvad siger kommunen til de borgere, der ikke har fået hjælp i den time, de strejkede?

- Under arbejdsnedlæggelsen var der etableret et nødberedskab, der skulle sikre, at borgerne fik den nødvendige hjælp. Akuttelefonen var bemandet under arbejdsnedlæggelsen, siger han.

Annonce

Den danske model skudt i sænk

10 ugers strejke har drænet sygeplejerskernes strejkekasse. Den skal de selv fylde igen, via ekstraordinært såkaldt konfliktkontingent. Sygeplejerskerne ved lokalcenteret i Tranbjerg føler ikke, at den danske model virker.

- Den er skudt i sænk, strejkevåbnet er ikke noget værd for os, for regeringen griber ind, når de syntes det er nok. Det gjorde de også ved lærerkonflikten i 2013, siger de.

Derfor nedlagde sygeplejerskerne tirsdag morgen arbejdet.

- Hvis ikke vi står her i dag, erkender vi, at vi ikke fik noget ud af konflikten. Det vil vi vise, at vi er utilfredse med, siger Katrine.

Artiklen er opdateret tirsdag kl. 15.55 med kommentarer fra Aarhus Kommune.

Annonce
Kultur For abonnenter

Passionerede fugleentusiaster danner rammen om fortælling om frihed: En stork flyver ikke pludselig til Færøerne, fordi den har lyst

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Se alle billederne: Så slidt er byens engang flotteste 'dame' i dag - men en opfriskning er på vej

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: En retro-oplevelse med en wienerschnitzel på størrelse og tykkelse med et dameblad

Alarm 112

Røver truede sig til penge ved 7Eleven: Stak af inden politiet dukkede op

AGF

David Nielsen hylder modstander efter pokalsejr: - Jeg får kuldegysninger over en fodboldklub som Frem

Aarhus

Sprayede maling i hovedet på lokomotivfører: Ung graffitimaler taget på fersk gerning på Aarhus H

Aarhus For abonnenter

Truels og Emil skal begge opereres: Den ene er indkaldt til undersøgelse om næsten tre år - den anden om syv år

Debat

Venstre ønsker ny skiltepolitik: Det skal være tilladt at reklamere i vejkanten for jordbær og æg

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sport

Trøjborgs pølsevogn er blevet til kaffebar: I begyndelsen hadede de nye ejere hinanden, nu vil de hygge om Aarhus' bohemekvarter

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

AGF

Reportage fra et vindblæst Valby Stadion: Der var ild i de store pinde og i særdeleshed i Oliver Lund, da AGF røg videre i pokalen

Aarhus For abonnenter

Trængslen vokser på Brabrandstien: Så mange alvorlige uheld er der sket de seneste tre år

Aarhus

Galophest er folkeeje i Aarhus: 130 ejere og Karin Salling spiller en rolle i eventyret

Annonce