Annonce
Aarhus

Aarhus Kommune betalte overpris for traktorleje hos skandalechefens sponsor-ven

Aarhus Kommune betalte overpris, fordi man ikke fulgte reglerne. Arkivfoto: Henning Bagger
Det kostede Aarhus Kommune mindst 750.000 kroner, at skandalechef Claus Pedersen undlod at sende leje af 30 traktorer i EU-udbud, som reglerne ellers foreskriver. I stedet lod han Natur og Vejservice indgå lejeaftale med firmaet S.D. Kjærsgaard, der nu er tiltalt for at have bestukket Claus Pedersen.
Annonce

AARHUS: Det kostede Aarhus Kommune et sted mellem 750.000 og 930.00 kr., at en aftale om leje af omkring 30 traktorer ikke blev sendt i et reelt udbud af Natur og Vejservice og dets daværende chef, Claus Pedersen.

Sådan lyder vurderingen fra Aarhus Kommune.

Traktorerne til vintertjeneste blev lejet hos firmaet S.D. Kjærsgaard A/S i perioden fra 2010 til 2016. Det er det firma, der er tiltalt for bestikkelse blandt andet ved at have ydet sponsorbidrag på mere end 200.000 kr. til badmintonklubben Triton Aalborg, hvor Claus Pedersen var bestyrelsesmedlem og formand for sponsorudvalget.

Aftalen blev i 2010 ifølge avisens oplysninger indgået¨uden, at andre end S.D. Kjærsgaard gav en pris. Officielt var der tale om et såkaldt underhåndsbud, hvor fire firmaer blev bedt om at komme med en pris på traktorlejen. To af dem kunne ikke nå det på grund af en meget kort tidsfrist. Og da det tredje kom med sit bud, fik det at vide, at der allerede var indgået en lejeaftale med SD Kjærsgaard.

Firmaet S.D. Kjærsgaard havde sit logo på spillertrøjerne i Claus Pedersens badmintonklub, Triton Aalborg, hvor firmaet var storsponsor. Samtidig indgik Claus Pedersen på kommunens vegne en traktor-lejeaftale med S.D. Kjærsgaard, hvor kommunen nu vurderer, at den har betalt en overpris på mindst 750.000 kr.

I et svar til byrådsmedlem Keld Hvalsø (El) vurderer Teknik og Miljø, at prisen for perioden ville have været mellem 750.000 og 930.000 kr. billigere, hvis traktorlejen havde været i et såkaldt EU-udbud, som den efter reglerne skulle have været.

Vurderingen bygger på den pris, kommunen fik, da lejeaftalen efter 2016 kom i EU-udbud.

Teknik og Miljø understreger, at vurderingen er forbundet med usikkerhed, fordi den ikke tager højde for blandt andet teknologisk udvikling af traktorerne i perioden, ændrede leverancekrav og ændret renteniveau.

Efter EU-udbuddet i 2017, sagde lederen af Indkøbskontoret i Teknik og Miljø, Frands Petersen, til Århus Stiftstidende:

- Indkøbsafdelingen vurderer, at konkurrenceudsættelsen har haft en gunstig indflydelse på de indkomne priser.

Og det er altså fortsat vurderingen.

Keld Hvalsø spørger også, om kommunen vil gøre krav på det beløb, den har betalt for meget for at leje traktorerne.

Det vil man først tage stilling til, når retssagerne mod Claus Pedersen og S.D. Kjærsgaard, der kommer senere i år, er afsluttede, lyder svaret fra rådmand for Teknik og Miljø, Bünyamin Simsek (V).

Claus Pedersen er i retten tiltalt for at have modtaget bestikkelse i form af sponsorater og gaver i form af blandt andet koncert- og festivalarrangementer, mens S.D. Kjærsgaard omvendt er tiltalt for at have bestukket Claus Pedersen med sponsorater og gaver.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Fup og fakta om corona-bølgen: Hvorfor er Aarhus ramt af coronasmitte lige nu?

Coronavirus

Live: Skærpet opmærksomhed på coronaudbrud i yderligere fem byer

Aarhus

Corona-smitte: Halvdelen af nye tilfælde kommer fra Aarhus

Aarhus For abonnenter

Da Aarhus blev slået tilbage til start: Coronavirus har taget Smilets By i førergreb

Annonce