x
Annonce
Aarhus

Kommunen slår fast: Nedbrændt villa skal genopføres

Hele 1. sal, loft og tag forsvandt i branden natten til tirsdag. Nu skal det hele genopføres, slår lokalplan fast. Foto: Tobias Heede Niebuhr
Lokalplanen er urokkelig. Den nedbrændte muremestervilla ved Randersvej skal bygges op sten for sten igen.

AARHUS: Der er ingen slinger i valsen. Det skal genopføres.

Sådan lyder det fra Aarhus Kommune om den brandskadede villa på Kalmargade, der blev noget nær totalskadet natten til mandag, da en voldsom brand havde fat i bygningen fra 1933.

- Det er en fast vending i lokalplanen for området. Hvis huset totalskades efter brand, skal det opføres med samme omfang og i samme stil som det oprindelige, fortæller Ann Hamborg, afdelingschef ved Teknik og Miljø.

- Det er lidt specielt, at man skriver det ind i lokalplanen, men det er gjort for at sikre, at der var et hus, der skiller sig ud fra resten i det nye område, forklarer Ann Hamborg.

Annonce
Vi skal have set på det med vores teknikere. Er der noget tilbage at bygge på, eller skal man starte helt forfra?

Freddie Eriksen, arkitekt

Villaen skal altså genopføres, selvom store dele af huset, blandt andet hele 1. sal og tag, dermed langt fra vil være originalt.

- Det bliver et nyt hus, der kommer til at ligne det gamle, men der er ikke andre muligheder. Det skal op igen.

Hvad er der tilbage?

At lokalplanen for området dikterer, at huset skal opføres igen, hvis det skades af brand, vidste man godt, siger arkitekt Freddie Eriksen, fra Eriksen Arkitekter, der sammen med KAUP er bygherre på byggeprojekt på grunden.

- Det gamle hus var indtænkt som en del af det nye område, og det skal huset stadig.

Først sent tirsdag eftermiddag er huset blevet frigivet af politiet, og derfor venter et stort arbejde med at få overblik over husets stand.

- Vi skal have set på det med vores teknikere. Er der noget tilbage at bygge på, eller skal man starte helt forfra, lyder det fra Freddie Eriksen, der fortæller, at man havde gjort, hvad man kunne for at sikre huset.

- Vi har skruet plader på og aflåst det hele. Men efter to timer, så er det hele skruet af igen og døre og vinduer er sparket ind. Vi har også set, at der har boet nogen i huset, og vi har haft politiet oppe at rydde det, siger arkitekten.

Her er visualisering fra lokalplanen, hvor den røde villa er tegnet ind.

Lang proces

Hele processen om byggegrunden, der er omkranset af Kalmargade, Malmøgade og Stockholmsgade, har været enormt lang.

Først skulle der indgås aftaler med alle 21 husejere, dernæst fulgte forhøring, udarbejdelse af lokalplan og så skulle der træffes en beslutning for de fem boliger på grunden, som var bevaringsværdige, hvoraf kun den røde muremestervilla skulle blive.

Efterfølgende manglede der en investor, som først fornyligt er kommet på plads. Og så ramte branden tirsdag nat.

- Der er så mange ejendomme, der skal involveres, så det bliver helt naturligt en lang proces. Og sådan noget som det her (branden, red.) er ikke noget, vi ønsker, og det må vi så arbejde videre ud fra, siger Freddie Eriksen.

Man forventer, at arbejdet med at omdanne grunden til 171 lejligheder, 15 rækkehuse og det bevarede hus kommer til at gå i gang snart.

Sådan så villaen ud i 2018, da arbejdet med at rydde resten af byggegrunden blev udført. Arkivfoto: Tobias H. Niebuhr
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Kæmpe tak til undervisere og ”forældre-tutorer” for den store indsats

Vores børn og unges trivsel og læring er vigtig. Også selvom vores hverdag er vendt på hovedet. Og vi endnu ikke ved, hvor længe nedlukningen kommer til at vare. Det er imponerende at se den enorme indsats, som de danske gymnasie- og skolelærere lægger for dagen i øjeblikket. Hvordan de engagerer børn og unge. Hvordan de skaber en så normal hverdag, som det overhovedet er muligt. I en unormal tid. På vores lokale gymnasium har lærerne været klar fra første dag. Med virtuel undervisning, virtuelt gruppearbejde og travle skoledage. Med undervisere, der er i hopla. Hvor der er plads til sjov. Alt imens de unge bliver udfordret af ny viden. Det er bare flot. Det samme hører jeg fra flere forældre til børn i fri- og folkeskoler. Der er fuld damp på. Lærerne knokler for at sikre, at børnenes hverdag kører. Selvfølgelig er der skønhedsfejl, plads til forbedring. Men fremfor alt er det utrolig positivt at se, hvordan teknologien bliver brugt. Hvordan alle kaster sig over de nye udfordringer. Men jeg taler også med forældre, der mildt sagt er presset af at være hjælpelærere mange timer hver dag. Samtidig med at de selv skal passe fuldtidsarbejde med opgaver, der skal løses. Virtuelle møder med kollegaer og kunder, der skal holdes. At den nye hverdag kan være svær at få til at gå op. Og det er der vel sådan set ikke noget at sige til. Alle løfter ekstra opgaver i denne tid. Vi må hjælpes ad. Vi må være klar til at trykke på PYT-knappen, de gange hvor vi eller andre ikke kommer i mål, som vi kunne ønske os. Det tror jeg såmænd også, at lærerne i den anden ende er klar over. Men lige nu, midt i den globale sundhedskrise, bør vi trods alt glæde os over, at mange skoler og gymnasier lykkes med at engagere børn, unge og forældre – i et stærkt og nødvendigt samarbejde. Det er sammenhold.

Aarhus

Så klappede fælden: Serie-svindler fanget efter forvirrende løgne i Aarhus

Aarhus

Øllet kunne alligevel blive billigere: Lørdag er de gyldne dråber gratis på Aarhus-værtshus

Annonce