Annonce
Aarhus

Kommunen slår fast: Nedbrændt villa skal genopføres

Hele 1. sal, loft og tag forsvandt i branden natten til tirsdag. Nu skal det hele genopføres, slår lokalplan fast. Foto: Tobias Heede Niebuhr
Lokalplanen er urokkelig. Den nedbrændte muremestervilla ved Randersvej skal bygges op sten for sten igen.
Annonce

AARHUS: Der er ingen slinger i valsen. Det skal genopføres.

Sådan lyder det fra Aarhus Kommune om den brandskadede villa på Kalmargade, der blev noget nær totalskadet natten til mandag, da en voldsom brand havde fat i bygningen fra 1933.

- Det er en fast vending i lokalplanen for området. Hvis huset totalskades efter brand, skal det opføres med samme omfang og i samme stil som det oprindelige, fortæller Ann Hamborg, afdelingschef ved Teknik og Miljø.

- Det er lidt specielt, at man skriver det ind i lokalplanen, men det er gjort for at sikre, at der var et hus, der skiller sig ud fra resten i det nye område, forklarer Ann Hamborg.

Vi skal have set på det med vores teknikere. Er der noget tilbage at bygge på, eller skal man starte helt forfra?

Freddie Eriksen, arkitekt

Villaen skal altså genopføres, selvom store dele af huset, blandt andet hele 1. sal og tag, dermed langt fra vil være originalt.

- Det bliver et nyt hus, der kommer til at ligne det gamle, men der er ikke andre muligheder. Det skal op igen.

Annonce

Hvad er der tilbage?

At lokalplanen for området dikterer, at huset skal opføres igen, hvis det skades af brand, vidste man godt, siger arkitekt Freddie Eriksen, fra Eriksen Arkitekter, der sammen med KAUP er bygherre på byggeprojekt på grunden.

- Det gamle hus var indtænkt som en del af det nye område, og det skal huset stadig.

Først sent tirsdag eftermiddag er huset blevet frigivet af politiet, og derfor venter et stort arbejde med at få overblik over husets stand.

- Vi skal have set på det med vores teknikere. Er der noget tilbage at bygge på, eller skal man starte helt forfra, lyder det fra Freddie Eriksen, der fortæller, at man havde gjort, hvad man kunne for at sikre huset.

- Vi har skruet plader på og aflåst det hele. Men efter to timer, så er det hele skruet af igen og døre og vinduer er sparket ind. Vi har også set, at der har boet nogen i huset, og vi har haft politiet oppe at rydde det, siger arkitekten.

Her er visualisering fra lokalplanen, hvor den røde villa er tegnet ind.
Annonce

Lang proces

Hele processen om byggegrunden, der er omkranset af Kalmargade, Malmøgade og Stockholmsgade, har været enormt lang.

Først skulle der indgås aftaler med alle 21 husejere, dernæst fulgte forhøring, udarbejdelse af lokalplan og så skulle der træffes en beslutning for de fem boliger på grunden, som var bevaringsværdige, hvoraf kun den røde muremestervilla skulle blive.

Efterfølgende manglede der en investor, som først fornyligt er kommet på plads. Og så ramte branden tirsdag nat.

- Der er så mange ejendomme, der skal involveres, så det bliver helt naturligt en lang proces. Og sådan noget som det her (branden, red.) er ikke noget, vi ønsker, og det må vi så arbejde videre ud fra, siger Freddie Eriksen.

Man forventer, at arbejdet med at omdanne grunden til 171 lejligheder, 15 rækkehuse og det bevarede hus kommer til at gå i gang snart.

Sådan så villaen ud i 2018, da arbejdet med at rydde resten af byggegrunden blev udført. Arkivfoto: Tobias H. Niebuhr
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Mandagens coronatal: Smitten er lav i Aarhus, men tre områder trækker op

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Topscoreren, terrieren og keeperen var bedste AGF-spillere i Parken - mange andre tabte sutten i slutfasen

Annonce