Annonce
Kultur

Krænkelser på Aros koster direktøren jobbet: Bestyrelsen så ingen faresignaler

Aros-direktør Erlend Høyersten og bestyrelsesformand for Aros Carsten Fode går hver til sit. Høyersten er fratrådt på museet som konsekvens af en ekstern undersøgelse af krænkelser og arbejdsmiljøet på Aros generelt. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Erlend Høyersten er øjeblikkeligt fratrådt som Aros-direktør efter ekstern undersøgelse af blandt andet krænkelsessager på museet. Museets medarbejdere er tilbudt psykologhjælp. Høyersten får løn i opsigelsesperioden - et halvt år.

AARHUS: Erlend Høyersten er fortid på kunstmuseet Aros.

Museumsdirektøren valgte tirsdag øjeblikkeligt at fratræde sin stilling, efter at en ekstern undersøgelse har vist, at nogle medarbejdere har oplevet krænkelser, lige som en del medarbejdere oplever udfordringer med ledelses- og organisationskulturen på Aros.

Det var en anonym klage over krænkelser, der i april fik museets bestyrelse til at hyre konsulentfirmaet Cresea til at lave en anonym interview-undersøgelse af arbejdsmiljøet blandt de ansatte på Aros - herunder om nogen har oplevet krænkende handlinger.

Annonce

Det er der nogle af museets 200 ansatte - heraf 100 fastansatte - fra 15 forskellige lande, der har, viser undersøgelsen, hvis konklusioner fik Erlend Høyersten til at fratræde på Aros.

Et halvt års løn

Carsten Fode, der er formand for Aros bestyrelse, ønsker ikke at komme nærmere ind på, hvad det er for krænkelser, undersøgelsen afdækker, men han understreger, at undersøgelsen ikke afdækker forhold, der får konsekvenser for andre af museets ledende medarbejdere.

- Når vi tager undersøgelsens resultater meget alvorligt, er det fordi, vi lægger afgørende vægt på, at der er et trygt arbejdsmiljø på museet, siger bestyrelsesformanden.

 Erlend Høyersten nåede at være direktør for kunstmuseet Aros i syv og et halvt år, inden resultaterne af en undersøgelse af krænkelses-sager på Aros, fik ham til at forlade jobbet med øjeblikkelig virkning.  Arkivfoto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Følger der et gyldent håndtryk med Høyersten ud af Aros?

- Han har en ansættelseskontrakt, der sikrer ham løn i opsigelsesperioden, og den overholder vi selvfølgelig. Og der er ikke tale om yderligere betalinger, siger Carsten Fode.

Ifølge avisens oplysninger betyder det seks måneders løn til Høyersten, hvis kontrakt i øvrigt alligevel udløb til årsskiftet.

Annonce

Tilbud om psykologbistand

Kan sagen få et retsligt efterspil for eksempel i form af erstatningssager fra krænkede medarbejdere?

- Det ved jeg ikke. Der er jo tale om en anonym undersøgelse, så det kan jeg ikke have nogen mening om, siger Carsten Fode.


Når vi tager undersøgelsens resultater meget alvorligt, er det fordi, vi lægger afgørende vægt på, at der er et trygt arbejdsmiljø på museet

Carsten Fode, bestyrelsesformand, Aros


Han oplyser, at museet har tilbudt psykologbistand til medarbejdere, der måtte føle et behov for det.

Annonce

Bestyrelse så ingen faresignaler

Burde I som bestyrelse have set faresignaler på et tidligere tidspunkt og have grebet ind tidligere?

- Nej, vi kunne ikke have reageret før. Jeg ved godt, at blandt andre Århus Stiftstidende allerede for et par år siden spurgte til eventuelle krænkelsessager på Aros, men det, vi kunne se i blandt andet medarbejder-tilfredsheds-undersøgelser dengang, indeholdt ingen faresignaler, siger bestyrelsesformanden og fortsætter:

Carsten Fode og den øvrige bestyrelse på Aros så ingen faresignaler, før de i april modtog en anonym klage fra en medarbejder over krænkende adfærd. Derefter blev der hurtigt sat en ekstern undersøgelse af arbejdsmiljø og mulige krænkelser i gang. Da resultaterne af undersøgelsen forelå, valgte Erlend Høyersten at fratræde sin stilling som museets direktør. Foto: Axel Schütt

- Da vi i april fik en anonym klage fra en medarbejder over krænkende adfærd, satte vi straks en undersøgelse i gang af hele arbejdsmiljøet på Aros, ligesom vi etablerede en whistleblower-ordning.

Annonce

The Next Level kører planmæssigt videre

Høyerstens pludselige exit får ingen større indflydelse på museets udvidelses-projekt, The Next Level, der blandt andet består af et underjordisk udstillingsgalleri på 1.000 kvadratmeter og værket The Dome af James Turrell.

Erlend Høyersten

Erlend Høyersten er født i Bergen i Norge i 1972.

Han er uddannet kunsthistoriker og var fra 2004-2009 direktør for Sørlandets Kunstmuseum i Kristiansand.

2010 - 2014 var Erlend Høyersten direktør for Kunstmuseerne i Bergen.

I januar 2014 blev han ansat som direktør for Aros - en stilling han altså havde i syv og et halvt år.

Udvidelsen skal efter planen være på plads i 2023.

- Det er Erlend Høyerstens fortjeneste, at vi er så langt med The Next Level, som tilfældet er, men hans afgang får ingen indflydelse på projektet. Det kører videre, siger Carsten Fode.

Museets overinspektør, Lise Pennington, overtager den daglige ledelse af Aros, indtil der er fundet en ny museumsdirektør.

Annonce

Kun formanden må sige noget

Stiften ville gerne have talt med medarbejdernes tillids- og arbejdsmiljørepræsentant, Thomas Rasmussen, men det har ikke været muligt. Han har tidligere sagt til JP Aarhus, at han aldrig har modtaget henvendelser fra medarbejdere om krænkelser.

Museets presseafdeling ønsker imidlertid ikke at sætte avisen i kontakt med ham. I en mail skriver presseansvarlig på Aros, Anne Riis:

"Tak for din henvendelse. Angående dagens pressemeddelelse henviser vi til Carsten Fode. Dette gælder også henvendelser til vores arbejdsmiljørepræsentant. Mange tak."

Annonce
Østjylland For abonnenter

Efter 71 år uden hovedbygning: Godsejer vil genopføre Rathlousdal ved Odder

Danmark

Tirsdagens coronatal: Tre døde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Spildevand i havnebassin: - Vandkvaliteten er på et niveau, hvor jeg ikke vil anbefale, man bader

AGF For abonnenter

Bagkanten: 5 gode grunde til, at det ikke er så slemt i AGF, som det ser ud

Aarhus

Aarhusregionens kulturinstitutioner udvalgt: Million-indsprøjtning skal kick-starte vigtigt erhverv

Alarm 112

Tre personer kæntrede i jolle ved Samsø - Både Molslinjen og Samsøfærgen sejlede til undsætning

Aarhus For abonnenter

Holy shit: Stiften tjekker byens automatiske toiletter -  sarte sjæle bedes klikke på en anden artikel

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse: Forfatter Erling Jepsen med tredje erindringsroman - Kan Gram holde vægten?

Aarhus

Se video: Voldsomme oversvømmelser omkring Aarhus

OL

Mens du sov: Håndboldherrer snupper ny storsejr i morgenseance ved OL

AGF

Svensker trænede tirsdag med AGF for første gang: - Han kan spille kampe lige med det samme

Aarhus For abonnenter

Se her, Aarhus: I Odder findes det gode eksempel på et godt liv som voksen-handicappet

Alarm 112

Kørt på skadestuen: 62-årig mand i kørestol blev påkørt af personbil

Annonce