Annonce
Aarhus

Kristine har været syg med corona i syv uger: Er blevet indlagt to gange

Kristine Parbo har haft en rutsjebanetur med coronavirus de sidste syg uger. Privatfoto
I halvanden måned har Kristine Parbo været syg med corona. Hun troede, at hun ville være rask efter to uger, men sådan skulle det slet ikke gå.

AARHUS: Kristine Parbo har haft et par tumultariske måneder, hvor hun har været syg af coronavirus.

For en måned siden talte Århus Stiftstidende med 44-årige Kristine Parbo, som på daværende tidspunkt havde haft corona i over to uger og været indlagt, fordi hun er i den særlige risikogruppe for corona.

Hun troede på det tidspunkt, hun var på vej til at blive rask igen, og at det værste var overstået. Sådan skulle det dog ikke gå.

Her, en måned senere, er der sket meget. Hun havde det egentlig fint i starten af april. Hun var endda en enkelt tur i den lokale superbrugs at handle.

Men i løbet af påsken gik det ikke, som det skulle. Hun fik det værre - meget værre, og da det var værst, blev hun indlagt igen.

- Jeg begynder at hoste igen, og jeg har ondt i lungerne. Det føles som om, jeg har en stor sten, der ligger på brystet hele tiden. Og stakåndetheden vender tilbage, siger Kristine Parbo.

Hun får ondt i halsen og blæner i munden - symptomer hun ikke havde i første omgang.

- Så kan jeg godt mærke, at jeg bliver bange simpelthen, fordi nu har jeg lige haft den her fornemmelse af, at jeg var på vej til at blive rask igen. Da det begynder at gå i den forkerte retning, bliver jeg rigtig bange. Det gør jo ikke stakåndetheden bedre, for jo mere bange man bliver, jo mere kortåndet kan man også blive, fortæller Kristine Parbo.

Hvad skal man gøre, hvis man bliver syg?

Hvis man bliver syg, skal man ifølge Sundhedsstyrelsen:

 • Blive hjemme og ikke gå på arbejde
 • Begrænse smitten ved at have så lidt fysisk kontakt med folk som muligt
 • Have fokus på god hygiejne ved blandt andet at gøre rent og vaske sine hænder grundigt
 • Ikke ringe til lægen ved milde symptomer, der skal man bare følge rådene ovenfor

De typiske symptomer ved mild sygdom inkluderer:

 • Ondt i halsen
 • Generel sygdomsfølelse
 • Muskelsmerter
 • Evt. tør hoste og feber

De mere alvorlige symptomer inkluderer:

 • Betydende og tiltagende vejrtrækningsbesvær
 • Høj feber

Hvis man oplever alvorlige symptomer, eller hvis symptomerne forværres over dage, skal man ringe til egen læge eller lægevagten. Det er vigtigt ikke at møde fysisk op ved lægen, da man skal begrænse smitte. Derfra tager lægen stilling til, hvad der skal gøres.

Hvis man har symptomer, men er i tvivl, om man er ”rigtigt” syg, anbefaler Sundhedstyrelsen, at man betragter sig selv som syg.

Man skal blive hjemme i isolation, indtil man har haft 48 timer uden symptomer. Derefter anses man for at være smittefri. Når man er hjemme, skal man som smittet have så lidt kontakt med personer i husstanden som muligt. Derfor undlad fysisk kontakt, f.eks. kys og kram, og hold så vidt muligt 1-2 meters afstand. Undgå så vidt muligt at sove sammen og at tilbringe længere tid i samme rum.

Man skal desuden hellere blive hjemme en dag for meget end en dag for lidt og arrangere hjemmearbejde, hvis man er i tvivl. Dette gælder både for konstateret coronasmittede og alle andre med sygdomstegn.

Indlagt for anden gang

På grund af frygten ringede hun til lægen. I første omgang mente lægen ikke, at hun havde det så dårligt, at hun skulle indlægges, så de så det an.

To dage senere var den helt gal, og Kristine Parbo blev indlagt. Alverdens blodprøver blev taget, flere end hun nogensinde havde prøvet før. Heldigvis viste prøverne sig at være gode.

- Gudskelov. Jeg var virkelig bange. Jeg følte mig virkelig utryg. Det er svært, når man ikke kender til sygdommen, og man så begynder at få det dårligere igen. Lægen fortalte, at de ser mange sygdomsforløb over en måneds varighed, og de ser, at sygdommen topper to gange, og at det her var min anden top, siger Kristine Parbo.

Annonce

Usikkerheden ved smitten var svær

Næsten hele familien hjemme hos Kristine har været ramt af corona. Dog er hendes 16-årige søn Frederik umiddelbart ikke blevet syg. Alligevel har han været i hjemmekarantæne med familien uden at kunne se hverken kæreste eller venner - noget der selvsagt ikke er sjovt, når man er 16 år.

Normalt går Frederik på efterskole, men han har været sendt hjem ligesom alle andre. Det har været ekstra svært for ham med usikkerheden omkring smitten. For kan man være sikker på, man ikke smitter, selvom man ikke virker syg.

- Det har været rigtig træls for Frederik. Han er sendt hjem fra efterskole og har ikke set sin kæreste i seks uger. Han har ikke haft symptomer, men vi turde ikke lukke ham ud. Hele usikkerheden har påvirket os. Hvad skal man gøre med sådan en dreng, kan man sende ham ud, eller kan man ikke? Det kunne være så dejligt at få ham testet for antistoffer, så vi kan blive sikre på, hvad vi kan gøre, fortæller Kristine Parbo.

Især hvordan man undgår at smitte andre, har fyldt meget hjemme ved familien Parbo.

- Når man selv har haft sådan et forløb og mærket, at det her er altså ikke bare almindelig influenza, så har man virkelig ikke lyst til at smitte andre. Jeg har frygtet at komme til at smitte andre, siger Kristine Parbo.

Disse testes nu for corona

Aktuelt testes:

 • Personer med lette luftvejssymptomer
 • Medarbejdere i sundheds- og ældresektoren med lette luftvejssymptomer
 • Personer med moderate til alvorlige luftvejssymptomer

Derudover vil man snarest muligt begynde at teste:

 • Asymptomatiske beboere og frontpersonale på institutioner ved smittetilfælde hos personale og/eller beboere
 • Patienter med forventet indlæggelse på sygehus over 24 timer, uanset årsag til indlæggelse
 • Patienter der, uanset årsag, skal have foretaget særlige procedurer eller undersøgelse i speciallægepraksis og ved ambulante forløb på sygehus
 • Personer der defineres som nære kontakter til en person med bekræftet COVID-19.
Annonce

Begyndte at gå tur hver dag

Efter indlæggelsen og de gode prøveresultater kom der ro på. Nu ville hun bare gerne være rask. Derfor satte hun sig for at gøre alt, hvad hun kunne for at blive rask igen.

Da hun kom hjem glad og beroliget af prøveresultaterne, besluttede hun sig for, at nu ville hun blive rask igen. Hun ringede til lægen og spurgte om hun måtte gå ture i skoven.

- Det, fik jeg at vide, var fint, så længe jeg holdt afstand til folk. Jeg bestemte mig for at gå tur i skoven hver dag og se anemonerne springe ud. Det var forfærdeligt at være fanget i ens hjem og have, så jeg havde brug for at komme ud, fortæller Kristine Parbo.

Kristine Parbo, den ene søn og hendes mand har været syge med covid-19. 16-årige Frederik, til højre, har som den eneste ikke været syg. Foto: Axel Schütt
Annonce

Søgte ud af byen

Og det er ikke kun gåture, hun får taget.

- Jeg er også begyndt at tage vitamintilskud og alt muligt. Nu vil jeg være rask igen, lyder det stålsat fra Kristine Parbo.

For at få lidt frihed fra alle menneskerne i byen, tog familien væk i påsken.

- Det er svært at holde afstand, når man er ude at gå. Der er simpelthen så mange mennesker. Så i påsken tog vi til Vesterhavet i sommerhus, hvor der var god plads og få folk. Det var en vidunderlig følelse at kunne gå frit rundt. Især når man har været spærret inde så lang tid, siger Kristine Parbo.

Kristine Parbo har været indlagt to gange på halvanden måned på grund af corona. Begge gange har prøverne været inden for normalværdien. Privatfoto
Annonce

Smags- og lugtesansen er på vej tilbage.

Kristine Parbo er nu ved at være rask igen - forhåbentligt helt rask denne gang.

- Jeg er begyndt at kunne smage en lille smule. Det har været forfærdeligt ikke at kunne smage maden. Vi fik boller i karry, og lige pludselig kunne jeg ane antydningen af karry. Jeg åbnede også vinduet og kunne lugte gylle. Det var helt dejligt faktisk. Det lyder tosset, men når man ikke har kunne lugte i så lang tid, så er alle lugte faktisk rare. Man forstår slet ikke, hvor meget det betyder i hverdagen, siger Kristine Parbo.

Hun håber, at det sidste punktum for sygdommen efterhånden er sat. Så småt er hun ved at være symptomfri - forhåbentlig for endeværende.

- Jeg håber virkelig på at blive rask en gang for alle. Det kunne være så dejligt, siger Kristine Parbo.

16-årige Frederik har lært at spille guitar, mens han har været væk fra efterskole og kæreste. Privatfoto
Annonce
Aarhus For abonnenter

Vil du nøjes med at få gjort rent en time hver anden uge? Her er svarene fra ældre-politikerne i Aarhus

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Kent kan ikke høre solsorten i haven eller sove med åbent vindue: - Støjen fra motorvejen er blevet sværere at ignorere

Aarhus For abonnenter

Aarhus Kommune gør rent en time hver 14. dag: - Det er så sølle og nedværdigende, at vi har svært ved at beskrive det

Erhverv

Vestas i top på fornem liste: Kåret blandt 7.000 virksomheder, der har en milliard-omsætning i dollars

Alarm 112

Samlever fængslet for knivdrab: 50-årig kvinde fik halsen skåret over

Løvkvist: Det er nu Messerschmidt skal fortsætte med at gå, ellers tager helvedet ham

Aarhus For abonnenter

Corona kostede hendes far livet: Nu har Inge skrevet en kogebog sammen med sin mor

Debat

Solstorme og terror kan lamme samfundet: Er vi forberedt, hvis det umulige skulle ske?

Navne

Helmig i sorg over tab: - Jeg lader minderne skylle og tårerne strømme

Hver anden dansker gør intet for at spare på strømmen

Aarhus

Søndagens coronatal: Nu stiger smitten igen

Aarhus For abonnenter

Jamen, hvad sker der? Byens mest forsinkede gangbro bliver yderligere forsinket

Østjylland

Her vil vi bygge og her vil vi bo: Katrine og Daniel vil lave grønt bofællesskab for børnefamilier

Annonce