Annonce
Debat

Kvindemuseet: Nyt navn er en venlig, udstrakt hånd

"I Kvinfo følger vi debatten med nogen undren. Vi var der selv, da vores bogstavkombination flyttede sig fra at stå for "noget med kvinde" til at betyde "køn, viden, information og forskning". På samme måde har kvindeforskning ændret navn til kønsforskning. Det har i nyere tid ikke givet anledning til større sværdslag. Selvfølgelig ikke. For køn som begreb favner os alle, og det er netop det, vi og forskerne og også gerne museet i Aarhus skal gøre", skriver Henriette Laursen. PR-foto: Steen Brogaard

DEBAT:  Med sit nye navn, Køn – Gender Museum Denmark, sætter Kvindemuseet i Aarhus streg under, at alle er velkomne indenfor til at blive underholdt og klogere på, hvordan ideer om køn former os, og om den ligestilling, vi holder højt som en dansk kerneværdi. Alligevel har navneskiftet skabt omfattende debat. Problemet er åbenbart, at det udvisker kønnenes betydning og udrydder "han" og "hun".

I Kvinfo følger vi debatten med nogen undren. Vi var der selv, da vores bogstavkombination flyttede sig fra at stå for "noget med kvinde" til at betyde "køn, viden, information og forskning". På samme måde har kvindeforskning ændret navn til kønsforskning.

Det har i nyere tid ikke givet anledning til større sværdslag. Selvfølgelig ikke. For køn som begreb favner os alle, og det er netop det, vi og forskerne og også gerne museet i Aarhus skal gøre. For min skyld kan vi sagtens have et kvindemuseum. Et navn må gerne afspejle en institutions historiske baggrund, og som nogle kritikere siger, er kvinders betydning i historien langt fra tilstrækkelig belyst. Men museet Køn har jo heller ikke tænkt sig at holde op med at tage udgangspunkt i kvindehistorie, skriver de.

Annonce


Når museet nu skifter navn fra Kvindemuseet til et, der rummer kønnenes kulturhistorie, er det for mig at se en udstrakt hånd, der inviterer alle indenfor.


Museet tager fat i noget vigtigt: Samspillet mellem køn har afgørende betydning for ligestilling. Nogle opfatter det desværre stadig som et spørgsmål om kvinder. Vi har mere end nogensinde brug for at invitere alle med ind i arbejdet for at opnå ligestilling.

En åbenlys udfordring er de alt for snævre rammer for, hvad det vil sige at være mand. Kvinfo har for nylig markeret den internationale mandedag ved at sætte fokus på udsatte mænd, der har svært ved at bede om den hjælp, de har brug for, fordi det er tabu, pinligt og – ja – umandigt. Fordi "rigtige mænd" ifølge en fasttømret, skadelig og gammeldags idé ikke skal vise sårbarhed eller svaghed. Vi skal de forestillinger til livs, for de er en del af grunden til, at vi helt på bunden af vores samfund finder flest mænd.

Vi har i det hele taget brug for kønskategorier, der flyder meget mere, end de gør nu. Ikke for at udviske kønnene, som nogle forestiller sig. Men fordi køn handler om os alle sammen og for eksempel også favner de mennesker, som ikke er tilpas i en af de to binære kategorier. Og de har ved Gud brug for mere plads.

Vores nuværende og begrænsende forestillinger om køn har betydning for adskillige dele af vores liv og samfund. For eksempel vores stærkt kønsopdelte arbejdsmarked. Det giver sig selv, at vi som samfund ikke udnytter vores menneskelige ressourcer godt nok, når mange brancher kun rekrutterer fra halvdelen af befolkningen. På samme måde er spørgsmålet om køn også et element og en del af løsningen i andre aktuelle samfundsdagsordener som migration, sundhed og klima.

Det går derfor ikke, at vi holder fast i ét eller højst to køn. Museet i Aarhus fortæller ligefrem, at det gamle navn skræmte mænd væk. Vi skal gøre det modsatte: Byde alle velkomne. Det er det mest venlige og rimelige, og det er samtidig den bedste opbakning til vores fælles værdi om ligestilling.

Når museet nu skifter navn fra Kvindemuseet til et, der rummer kønnenes kulturhistorie, er det for mig at se en udstrakt hånd, der inviterer alle indenfor.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Kvinde forsvandt fra demensplejehjem og døde: - Afdækning af forløbet viser, at der er begået en fejl undervejs

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 46.590 coronatilfælde - tallet for indlagte når 918

Annonce
Annonce
Annonce
Byudvikling

Udsigt til motorvejsramper splitter lokalområde: Nu kommer grundejerforening med et mere spiseligt forslag

Aarhus For abonnenter

Campingplads til foræringspris bygger nyt: - Det kan være de samme kunder, der lejer en campinghytte den ene weekend og tager på storbyferie den næste

Debat

Tag med på en togtur, Gert Bjerregaard: Letbanen er ikke totalt forældet, men fremtiden for kollektiv trafik

Sport

Antonsen og Axelsen får bøde på 25.000 for DM-afbud

Hanne blev overfuset af chefen og fik hjertesvigt: - Det er et grufuldt eksempel på et ødelæggende psykisk arbejdsmiljø

AGF For abonnenter

Stiften mener: Derfor er det en god ide at et nyt stadion 'kun' får plads til 20.000

Debat

Vi genbruger CO2 i landbruget: Det er ikke fair at gøre os til klimasyndere

Aarhus

Faxe Kondi-kviktest: Sådan prøver de unge at fuppe sig til en corona-pjækkedag

3F-formand stopper efter afsløringer om dobbeltliv: Her er det, du skal vide om sagen

AGF

Jon Dagur er en hemmelighedsfuld AGF'er: - Jeg har ikke besluttet mig for noget som helst

Byudvikling For abonnenter

Stor udvidelse af Den Permanente på vej: Kan blive et aktiv for hele Aarhus

Alarm 112

Raserianfald i bus og tog: Passagerer flippede ud da de blev snuppet i at 'køre på røven'

Annonce