Annonce
Debat

Kvindemuseets kritikere er ikke i tvivl: Forsvinder ordet kvinde, vil indholdet gå samme vej

"Vi forstår udmærket museers ønske om at forny sig. Konkurrencen om opmærksomheden er hård, og museernes største frygt er at blive støvede. Men ordet kvinde og kvinders liv og virke er vel næppe uaktuelle i vores samtid", skriver gruppen bag underskriftsindsamling mod Kvindemuseets navneskift. Arkivfoto: Axel Schütt

DEBAT: Debatten om Kvindemuseets navn når en milepæl 20. januar. Her skal Aarhus Byråd tage stilling til sagen.

Hundredvis af kvinder (og mænd), som repræsenterer bredt både aldersmæssigt og politisk, har på museets facebookside og i læserbreve kritiseret den proces, museets ledelse har gennemført. Og den underskriftsindsamling, som 10 kvinder står bag, har på nuværende tidspunkt 2600 støtter fordelt over hele landet – mange kvinder, men også ganske mange mænd, der ikke lader til at nære den skræk for Kvindemuseet, som museets direktør ellers har angivet som en af flere grunde til navneskiftet.

Kritikken har medført debatindlæg fra en række medlemmer af den danske museumsverden og tilknytning dertil til forsvar for museets ledelse. I den forbindelse har flere ikke holdt sig for gode til at afvise kritikken med, at der er tale om "gamle feminister", som ikke rigtig kan følge med tiden. Vi står gerne ved, at vi er feminister, men vi kan godt fornemme, at "gamle" ikke rigtigt er ment som en kompliment. Men lad det nu ligge. For sagens kerne er, at museet har været på slingrekurs under hele processen.

Annonce

Museet udvidede sit ansvarsområde til også at omfatte køn i 2016. Alle dokumenter peger på, at bevægelsen i den proces gik fra museets ledelse til Slots- og Kulturstyrelsen som en anmodning om accept af det nye ansvarsområde. Da navneskiftet så røg i modvind i 2020, forklarede museets direktør pludselig, at det var Slots- og Kulturstyrelsen, der direkte havde anmodet om det. Det er dokumenterbart forkert. Hvorfor siger museets ledelse så sådan?

I september sidste år præsenterer museets så en undersøgelse af sit navn på sin hjemmeside og på Facebook. Ordvalget lader forstå, at man kan beholde sit navn eller finde på et nyt. Hvorfor ellers undersøge? Det viser sig dog, at aftalen med det bureau, museet brugte, omfattede et navneskifte som givet resultat. Samtidig bedyrede museets direktør på et kaffemøde og på Facebook, at der sandelig var tale om en åben proces. En allerede truffet beslutning med en undersøgelse som staffage eller en åben proces? Begge dele kan ikke være rigtig på samme tid. Hvorfor to forklaringer?

Undersøgelsen af navnet mundede ud i en rapport, som skulle forelægges museets bestyrelse. Man havde åbenbart ikke forudset den massive kritik af navneskiftet på museets Facebook-profil, hvorfor museets ledelse entrerede med en såkaldt cyberforsker i sidste øjeblik. Denne konkluderede prompte, at man skulle se bort fra et antal af de kritiske røster på Facebook, og herved nåede man frem til en neutral til positiv holdning til navneskiftet.

Men prisen var, at man måtte betjene sig af to absurde greb. Det ene, at der skulle være tale om en organiseret undergruppe af kritikere – hvilket åbenbart diskvalificerer i sig selv. Det andet at tildele disse kritikere et stigmatiserende øgenavn.


Vi håber selvfølgelig, at museets navn bevares. Vi håber også, at byrådet vil gå i rette med den uklædelige proces, der har fjernet fokus fra museets betydning og rolle.


Én ting er, at cyberforskerens metode er lemfældig i videnskabelig forstand. Det er straks værre, at man begår karaktermord på nogle af kritikerne ved at insinuere had til transkønnede. Hvad skal det gøre godt for?

Vi står ved, at vi er imod navneskiftet. Kvindemuseet kan sagtens favne tidens strømninger med sit nuværende navn og har allerede holdt flere udstillinger om køn. Og sprog har betydning. Forsvinder ordet kvinde, vil indholdet gå samme vej. Museets udstilling om rødstrømperne i 1970'erne er et eksempel. Den præsenteres som et rødmalet wunderkammer. Vi kalder det et kosteskab. Et rødmalet kosteskab.

Vi ville have haft respekt for, om museets direktør havde meldt et navneskifte ud som en ledelsesbeslutning. Vi står imidlertid af på en manipulerende proces, der skal ligne brugerinddragelse og en debat med omverdenen, men som er alt andet end det. Tilbage står spørgsmålet, hvilket formål den kreative omgang med sandheden skal tjene?

Vi forstår udmærket museers ønske om at forny sig. Konkurrencen om opmærksomheden er hård, og museernes største frygt er at blive støvede. Men ordet kvinde og kvinders liv og virke er vel næppe uaktuelle i vores samtid.

Et navneskifte kan være en økonomisk overkommelig re-branding. Nyt logo, pæne billeder i medierne. Men effekten af en re-branding er kortvarig.

Til syvende og sidst handler det om indhold og integritet. Integriteten i Kvindemuseets proces har været fraværende, og det er begrædeligt, for museet er vigtigt. Det er vores underskriftindsamling et eksempel på. Man regner med museet som en historie- og samtidsfortæller.

Vi håber selvfølgelig, at museets navn bevares. Vi håber også, at byrådet vil gå i rette med den uklædelige proces, der har fjernet fokus fra museets betydning og rolle.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Henrik Lind startede et globalt energieventyr i Smilets By: Nu omsætter flere virksomheder for milliarder

Danmark

Lørdagens coronatal: 3744 nye smittetilfælde og 13 dødsfald

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

David Nielsen svarede nej tre gange i træk, da han blev spurgt om han var tilfreds med sit AGF-hold

Aarhus For abonnenter

Uro om kulegravning af omstridt psykolog: Sagen står til at blive skrinlagt - men er alle sten vendt i Aarhus?

Aarhus

Sorte belægninger, spindelvæv og gamle produktrester: Fastfood-gigant igen politianmeldt

Alarm 112

61-årig kvinde død efter hestevognsulykke på Lille Torv

To mistænkte tilfælde af ny corona-variant er fundet i Danmark

Aarhus For abonnenter

Guide til Michelin-kokkenes favoritspisesteder i Aarhus: Her tager vi hen i vores fritid

Debat

Radikale har en klar plan: Afskaf iværksætterskatten - og styrk dansk økonomi

Debat

En lærer færdes på en møgbeskidt århusskole: Er der overhovedet en nedre standard for rengøring på byens skoler?

Kollegaer slækker på hygiejnen: Fagforening efterlyser mere 'corona-politi'

Kultur

Så lykkedes det endelig at finde en køber: Skovmøllen solgt og udvider åbningstiden

Aarhus For abonnenter

Frustrationer står i flammer: Ulovlig strejke og trussel om masse-opsigelser på hospitalet i Skejby

Aarhus

Politiker slår i bordet: - Træf beslutning om ny jernbane nu. Alt andet er urimeligt over for Solbjerg

Annonce