Annonce
Læserbrev

Læserbrev: Med holistisk afgræsning kan landbruget blive klimaneutralt

Der er brug for forskning i landbruget, mener jeg, og der er brug for, at vi aktivt handler på klimaudfordringerne. En måde at reducere CO2 på kunne være inden for landbruget, der mere end noget andet ser ud til at belaste vores klima allermest. Samtidig har vi jo alle brug for mad, så det er også et svært sted at tage fat på at reducere udslippet af CO2. Vi har vænnet os til at spise meget kød, så dette er også et problem. Men måske er der faktisk metoder, der kan løse problemet.

I januar læste jeg et interview med den økologiske mælkeproducent Finn Tang på hjemmesiden for Landsforeningen Økologisk Jordbrug. Han er klar over, at den landmand, der ved, hvordan man passer på klimaet bedst muligt, mens man dyrker jorden, han er også den landmand, som overlever i faget. Folk vil nemlig købe de varer, som reducerer klimabelastningen. Han har i noget tid arbejdet med metoden "holistisk afgræsning", hvor han tilsyneladende markant reducerer det samlede udslip af CO2 fra sin bedrift. Tang mener selv, at hans måde at dyrke på reducerer udslippet af CO2 med det, som svarer til 100 ture med fly årligt. Han siger således i interviewet:

”Hvis jeg gennemfører alle klimatiltagene i Klimahandlingsplanen, svarer det til, at vi om året reducerer vores CO2-udledning med 100 ton; men det er jo en ret abstrakt størrelse. I stedet er det noget lettere at forholde sig til, at det svarer til 100 ferier for min kone og mig på Gran Canaria - om året!”.

100 ton CO2! Det er ikke så lidt! Det svarer faktisk til at "hive CO2 ud af atmosfæren". Det er ikke dyrt. Det er ikke svært. Og det er tilsyneladende effektivt. Køerne bliver efter kort tids græsning på et afgrænset stykke jord sendt videre til nyt græs. Det betyder, at jorden får tid til at genfinde balancen i en proces, hvor der lagres store mængder CO2 i jorden, mens nye planter hurtigt får fodfæste. Det er faktisk intet mindre end genialt at dyrke på denne måde. Den bedste løsning for vores landbrug er tilsyneladende den, som samtidig efterligner den naturlige måde at have kvæg gående i naturen på, mest muligt.

Regeringen har afsat 90 millioner kroner til forskning i metoder, der kan reducere udslip af CO2 fra landbruget. Og den har afsat 100 millioner kroner til at forske i, hvordan man kan lagre CO2 i jorden. Jeg forslår, at nogle af de 190 millioner kroner bruges til at forske mere i, hvor meget og hvordan metoden ”holistisk afgræsning” gavner klimaet. Hvis det viser sig at virke bare halvt så godt, som det ser ud til, så kan det hjælpe hele klodens landbrug. Så har vi faktisk alle sammen en fremtid på denne her planet!

FAKTA:

Holistisk Afgræsning er første gang introduceret af Allan Savory. Link til TED Talk: https://www.ted.com/speakers/allan_savory

Flere landmænd i Danmark afprøver metoden. Blandt andet Finn Tang fra Aars, som er nævnt her. Denne film viser metoden: https://www.youtube.com/watch?time_continue=131&v=xt3lFmT5wpk

Læs om Holistisk afgræsning her: https://okologi.dk/landbrug/viden/kvaeg/holistisk-afgraesning

Læs interviewet med landmand Finn Tang her: https://nyheder.okologi.dk/mark-og-stald/maelkeproducent-klimatiltag-er-nodvendige-for-okologiens-overlevelse?fbclid=IwAR3f9npv_3qqnzRtaJylpgGxcjNMwbGH0oBJR1oG97ijlcubVJbaK3qch1o

Annonce
Line Aaen. Pressefoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Politiet beder om hjælp: Forsvundet kvinde er ikke er set siden 8. januar

Annonce