Annonce
Aarhus

Letbanedirektør til politikere: - Det går faktisk ret godt

- Letbanen er et helt unikt transportmiddel. Den har betydet meget for den sydlige del af Østjylland, sagde regionsrådsmedlem Finn Thranum (V) fra Hou på vej fra Nehrus Allé til Kongsvang. Foto: Henrik Havbæk Madsen
Regionsrådet i Region Midtjylland besøgte mandag Aarhus Letbane, hvor optimismen spirer efter en hård start.

AARHUS: Letbanens 11:26-afgang fra Nehrus Allé mod Odder fik mandag formiddag usædvanligt mange passagerer ombord.

Regionsrådet for Region Midtjylland, der ejer letbanen sammen med Aarhus Kommune, havde inviteret sig selv på besøg hos Aarhus Letbane, hvis hovedkvarter ligger på P. Hiort-Lorenzens Vej lige bag Ringgadebroen.

Og for at give de mange medlemmer af regionsrådet, der ikke kommer fra Aarhus, en chance for at opleve den meget omtalte letbane, begyndte turen på Nehrus Allé.

Politikerne stod af på Kongsvang Station, hvor en bus tog dem til P. Hiort Lorenzens Vej.

Annonce
Regionsrådsmedlemmerne stod af i Kongsvang. Her ventede en bus på at transportere blandt andre Flemming Knudsen til letbanens hovedkvarter. - Letbanen er langt bedre end sit rygte, lød dommen fra den tidligere Aarhus-borgmester. Foto: Henrik Havbæk Madsen

Grenaabanen punkterede rettidighed

Efter en rundvisning i vaskehal, værksted og lokalet med de mange skærme, hvor togene overvåges, gik turen til Regionhuset på Olof Palmes Allé.

Her gjorde letbanens direktør, Michael Borre, status. Og skåret ind til benet, var hans budskab, at det faktisk går ret godt med den udskældte letbane, der efter åbningen af Grenaabanen måtte se sin rettidighed og pålidelighed punkteret.

Sidst, letbanen fik omgivelserne til at tabe underkæben, var i oktober, da frost på køreledningerne satte togene skakmat med masser af aflysninger til følge.

Heldigvis har mildt vejr siden da været med letbanen.

- Vi har udstyr, der kan smøre glycerin på køreledningerne og forhindre frostdannelser. I slutningen af januar får vi endnu et køretøj, sagde Michael Borre.

- Tilfreds med tallene

Han kunne også præsentere politikerne for tal, der viste, at hvad angår rettidighed og pålidelighed, så sluttede 2019 flot:

I december kørte 98,5 procent af letbanetogene til tiden på den indre strækning i Aarhus. På Odderbanen var det 94,5 procent og på Grenaabanen 93,3 procent.

Hvad pålidelighed angår, så kørte 98,6 procent af de planlagte afgange på den indre strækning. På Odderbanen var det 97 procent. Og på den før så problematiske Grenaabane var tallet 98,4 procent.

- Det er tal, jeg er tilfreds med, sagde Michael Borre.

Med bopæl i Åbyhøj er regionsformand Anders Kühnau - her sammen med Hanne Roed (D) - ikke fast pendler på letbanen. - Men jeg har prøvet den mange gange, og jeg synes, at letbanen er et effektivt og behageligt transportmiddel. Henrik Havbæk Madsen

Stadig handicap-uvenlig

Handicappede i kørestol eller afhængige af rollator med bopæl på Odderbanen eller Grenaabanen vil næppe være enige med Michael Borre i, at det faktisk går ret godt med letbanen.

Da først Odderbanen og siden Grenaabanen kom i drift, viste det sig til manges overraskelse, at kørestole og rollatorer på mange stationer var forment adgang til letbanen.

Gabet mellem tog og perron var simpelthen for stor.

Michael Borre redegjorde for, hvordan man på nogle stationer kan flytte sporet tættere på perronen. Det kræver dog en tilladelse fra Trafikstyrelsen.

Det samme gør en anden løsning: En gummiliste, monteret på toget under indgangen.

- Vi har dispensation til at montere gummilister på Variobahn-toget. Og vi arbejder på også at kunne montere den på Tango-toget, fortalte Michael Borre.

Ni perroner er dog så utilgængelige, at handicappede kun kan bruge dem, hvis der udlægges ramper.

- Det tager så meget tid, at vi ikke vil kunne holde køreplanen. Vi vil få et dårligere produkt, så derfor overlader vi det til jer politikere at træffe den beslutning, sagde Michael Borre.

- Det går faktisk ret godt. Sådan lød budskabet fra letbanedirektør Michael Borre til medlemmerne af regionsrådet i Region Midtjylland, da de mandag aflagde besøg hos Aarhus Letbane, og blandt andet fik et kig ind i værkstedet. Foto: Henrik Havbæk Madsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

Politi advarer om risiko for akvaplaning efter uheld på østjysk motorvej: Det er meget farligt

Læserbrev

Læserbrev: Det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker

Til forretningsudvalgsmødet i Region Midtjylland 18. februar under punkt 4 omkring regeringens tilførsel af midler til sygeplejersker har vi stemt imod (Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne tog forbehold). Alle øvrige partier stemte for, at psykiatrien ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker til trods for regeringens intention. Baggrunden er, at Region Midtjylland med virkning fra 2021 og frem får i alt 128,9 mio. kr. til at ansætte 215 ekstra sygeplejersker. Det er en virkelig god nyhed for sundhedsvæsnet! Der mangler i den grad hænder, og 128,9 mio. kr. gør helt klart en forskel! I 2020 får vi det halve. Direktionen har indstillet, at alle pengene skal gå til somatikken og fordeles forholdsmæssigt mellem de somatiske hospitaler. Psykiatrien skal også have flere sygeplejersker, men pengene til det skal komme fra psykiatriens eget budget (herunder de penge, psykiatrien har modtaget særskilt på finansloven). Alternativet og Psykiatri-Listen mener, at psykatrien skal have en forholdsmæssig andel af pengene, så psykiatrien kan ansætte endnu flere sygeplejersker. Det drejer sig om 15,5 mio. kr. i varige midler, hvilket svarer til ca. 30 sygeplejerskestillinger. Dermed vil psykiatrien blive løftet med 70 sygeplejersker i stedet for 40. Det mener vi, der er behov for. Der er ingen tvivl om, at der både er behov for flere hænder i psykiatrien og i somatikken - og vi ville godt kunne acceptere en vis skævdeling af midlerne i 2020 og 2021. Men der er tale om varige midler, og det er altså vigtigt, at psykiatrien får sin fulde andel af pengene senest fra 2022, og det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene. Regionsrådet skal behandle sagen på onsdag, og vi vil naturligvis fortsætte med at arbejde for at samle flertal for, at psykiatrien også får del i pengene. I forbindelse med sagen er det vigtigt at huske: - At det er regeringens intention, at pengene til yderligere sygeplejersker både bruges til somatik og psykiatri. - At de somatiske hospitaler i budget 2020 fik et samlet løft på ca. 288 mio. kr., mens psykiatrien fik et løft på 10,6 mio. kr. - At psykiatrien i forbindelse med flytningen fra Risskov til Skejby afleverede en besparelse på otte procent. - At sygeplejerskerne skal ansættes løbende frem mod 4. kvartal 2021 - ikke på én gang.

Annonce