Annonce
Aarhus

Letbanedirektør til politikere: - Det går faktisk ret godt

- Letbanen er et helt unikt transportmiddel. Den har betydet meget for den sydlige del af Østjylland, sagde regionsrådsmedlem Finn Thranum (V) fra Hou på vej fra Nehrus Allé til Kongsvang. Foto: Henrik Havbæk Madsen
Regionsrådet i Region Midtjylland besøgte mandag Aarhus Letbane, hvor optimismen spirer efter en hård start.

AARHUS: Letbanens 11:26-afgang fra Nehrus Allé mod Odder fik mandag formiddag usædvanligt mange passagerer ombord.

Regionsrådet for Region Midtjylland, der ejer letbanen sammen med Aarhus Kommune, havde inviteret sig selv på besøg hos Aarhus Letbane, hvis hovedkvarter ligger på P. Hiort-Lorenzens Vej lige bag Ringgadebroen.

Og for at give de mange medlemmer af regionsrådet, der ikke kommer fra Aarhus, en chance for at opleve den meget omtalte letbane, begyndte turen på Nehrus Allé.

Politikerne stod af på Kongsvang Station, hvor en bus tog dem til P. Hiort Lorenzens Vej.

Regionsrådsmedlemmerne stod af i Kongsvang. Her ventede en bus på at transportere blandt andre Flemming Knudsen til letbanens hovedkvarter. - Letbanen er langt bedre end sit rygte, lød dommen fra den tidligere Aarhus-borgmester. Foto: Henrik Havbæk Madsen

Grenaabanen punkterede rettidighed

Efter en rundvisning i vaskehal, værksted og lokalet med de mange skærme, hvor togene overvåges, gik turen til Regionhuset på Olof Palmes Allé.

Her gjorde letbanens direktør, Michael Borre, status. Og skåret ind til benet, var hans budskab, at det faktisk går ret godt med den udskældte letbane, der efter åbningen af Grenaabanen måtte se sin rettidighed og pålidelighed punkteret.

Sidst, letbanen fik omgivelserne til at tabe underkæben, var i oktober, da frost på køreledningerne satte togene skakmat med masser af aflysninger til følge.

Heldigvis har mildt vejr siden da været med letbanen.

- Vi har udstyr, der kan smøre glycerin på køreledningerne og forhindre frostdannelser. I slutningen af januar får vi endnu et køretøj, sagde Michael Borre.

Annonce

- Tilfreds med tallene

Han kunne også præsentere politikerne for tal, der viste, at hvad angår rettidighed og pålidelighed, så sluttede 2019 flot:

I december kørte 98,5 procent af letbanetogene til tiden på den indre strækning i Aarhus. På Odderbanen var det 94,5 procent og på Grenaabanen 93,3 procent.

Hvad pålidelighed angår, så kørte 98,6 procent af de planlagte afgange på den indre strækning. På Odderbanen var det 97 procent. Og på den før så problematiske Grenaabane var tallet 98,4 procent.

- Det er tal, jeg er tilfreds med, sagde Michael Borre.

Med bopæl i Åbyhøj er regionsformand Anders Kühnau - her sammen med Hanne Roed (D) - ikke fast pendler på letbanen. - Men jeg har prøvet den mange gange, og jeg synes, at letbanen er et effektivt og behageligt transportmiddel. Henrik Havbæk Madsen
Annonce

Stadig handicap-uvenlig

Handicappede i kørestol eller afhængige af rollator med bopæl på Odderbanen eller Grenaabanen vil næppe være enige med Michael Borre i, at det faktisk går ret godt med letbanen.

Da først Odderbanen og siden Grenaabanen kom i drift, viste det sig til manges overraskelse, at kørestole og rollatorer på mange stationer var forment adgang til letbanen.

Gabet mellem tog og perron var simpelthen for stor.

Michael Borre redegjorde for, hvordan man på nogle stationer kan flytte sporet tættere på perronen. Det kræver dog en tilladelse fra Trafikstyrelsen.

Det samme gør en anden løsning: En gummiliste, monteret på toget under indgangen.

- Vi har dispensation til at montere gummilister på Variobahn-toget. Og vi arbejder på også at kunne montere den på Tango-toget, fortalte Michael Borre.

Ni perroner er dog så utilgængelige, at handicappede kun kan bruge dem, hvis der udlægges ramper.

- Det tager så meget tid, at vi ikke vil kunne holde køreplanen. Vi vil få et dårligere produkt, så derfor overlader vi det til jer politikere at træffe den beslutning, sagde Michael Borre.

- Det går faktisk ret godt. Sådan lød budskabet fra letbanedirektør Michael Borre til medlemmerne af regionsrådet i Region Midtjylland, da de mandag aflagde besøg hos Aarhus Letbane, og blandt andet fik et kig ind i værkstedet. Foto: Henrik Havbæk Madsen
Annonce
Erhverv For abonnenter

Årets webshop 2021: Eventyret startede omkring et bål for 25 år siden

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Strejkende sygeplejersker:  ... det er Christiansborg, der skal løse problemet med ligeløn

AGF For abonnenter

Bagkanten: Der er flere plusser end minusser ved AGF's nye formation

Sport

Den magiske målmand stod i vejen: Brabrand smider Hobro ud af pokalturneringen efter straffe

Alarm 112

83-årig mand savnet: Sidst set på Samsø

Aarhus For abonnenter

Trine blev 'hende fra Løvens Hule': Har knoklet benhårdt for at skabe en succes af glimmer og guld

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat For abonnenter

Hvad nu, Venstre: Ahlers exit er en katastrofe

Alarm 112

Tidligere drabsdømt fængslet efter røveri: Blev tacklet og lagt i armlås af teenagesøn

Østjylland

Jimmy er manden bag dramatisk ugleredning: - Selvom man er stor og skaldet og har masser af tatoveringer, kan man godt være blød indeni

Alarm 112

'Rød alarm': Brand i køkken medførte evakuering af Bruuns Galleri

Aarhus For abonnenter

Fra hobby til millioner: Det har kostet Mia og Kenneth blod, sved og tårer at holde fast i succesen

Alarm 112

Vanvidsbilist mister bilen: Overhalede politiet med 200 km/t

Annonce