Annonce
Aarhus

Letbanedirektør til politikere: - Det går faktisk ret godt

- Letbanen er et helt unikt transportmiddel. Den har betydet meget for den sydlige del af Østjylland, sagde regionsrådsmedlem Finn Thranum (V) fra Hou på vej fra Nehrus Allé til Kongsvang. Foto: Henrik Havbæk Madsen
Regionsrådet i Region Midtjylland besøgte mandag Aarhus Letbane, hvor optimismen spirer efter en hård start.

AARHUS: Letbanens 11:26-afgang fra Nehrus Allé mod Odder fik mandag formiddag usædvanligt mange passagerer ombord.

Regionsrådet for Region Midtjylland, der ejer letbanen sammen med Aarhus Kommune, havde inviteret sig selv på besøg hos Aarhus Letbane, hvis hovedkvarter ligger på P. Hiort-Lorenzens Vej lige bag Ringgadebroen.

Og for at give de mange medlemmer af regionsrådet, der ikke kommer fra Aarhus, en chance for at opleve den meget omtalte letbane, begyndte turen på Nehrus Allé.

Politikerne stod af på Kongsvang Station, hvor en bus tog dem til P. Hiort Lorenzens Vej.

Regionsrådsmedlemmerne stod af i Kongsvang. Her ventede en bus på at transportere blandt andre Flemming Knudsen til letbanens hovedkvarter. - Letbanen er langt bedre end sit rygte, lød dommen fra den tidligere Aarhus-borgmester. Foto: Henrik Havbæk Madsen

Grenaabanen punkterede rettidighed

Efter en rundvisning i vaskehal, værksted og lokalet med de mange skærme, hvor togene overvåges, gik turen til Regionhuset på Olof Palmes Allé.

Her gjorde letbanens direktør, Michael Borre, status. Og skåret ind til benet, var hans budskab, at det faktisk går ret godt med den udskældte letbane, der efter åbningen af Grenaabanen måtte se sin rettidighed og pålidelighed punkteret.

Sidst, letbanen fik omgivelserne til at tabe underkæben, var i oktober, da frost på køreledningerne satte togene skakmat med masser af aflysninger til følge.

Heldigvis har mildt vejr siden da været med letbanen.

- Vi har udstyr, der kan smøre glycerin på køreledningerne og forhindre frostdannelser. I slutningen af januar får vi endnu et køretøj, sagde Michael Borre.

Annonce

- Tilfreds med tallene

Han kunne også præsentere politikerne for tal, der viste, at hvad angår rettidighed og pålidelighed, så sluttede 2019 flot:

I december kørte 98,5 procent af letbanetogene til tiden på den indre strækning i Aarhus. På Odderbanen var det 94,5 procent og på Grenaabanen 93,3 procent.

Hvad pålidelighed angår, så kørte 98,6 procent af de planlagte afgange på den indre strækning. På Odderbanen var det 97 procent. Og på den før så problematiske Grenaabane var tallet 98,4 procent.

- Det er tal, jeg er tilfreds med, sagde Michael Borre.

Med bopæl i Åbyhøj er regionsformand Anders Kühnau - her sammen med Hanne Roed (D) - ikke fast pendler på letbanen. - Men jeg har prøvet den mange gange, og jeg synes, at letbanen er et effektivt og behageligt transportmiddel. Henrik Havbæk Madsen
Annonce

Stadig handicap-uvenlig

Handicappede i kørestol eller afhængige af rollator med bopæl på Odderbanen eller Grenaabanen vil næppe være enige med Michael Borre i, at det faktisk går ret godt med letbanen.

Da først Odderbanen og siden Grenaabanen kom i drift, viste det sig til manges overraskelse, at kørestole og rollatorer på mange stationer var forment adgang til letbanen.

Gabet mellem tog og perron var simpelthen for stor.

Michael Borre redegjorde for, hvordan man på nogle stationer kan flytte sporet tættere på perronen. Det kræver dog en tilladelse fra Trafikstyrelsen.

Det samme gør en anden løsning: En gummiliste, monteret på toget under indgangen.

- Vi har dispensation til at montere gummilister på Variobahn-toget. Og vi arbejder på også at kunne montere den på Tango-toget, fortalte Michael Borre.

Ni perroner er dog så utilgængelige, at handicappede kun kan bruge dem, hvis der udlægges ramper.

- Det tager så meget tid, at vi ikke vil kunne holde køreplanen. Vi vil få et dårligere produkt, så derfor overlader vi det til jer politikere at træffe den beslutning, sagde Michael Borre.

- Det går faktisk ret godt. Sådan lød budskabet fra letbanedirektør Michael Borre til medlemmerne af regionsrådet i Region Midtjylland, da de mandag aflagde besøg hos Aarhus Letbane, og blandt andet fik et kig ind i værkstedet. Foto: Henrik Havbæk Madsen
Annonce
AGF For abonnenter

Stiften finder historiens bedste AGF-spillere: Se nummer 31 til 40

Danmark

Ny smitterekord: Onsdagens coronatal er det højeste på et døgn under hele epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Pressemøde afledte frustration hos eventarrangør: Hvem skal betale for aflysninger?

Aarhus For abonnenter

Få overblikket: Her er det nye byråd og alle udvalgsposterne

Sport

Fodboldlegende er gået bort: Lars Høgh er død 62 år gammel

Kultur

Se video: Handy kronprins indviede nyt Sports- og Kulturcampus

DR-chef stopper efter sag om grænseoverskridende adfærd

AGF For abonnenter

Afsløring: Bjarke Ingels og adskillige verdensberømte arkitekter står i kø for at tegne det nye stadion i Aarhus

Sport

Bittert nederlag: Den russiske bjørn smækkede med poten

Østjylland

Se den vilde video: Flere hundrede krondyr krydser vejen foran Thomas' bil - nu tager folk på hjorte-safari

Vaccine tilpasset Omikron kan være klar til marts

Sport

Kendt forening lukker og efterlader sig pengegave: Her er modtagerne af overskudsformuen

Aarhus For abonnenter

Trukket ud af klasseværelset og trampet i hovedet: Volden er stigende og voldsom på Aarhus' folkeskoler

Alarm 112

53-årig mand måtte køre i grøften: Spøgelsesbilist kom ud af det blå

Annonce