AARHUS: Letbanens 11:26-afgang fra Nehrus Allé mod Odder fik mandag formiddag usædvanligt mange passagerer ombord.
Regionsrådet for Region Midtjylland, der ejer letbanen sammen med Aarhus Kommune, havde inviteret sig selv på besøg hos Aarhus Letbane, hvis hovedkvarter ligger på P. Hiort-Lorenzens Vej lige bag Ringgadebroen.
Og for at give de mange medlemmer af regionsrådet, der ikke kommer fra Aarhus, en chance for at opleve den meget omtalte letbane, begyndte turen på Nehrus Allé.
Politikerne stod af på Kongsvang Station, hvor en bus tog dem til P. Hiort Lorenzens Vej.
Grenaabanen punkterede rettidighed
Efter en rundvisning i vaskehal, værksted og lokalet med de mange skærme, hvor togene overvåges, gik turen til Regionhuset på Olof Palmes Allé.
Her gjorde letbanens direktør, Michael Borre, status. Og skåret ind til benet, var hans budskab, at det faktisk går ret godt med den udskældte letbane, der efter åbningen af Grenaabanen måtte se sin rettidighed og pålidelighed punkteret.
Sidst, letbanen fik omgivelserne til at tabe underkæben, var i oktober, da frost på køreledningerne satte togene skakmat med masser af aflysninger til følge.
Heldigvis har mildt vejr siden da været med letbanen.
- Vi har udstyr, der kan smøre glycerin på køreledningerne og forhindre frostdannelser. I slutningen af januar får vi endnu et køretøj, sagde Michael Borre.
- Tilfreds med tallene
Han kunne også præsentere politikerne for tal, der viste, at hvad angår rettidighed og pålidelighed, så sluttede 2019 flot:
I december kørte 98,5 procent af letbanetogene til tiden på den indre strækning i Aarhus. På Odderbanen var det 94,5 procent og på Grenaabanen 93,3 procent.
Hvad pålidelighed angår, så kørte 98,6 procent af de planlagte afgange på den indre strækning. På Odderbanen var det 97 procent. Og på den før så problematiske Grenaabane var tallet 98,4 procent.
- Det er tal, jeg er tilfreds med, sagde Michael Borre.
Stadig handicap-uvenlig
Handicappede i kørestol eller afhængige af rollator med bopæl på Odderbanen eller Grenaabanen vil næppe være enige med Michael Borre i, at det faktisk går ret godt med letbanen.
Da først Odderbanen og siden Grenaabanen kom i drift, viste det sig til manges overraskelse, at kørestole og rollatorer på mange stationer var forment adgang til letbanen.
Gabet mellem tog og perron var simpelthen for stor.
Michael Borre redegjorde for, hvordan man på nogle stationer kan flytte sporet tættere på perronen. Det kræver dog en tilladelse fra Trafikstyrelsen.
Det samme gør en anden løsning: En gummiliste, monteret på toget under indgangen.
- Vi har dispensation til at montere gummilister på Variobahn-toget. Og vi arbejder på også at kunne montere den på Tango-toget, fortalte Michael Borre.
Ni perroner er dog så utilgængelige, at handicappede kun kan bruge dem, hvis der udlægges ramper.
- Det tager så meget tid, at vi ikke vil kunne holde køreplanen. Vi vil få et dårligere produkt, så derfor overlader vi det til jer politikere at træffe den beslutning, sagde Michael Borre.