Annonce
Aarhus

Letbanen forsikrer: Is på ledningerne var en engangsaffære

Nu skal tog uden passagerer køre om natten, når der er frost i Aarhus og omegn. Så holdes køreledningerne isfri - og togene skulle rulle efter planen. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Letbanen i Aarhus blev mandag ramt af aflysninger og forsinkelser blandt andet på grund af is på ledningerne. Nu lover letbanen, at den vil håndtere frosten resten af vinteren uden forstyrrelser.

AARHUS: Århusianerne oplevede mandag morgen med den første vinterfrost store forsinkelser på Aarhus Letbane, da der var is på ledningerne.

Et tog satte samtidig helt ud. Det betød, at passagererne fra den tidlige morgen måtte fragtes i bus på strækningen Viby-Aarhus H, mens der var forsinkelser på resten af letbane-nettet i stort omfang.

Kommunikationschef Jens Velling, Aarhus Letbane, lover dog, at det ikke bliver et generelt problem med forsinkelser for letbanen resten af vinteren, når kuldegraderne rammer Aarhus og omegn. Mandag morgen sneg temperaturen sig ned på et par minusgrader.

- Vi havde ingen problemer sidste år med is på ledningerne, som betød forsinkelser. Problemet mandag morgen var, at vi ikke i løbet af natten havde kørt med tog uden passagerer, som kørte isen fra ledningerne væk. Det begynder vi med nu, og så skulle der ikke være problemer resten af vinteren. Vi sørger for, at isen bliver kørt væk i løbet af natten, siger Jens Velling.

Annonce

Dårlig information på perronerne

Når der er forsinkelser på letbanen, bliver passagererne i øvrigt dobbelt ramt, idet de ikke kan følge med på informationstavler om, hvor store forstyrrelserne er.

- Den manglende information skyldes, at det IT-system der automatisk opdaterer informationsskærmene i letbanetog og på perroner med oplysninger om køreplan og driftsstatus, har svært ved at håndtere driftsforstyrrelser og midlertidige ændringer af køreplanerne, skriver Midttrafik på sin hjemmeside.

Ifølge Midttrafik er der dog forbedringer på vej.

- Mens der arbejdes på at opdatere IT-systemet, afsættes der flere ressourcer i letbanens kontrolcenter til at intensivere og forbedre informationen til kunderne - både i letbanetogene, på perronerne og på Midttrafiks hjemmeside, midttrafik.dk/trafikinfo.

Ekstra mandskab er på vej i kontrolcenteret, blandt andet en medarbejder fra Midttrafik, der skal fokusere på kundeinformation. Herefter forventes informationen til letbanens kunder at blive væsentligt forbedret, lyder det.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Racisme skal standses og andet end det

Et fodboldstadion har sin egen retorik. Der er næsten ingen grænser for, hvad publikum tillader sig at råbe efter aktørerne på banen. Det gælder både spillere og dommere, som bliver udsat for tilråb, som kunne have kostet en dom, hvis de var blevet råbt på åben gade. Men stadions har deres egne regler. Mere bliver tilladt indenfor end udenfor. Racisme burde slet ikke forekomme, heller ikke på fodboldstadions. Ethvert menneske har ret til respekt uanset hudfarve, og det er godt, at der nu bliver taget fat på at standse racismen på internationalt niveau. I yderste instans skal en fodbolddommer afbryde en kamp, hvis racistiske tilråb bliver gentaget. Det skete to gange i Bulgarien-England forleden. Men kampen blev spillet færdig. Reglen er ikke uden problemer. Hvis et hold er bagud, og tilhængerne ønsker at få kampen standset, kan de råbe racistiske udtryk, så dommeren må gribe ind. Og så ekstrem som sport på øverste niveau er blevet, er mange parate til at udnytte enhver regel og mulighed for at vinde eller undgå at tabe. Et andet sted kan vi begynde. Herhjemme sker det meget ofte, at tilskuerne råber "ludersøn" efter en dommer, hvis de mener, han har dømt forkert - selvfølgelig mod deres eget hold. Det tilråb er krænkende og uholdbart, og Dansk Boldspil-Union bør give dommeren eller endnu bedre fjerdedommeren ret til at standse kampen, når tilråbet forekommer. I gentagne tilfælde kan han standse kampen helt. Det er også upassende, når fodboldlandsholdet og andre hold synger den sejrssang, som slutter med "store patter". Det er plat og lummert. Selv om der kan være voldsomme fysiske udfoldelser, når det går hårdest til i fodbold, kan spillet også være elegant. Stemningen på et stadion kan være fantastisk og hjertegribende, og stedet bør ikke være skueplads for latrinære, platte, upassende og racistiske tilråb. Det vil også klæde spillet, hvis elegancen føres videre, når kampen er forbi. Spontan jubel og glæde hører med, og den skal der selvfølgelig være plads til, men den kan også udføres værdigt.

Annonce