AARHUS: Tog til tiden og kun ganske få aflysninger.
Det har været ambitionen hos Aarhus Letbane siden allerførste afgang 21. december 2017.
Det kneb sandt at sige noget i begyndelsen. Men nu går det så godt, at letbanen hæver barren og stiller højere krav til sig selv.
Målsætningen om 95 procent på pålidelighed - andelen af planlagte afgange, der gennemføres - og rettidighed - andelen af gennemførte afgange, der ankommer inden for tre minutter - hæves til 97 procent.
Hvad angår rettidighed kommer målsætningen ikke til at gælde for Grenåbanen. På Grenåbanen er der nogle særlige vilkår, som gør, at det er sværere at indfri 97 procent-målsætningen end på den indre strækning i Aarhus og på Odderbanen.
Grenåbanen er den suverænt længste af de tre strækninger. Der er kun få krydsningsstationer, hvor toget kan holde og vente på det modkørende tog.
Er det ene tog forsinket, bliver det modkørende tog også forsinket. Og med så få krydsningsstationer kan forsinkelserne hurtigt forplante sig og ramme andre tog.
Aflysninger
Hvis forsinkelsen er stor, er aflysninger næsten altid den eneste løsning, når trafikken skal genoprettes.
Derfor er målsætningen om rettidighed 94 procent på Grenåbanen, mens den er på 98 procent på den indre strækning og på Odderbanen.
Michael Borre, direktør, Aarhus LetbaneHvad angår forsinkelser, så er det klart, at jo mere trafik, der kører, jo mere forplanter forsinkelser sig
Om forsinkelserne falder på samme tidspunkter i løbet af en dag, kan letbanens direktør, Michael Borre, ikke sige.
- Men hvad angår forsinkelser, så er det klart, at jo mere trafik, der kører, jo mere forplanter forsinkelser sig, siger Michael Borre.
For eksempel risikerer letbanens køreplan at smuldre, hvis toget skal holde mere end 30 sekunder ved en perron, mens passagererne stiger af og på.
- Og er der rigtigt mange passagerer med, er 30 sekunder ikke altid nok, siger Michael Borre.
Flere tog til august
Årsagen til, at Grenåbanen er lukket mellem Torsøvej og Østbanetorvet, er ombygning af stationen på Vestre Strandallé, så den også bliver en krydsningsstation. Sammen med endnu en krydsningsstation i Trustrup giver det til august kapacitet til tog hver halve time til Grenaa og tog hvert kvarter til Hornslet.
Spørgsmålet er, hvad det kommer til at betyde for rettidigheden på strækningen.
- Med mere trafik er der større risiko for, at togene forstyrrer hinanden, men med flere krydsningsmuligheder vil der på sigt blive skabt en større robusthed, vurderer Michael Borre.
Tiden vil vise, om robustheden er så stor, at målsætningen om rettidighed på Grenåbanen kan komme op på 98 procent som på Odderbanen og på den indre strækning.
Letbanens nye mål
Fra 1. januar 2022 ser letbanens målsætning om pålidelighed og rettidighed sådan ud:
Pålidelighed
- Samlet: 97 procent
- Grenaabanen: 97 procent
- Indre strækning: 98 procent
Rettidighed
- Samlet: 97 procent
- Grenaabanen: 94 procent
- Odderbanen: 98 procent
- Indre strækning: 98 procent