Annonce
Aarhus

Forældre er gået sammen: Lille skridt mod nyt idrætscenter i Åbyhøj

Sådan ser den nyeste skitse af et nyt Åbyhøj Idrætscenter ved siden af Gammelgaardsskolen. Projektgruppen understreger, at det er en skitse, og at udtrykket fortsat kan nå at ændre sig. Skitse: Gjørtz Andersen Arkitekter, Aarhus.
En gruppe forældre er gået sammen med lokale idrætsforeninger i Åbyhøj om at arbejde for et nyt idrætscenter og samlingssted. Børn og Unge støtter ideen med et mindre beløb. Men der er langt endnu.

ÅBYHØJ: På årets næstsidste dag faldt om ikke en appelsin - så nok snarere en clementin  - i turbanen hos den gruppe af forældre og idrætsforeninger, der arbejder for at få en ny og fleksibel idrætshal i Åbyhøj ved Gammelgaardsskolen.

Rådmanden for Børn og Unge, Thomas Medom (SF) lod meddele, at han støtter arbejdet for at samle ind til en ny idrætshal, som man tørster så meget efter i Åbyhøj.

- Projektgruppen har lavet et virkeligt godt stykke arbejde, der flugter med de tanker, vi har i Børn og Unge om at samtænke skolerne, lokalområdet og foreningernes behov for gode faciliteter. Idrætscentret vil også fungere som et lokalt centrum for møder på tværs og nye fællesskaber for børn og voksne i Hasle og Åbyhøj, sagde Thomas Medom (SF), der samtidig fortalte, at han havde fundet 1,5 millioner koner i Børn og Unges budgetter.

Annonce


Det betyder utroligt meget, at man har kommunen med, når der skal samles penge ind.

Karen Kjær Larsen, forældre og initiativtager


Første skridt på vejen

Projektgruppen bag Åbyhøj Idrætscenter er glad for bevillingen, selv om der er tale om et mindre beløb i et budget på 30-34 millioner kroner afhængig af, hvilken model, man lander endeligt på.

- Med tilskuddet tager vi det første skridt mod en realisering, og vi håber, at støtten fra Børn og Unge øger vores chancer for at søge fondsmidler, og gør det lettere at starte en indsamling blandt private og virksomheder i lokalområdet. Det betyder utroligt meget, at man har kommunen med, når der skal samles penge ind, siger Karen Kjær Larsen, der som forældre og beboer i området er medlem af den frivillige projektgruppe.

- Desuden håber vi, at tilskuddet bringer os tættere på et tilskud fra puljen for idrætsfaciliteter under Sport og Fritid i kommunen, tilføjer hun.

Projektgruppen forestiller sig den nye hal/idrætscenteret placeret umiddelbart nord for skolen delvis på en grusplads og delvis, så den gnaver mindst muligt af boldbanen. Tegning: Gjørtz Andersen Arkitekter, Aarhus.

Åbyhøj Idrætscenter

Åbyhøj idrætscenter en idé fostret af en gruppe forældre i Åbyhøj i samarbejde med AAIF gymnastik og fodbold, Hasle KFUM håndbold og Gammelgårdsskolen. Gruppen har allieret sig med arkitekt Carsten Gjørtz fra Gjørtz Andersen Arkitekter.

Idrætscentret skal være på 1.850 kvadratmeter i grundplan og opføres i to etager placeret umiddelbart nord for Gammelgaardsskolen ud mod Carit Etlars Vej. Det vil gnave en smule i det grønne boldområde, men til gengæld tilføje skolen og lokalområdet en ny stor hal med en håndboldbane, som kan omdannes til fem badmintonbaner eller tre volleybaner. Desuden bliver der café og klublokaler og omklædning i stueplan.

Derudover skal der i en del af bygningen være et springområde til gymnastik med to springgrave og to trampoliner samt en klatrevæg og depoter til både indendørs og udendørs faciliteter.

På førstesalen bliver omklædningsrum, fittnes og spinning og en balkon med kik ind i hallen.

At behovet for flere idrætsfaciliteter i Åbyhøj er stort, vidner tallene om.

Annonce

Stort behov

Karen Kjær Larsen peger på, at der kun er én idrætshal i området. Den ligger på Åby Skole i det sydlige Åbyhøj og skal dække et område med 13.500 beboere.

- Til sammenligning er der i gennemsnit en hal per 6.000 beboere i hele Aarhus Kommune, men for eksempel en hal per 1.700 borgere i Odder Kommune, siger Karen Kjær Larsen.

Projektgruppen bag Åbyhøj Idrætscenter består af (fra venstre): Marie-Louise Brebøl Christensen, Anette Stamer Ørsted, Karen Kjær Larsen og Annemette Yde. Privat foto

Anlægssummen for det nye idrætscenter lyder på 30,3 millioner kroner eksklusiv moms, men er dyrere, hvis man skal udnytte tagfladen til idræt, som flere politikere, der har set projektet, foreslår.

- Hvis vi skal have en tagudnyttelse over hallen og have gravet hallen ned, bliver det 34,4 millioner kroner eksklusiv moms, fortæller Karen Kjær Larsen.

Gammelgaardsskolen forventer, at kunne benytte hallen på hverdage mellem kl. 08 og 16, altså 40 timer om ugen, hvorefter foreningslivet kan benytte den i de øvrige tider.

I lyset af at forældre frivilligt laver al benarbejdet for hallen, søger fonde og private om tilskud og forsøger at overbevise politikerne om ideen, lyder et tilskud på 1,5 millioner kroner fra Børn og Unge ikke af meget.

- Er det ikke lidt fedtet, hvis skolen får en ny idrætshal til undervisningen. Og burde det ikke være Børn og Unge, der var bygherre på en sådan hal?

- Jo, i den bedste af alle verdener havde vi penge nok til at bygge haller for på mange skoler, svarer Thomas Medom.

Men når det ikke er sådan, glæder det ham at mærke det store lokale engagement.

- Det er et rigtigt fint projekt. Men der er mange ønsker om idrætsfaciliteter fra store dele af kommunen, og vi skal prioritere pengene. Derfor skal vi se helt objektivt på, hvor behovene er størst, men jeg tænker, at der er et stort behov i Åbyhøj, siger rådmanden.

Kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad (R) er blevet præsenteret for projektet og er enig i, at det ser spændende ud.

- Men vi har mange ansøgere, så jeg vil gerne, at vi tænker i helheder, hvor både fritid og skole kan få glæde af nye haller, og derfor vil jeg også gerne have Børn og Unge mere med. De 1,5 mio. kr. er et rigtigt vigtigt tilskud, og selv om det ikke er en stor pose penge, er det et skridt i den rigtige retning, mener Rabih Azad-Ahmad.

Projektgruppen fra Åbyhøj vil i foråret starte en lokal indsamling af penge og om kort tid søge kommunen om tilskud fra puljen til idrætsfaciliteter, som er historisk stor i 2021. Det fortæller vi mere om i en anden artikel.

Sådan kan et nyt Åbyhøj Idrætscenter indrettes indvendigt med en stor multihal. Fra balkonen foroven er der adgang til en café på 1. sal. Tegning: Gjørtz Andersen Arkitekter, Aarhus.
Annonce
Aarhus For abonnenter

Lotte og Lars troede, de skulle bo i storbyen: Nu er de rykket tæt på skov og strand og gav nyt liv til ældre villa

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Se video og alle billederne: Regnbuen regerede igen i Aarhus til pride-parade - uden frygt for corona eller abekopper

Sport For abonnenter

217 kilometer i Death Valley: Peter må tænke kreativt for at forberede sig på den voldsomme varme

Aarhus

Hundredvis af ben amputeret, mulige dødsfald og topchef fyret med millionhåndtryk: Det her skal du vide om skandalesagen

Alarm 112

Politiet følger udviklingen: Stort biltræf samler mange mennesker

Statsministeren til valgmøde: - Jeg kan godt se for mig, at vi skal have mere værnepligt

Aarhus

Rikke-Marie skal scannes for alvorlig sygdom, men hospitalet har først tid i 2024: - Jeg troede ikke mine egne øjne

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Et af byens ældste spisesteder har kendt rigmand som erklæret stamkunde - det forstår man

Debat

Jublen ville ingen ende tage, men det var også de dødes aften: Willy var den første århusianer, der blev dræbt

Kultur

En læser undrer sig: Hvorfor dropper Friheden ikke musikere, som Tivoli i København aflyser af frygt for slåskampe?

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Debat

Vi sad med ryggen mod muren foran politikerne: Jeg er rystet over, hvordan det lokale demokrati fungerer

AGF For abonnenter

Stiftens analyse: Det er ikke mange AGF-spillere, der kan se sig selv i spejlet - holdet skal finde en decideret måltyv, hvis de vil tilbage til den sjove ende af tabellen

Aarhus

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Annonce