Annonce
Aarhus

Linjerne er trukket op i havneudvidelsen: 'Den største beslutning, byrådet skal tage i dette årti'

Aarhus Havn er en stor containerhavn. I slutningen af 2022 skal byrådet tage stilling til, om havnen skal udvides med 105 hektar. Lige nu er der dog stor uenighed om, hvordan byrådet bedst inddrager århusianerne i beslutningen. Foto: Axel Schütt
Havneudvidelsen blev heftigt debatteret på seneste byrådsmøde. Nu er linjerne trukket op, og SF og V ser ud til at kunne afgøre slagets gang. Nye Borgerlige ønsker en folkeafstemning.

AARHUS: "Det sejler jo for Aarhus Havn", "Stavnsbo og kaos","Tænk på marsvinet."

Godt 20 århusianere står foran rådhuset og vifter med papskilte. De er mødt op på grund af punkt fire på dagsorden til byrådsmødet onsdag 27. april. Her skal udvidelsen af Aarhus Havn diskuteres - byens nok mest debatterede emne i år.

Anledningen er et forslag fra Enhedslisten, Nye Borgerlige, De Radikale og Dansk Folkeparti.

Annonce

De fire partier ønsker, at byrådet nedsætter en arbejdsgruppe, som skal arbejde med alternativer til havneudvidelsen. Et af de nævnte alternativer er helt at droppe udvidelsen.

På byrådsmødet er der dog ikke udbredt opbakning til forslaget. Men det giver anledning til en hård debat om, hvor partierne står i spørgsmålet, om Aarhus Havn skal udvides med 105 hektar ud i Aarhusbugten.

Den beslutning skal byrådet stemme om i slutningen af 2022.

- Det er måske den største beslutning, byrådet skal tage i dette årti. Det er i hvert fald den største i denne byrådsperiode, siger Gert Bjerregaard (V), medlem af teknisk udvalg.

Linjerne er trukket op

De fire partier Enhedslisten, Nye Borgerlige, De Radikale og Dansk Folkeparti er imod den nuværende model for en udvidelse af havnen.

De er imod udvidelsen af hensyn til miljø, klima, og fordi den kan mindske den rekreative værdi ved Aarhusbugten.

- Jeg vil gerne spørge hele byrådssalen, om vi vil huskes som dem, der ødelagte aarhusbugten eller dem, der reddede den, siger Metin Lindved Aydin (R) på byrådsmødet.

Den konservative rådmand, Steen Stavnsbo, er ikke fastlåst på, hvor stor udvidelsen skal være. Foto: Jens Thaysen

Socialdemokratiet og De Konservative er grundlæggende for udvidelsen. Dermed er der 15 byrådsmedlemmer for, men det er ikke nok til et flertal i det 31 mand store byråd.

Den konservative rådmand er ikke fastlåst på, hvor stor udvidelsen skal være.

- Jeg ønsker en havneudvidelse, og jeg ønsker den på den her placering. Men det er forkert at antage, at jeg absolut ønsker en udvidelse på 105 hektar, siger Steen Stavnsbo (K), rådmand for teknik og miljø.

Venstre og SF har endnu ikke meldt klart ud, om de er for eller imod den nuværende plan. Hvis en af de to melder sig for udvidelsen, vil der være et klart flertal.

- Vi har ikke sagt nej eller ja til en havneudvidelse endnu, slår Liv Gro Jensen (SF) fast.

Annonce

Døv overfor brøl

Da havneudvidelsen var i offentlig høring tidligere i år, kom der 1.650 høringssvar. Langt de fleste af dem var imod udvidelsen.

Siden har samtlige partier erkendt, at der er behov for bedre borgerinddragelse i den videre proces frem mod, at byrådet skal stemme om udvidelsen.

Socialdemokratiet og De Konservative vil derfor arrangere borgerkonferencer.

Det er ikke godt nok, mener Metin Lindved Aydin (R).

- Vi har fået et nyt byråd og et historisk stort antal høringssvar. Er det klogt at sidde dem overhørig, spørger han.

- I virkeligheden er man en anelse døv for det brøl, der kom fra århusianerne. Nej tak, blev der sagt, siger Metin Lindved Aydin.

Annonce

Skal århusianerne bestemme?

V og SF har foreslået at lave en såkaldt borgersamling, hvor et repræsentativt udsnit af århusianerne skal give deres besyv med sammen med andre interessenter.

- Høringssvarende kalder på, at borgerne bliver inddraget så meget som muligt, inden byrådet skal tage endelig stilling til havneudvidelsen, siger Gert Bjerregaard (V).

Ni ud af ti høringssvar har sagt nej tak. Det er ikke et spørgsmål om antallet af hektar, havnen skal udvide. Det er et nej tak. Er der nogle sager, der kan være mere oplagt til en folkeafstemning end det her?

Henrik Arens, byrådsmedlem, Nye Borgerlige

Henrik Arens fra Nye Borgerlige synes, at borgerinddragelsen skal tages helt ud til der, hvor borgerne bestemmer.

- Ni ud af ti høringssvar har sagt nej tak. Det er ikke et spørgsmål om antallet af hektar, havnen skal udvide. Det er et nej tak.

- Er der nogle sager, der kan være mere oplagt til en folkeafstemning end det her? siger Henrik Arens.

Flere århusianere end normalt mødte op til byrådsmødet onsdag 27. april. De forsvandt dog hurtigt igen, da punktet om havneudvidelsen var debatteret. Foto: Christian Olesen

Borgmester Jacob Bundsgaard (S), reagerer ikke på idéen om en folkeafstemning, men han tror ikke, alle århusianerne er imod.

- Jeg er sikker på, der er mange forskellige holdninger. Min anbefaling er, at man er meget varsom med at tage alle århusianernes holdning til indtægt, siger han.

- Jeg synes, det er skævt, når man siger, at vi fylder hele Aarhusbugten op med beton. Man skævvrider diskussionen, og jeg synes, det er en smule useriøst, siger Jacob Bundsgaard.

Annonce

Længste debat i år

Byrådet diskuterede i omkring en halvanden time, og tonen var hårdere end normalt. Det er det punkt, byrådet har diskuteret længst tid i år på samtlige byrådsmøder.

På tilskuerpladsen lyttede godt 30 fremmødte århusianere med - heriblandt de unge med papskilte. Et par af dem sad og strikkede, mens andre sad med hovedet i deres mobiler. De fleste gik, da Jacob Bundsgaard (S) rundede sagen af.

Nu var det vigtigste punkt på byrådets dagsorden slut.

- Aarhus er en havneby og har været det siden tidernes morgen, da vikingerne trak deres skibe i land her, sagde borgmesteren.

Annonce
Sport For abonnenter

Tre teams er tilbage i kampen om det nye stadion i Aarhus: Disse mageløse stadioner har de arbejdet på tidligere

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Revy-grin tilbage i Smilets by: Aarhus får igen sin egen revy

Aarhus For abonnenter

Blufærdighedskrænkelse eller ej? Derfor er stripshow i Universitetsparken næppe strafbart

Alarm 112

Batteri-virksomhed brød pludselig i brand: Beredskabet var massivt til stede

Aarhus

Så slap betjentenes tålmodighed op: 29-årig bilist måtte gå hjem

Skandaleramt region sender opråb om hjælp

Sport

Nyt Aarhus Stadion: Verdensberømte arkitekter med store stadioner på samvittigheden stadig med efter udskilningsrunde

Basketball For abonnenter

Se med her: Bakken Bears gik efter DM-guldet i kampen mod Svendborg Rabbits

Debat

Her findes ingen utidig snak om ældrebyrde: Seniorbofællesskabet Sonnesgården bygger de smukkeste broer mellem mennesker

Aarhus

Northside-direktør spåede godt billetsalg: Nu sælger festivalgæsterne deres billetter til spotpriser

Caroline Fleming og søn tømte familiens slot for værdier - dansk kulturhistorie går snart tabt for altid

Aarhus

Se video og alle billederne: 3000 unge festede alkoholfrit i Grimhøj til kæmpe sidste skoledags-fest

AGF For abonnenter

Hvem skal være ny cheftræner i AGF? Se Stiftens 10 bud fra drømmetræneren til de frække outsidere

Aarhus

Napoli-tricks i Bispehaven: To mænd hoppede ind i kvindes bil, holdt hende som gidsel og stjal hendes tasker

Annonce