Annonce
AGF

Livet blev vendt på hovedet for AGFs unge australier: - Det er svært at tale om Zach uden at blive lidt smårørt

Efter 332 dage fik Zach Duncan comeback for AGF i søndagens kamp mod FC København. Arkivfoto: Ole Nielsen
Zach Duncan skåner ikke sig selv. I maj kostede det ham et ødelagt korsbånd, som har taget ham næsten et år at komme over. Nu er den 20-årige australier tilbage for AGF. Imellemtiden har han fået foræret en Playstation og brækket hånden, men der er nu ikke nogen sammenhæng.

FODBOLD: Der er sket så meget i verden det seneste år, at det kan være svært at huske tilbage på hvor absurd livet føltes i maj. Men det var absurd.

Ceres Park. Superligakamp mellem AGF og Randers. Først kamp efter knap tre måneders coronanedlukning. Ingen tilskuere, store telte på løbebanen, der udgjorde det som omklædningsrum.

Og derinde i det hvide telt lå Zach Duncan. Med ondt i knæet og tusinde tanker i hovedet.

Annonce

På grund af coronarestriktioner måtte ingen være inden for. Så Zach Duncan var blevet placeret på en briks i det midlertidige omklædningsrum. I pausen kom alle hans holdkammerater ind i teltet. De så og hørte fra nærmeste hold, hvordan den unge australier smadrede sit knæ efter 20 minutter i kampen. Det var den mest forfærdelige lyd, Zach Duncan nogensinde har hørt.

Det var ham selv, der lavede en satset tackling, som han faktisk endte med at få en advarsel for. En fuldstændig ubetydelig advarsel nu.

David Nielsen gik over til Zach Duncan, aede ham i håret. Den 19-årige tog fat i sin træner og slap så følelserne. Brød ud i gråd.

Zach Duncans comeback i AGF er en historie om at bide tænderne sammen når det er hårdt. Om venskab i en kold fodboldverden. Og om at lægge armen om en ung mand, der er langt væk hjemmefra.

Fældede en tåre

Der er 16.000 km fra Sydney til Aarhus. Under en pandemi lader der til at være endnu længere.

Zach Duncan har ikke set sin familie i halvandet år. Julen 2019. Udadtil fortæller han, at det nok skal gå, han har boet ude siden han var 16 år.

Men det er ingen hemmelighed; Det har ikke altid været sjovt at bo på den anden side af jorden uden adgang til at flyve og med en alvorlig skade der gør, at han først i søndags var tilbage i kamp for AGF.

332 dage, som midtbanespilleren selv skrev på sin instagram-profil.

Og derfor har hans skade også gjort indtryk på AGFs cheftræner.

- Det er svært at tale om Zach uden at blive lidt smårørt. Det er ikke mange gange, jeg har fældet en tåre i fodbold, men da jeg kom ind i pausen og han lå på briksen, var det et tungt øjeblik. Der var ingen, der var i tvivl om, at den var helt gal, fortæller David Nielsen.

Holdkammeraten Kevin Diks har fulgt Duncan fra sidelinjen.

- Det er dejligt at se ham komme tilbage. Jeg har fulgt hans arbejde i styrkelokalet, hvor han nogle gange har været frustreret og træt af det hele. Jeg har aldrig haft så slem en skade som hans, selvom jeg har været skadet længe, men der er ikke noget værre end at være ude af holdet mens du blot kan se, at holdet træner ude på græsset.


Hvis man fik den skade dengang jeg spillede, så vidste man godt, at så kom man ikke tilbage på det samme niveau igen.

David Nielsen


Annonce

Et mesterværk af den fysiske stab

Der gik ikke mange minutter af Zach Duncans comebackkamp mod FC København i søndags, hvor han fik de sidste ni minutter på banen, før han havde lavet sin første tackling. Det var i øvrigt dén tackling, der startede al balladen med Viktor Fischer og Kamil Grabara.

På den måde sendte australieren et signal om, at han er tilbage på 100 procent. Han har trænet med for fuld drøn med holdkammeraterne i en måned, og han skænkede ikke knæskaden mange tanker under kampen.

- Så snart du bliver bekymret og trækker dig på banen, kan der ske dårlige ting. Jeg var ikke bange for at komme på banen igen. Det føles faktisk kun som et par måneder, jeg har været ude. Det føles slet ikke som næsten et helt år. Men selvfølgelig var det dejligt at være involveret i et par tacklinger og nu ved jeg, at knæet holder 100 procent, fortæller Zach Duncan.

For David Nielsen er det altafgørende, at midtbanespilleren kommer tilbage med den samme energi, som han viste før skaden.

- Han spiller med den her altopofrende stil. Han har et stort potentiale og det er dejligt at se, at den skade ikke ødelægger en karriere længere. Hvis man fik den skade dengang jeg spillede, så vidste man godt, at så kom man ikke tilbage på det samme niveau igen. Men der er sket så meget inden for videnskaben, at man kommer fint igennem den skade i dag. Zach er et mestersværk af vores fysiske stab, og det er dejligt at se, at vi også kan behandle sådan en skade.

For snart et år siden ødelagde Zach Duncan sit korsbånd i det ene knæ. I søndags gjorde han comeback for AGF. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Annonce

Hvidt som dørmand

Det kan godt være, at Zach Duncan ikke har sin skade i baghovedet på banen, men det havde hans holdkammerater tydeligvis i søndags.

Der var ikke gået mange minutter før han fik en hård tackling af gæsternes Mikkel Kaufmann.

Mens mange af de 8.000 tilskuere på Ceres Park trak vejret ekstra dybt ned i maven ved synet af den 20-årige i græsset igen, var holdkammeraten Benjamin Hvidt ikke sen til at minde Kaufmann om, at sådan skulle han ikke gå i hans holdkammerat.

FCKeren blev skubbet i jorden da den ellers ret afbalancerede Hvidt agerede dørmand.

- De beskytter mig lidt, og det er dejligt at fornemme. Jeg er glad for, at Benjamin kigger efter mig, og alle mine holdkammerater er bag mig, kan jeg mærke. De har gjort denne periode nem for mig og jeg har ikke følt mig uden for holdet på noget tidspunkt, fortæller Zach Duncan.

Annonce

Surprise party og Playstation

Et par dage efter den alvorlige skade fyldte Zach Duncan tyve år. Langt væk hjemmefra troede han, at fødselsdagen skulle fejres alene i lejligheden med benet oppe, men en flok holdkammerater med Kevin Diks, Bundu, Links og Amini i spidsen bankede pludselig på døren.

- Jeg talte med hans familie, der sendte mig en video med lykønskninger og hilsner. De kunne ikke komme herop på grund af corona, fortæller Kevin Diks.

- Det er vigtigt at støtte en person når sådan noget sker. Da jeg var skadet var jeg lige kommet til klubben og jeg var stort set kun for mig selv. Og derfor ved jeg, at det sociale kan betyde meget når du genoptræner.

- Og så må vi have respekt for, at han er meget langt hjemmefra og ikke har mulighed for at se sin familie på grund af corona. Jeg har det svært hvis jeg ikke ser min familie en gang om måneden, selvom de bor så relativt tæt på. Og jeg tror generelt, at udenlandske spillere ville præstere bedre hvis der ikke havde været corona, fordi det forhindrer dem i at se deres familie og venner i meget lange perioder, minder Kevin Diks om.

Hele holdet skænkede Duncan en Playstation - betalt af bødekassen - så han kunne holde kontakten med de andre ved lige bag controlleren.

Zachary Duncan

Født: 31. maj 2000 i Marayong, Australien

Nationalitet: Australsk

Højde og vægt: 183 cm og 75 kg

Position: Central midtbanespiller

Kontrakt: Med AGF til 31. december 2025

Superligakampe for AGF: 16

Karriere: 2018-19 Brisbane Roar, 2019 Marconi Stallions, 2019- AGF

Landskampe for Australiens 23-hold: 5

Annonce

Drømmer om OL

Det er stadig uvist hvornår Zach Duncan er tilbage i så fulde omdrejninger, at han er klar til at starte på banen.

Men comebacket har gentændt drømmen om OL til sommer hvor Australien er kvalificeret.

- Det har hele tiden været et mål for mig at komme tilbage i denne sæson. Selvfølgelig har jeg hele tiden lyttet til min krop, men jeg har håbet at nå at gøre comeback.

- OL er en stor ting og en stor mulighed for en ung spiller. Klubben kommer først, men det vil være en drøm for mig at blive udtaget til OL for Australien. Jeg har talt med landstræneren løbende, men selvfølgelig bliver det svært at blive udtaget, fortæller Zach Duncan.

Paradoksalt nok vil en udtagelse til OL betyde, at Zach Duncan sandsynligvis ikke vil kunne nå at se sin familie i sommerferien.

Annonce

En brækket finger

Og en ulykke kommer jo sjældent alene. Duncan har tidligere brækket anklen flere gange. Han kan nu se tilbage på en korsbåndsskade og han fylder først 21 år om en måned.

Zach Duncan er ham fra klassen, der altid kommer til skade. Og han har da også nået at rage en ny skade til sig inden han overhovedet fik comeback.

- Jeg brækkede min hånd til træning. Min finger blev vredet rundt. Men det påvirker ikke min fodbold, så det er fint. Jeg skal gå med skinne i to uger mere, så det går nok.

- Af en ung spiller at være har jeg haft mange skader. Det er selvfølgelig ikke ideelt, men jeg ville ikke være hvor jeg er, hvis ikke jeg havde haft disse bump på vejen. Jeg har fået en mental robusthed, som jeg kan bruge. Selvfølgelig vil jeg helst være ude på banen, men fodbold er også et mentalt spil, og her er jeg blevet stærkere, fortæller Zach Duncan.

- Det handler ikke om hvor mange gange, du ryger ned, men hvordan du rejser dig. Det er en kliche, men jeg tror på den.

Annonce
Byudvikling For abonnenter

Dan vil bygge en helt ny by på sine marker: Her kan 3-4000 mennesker få hygge og sundhed for sjælen

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 333 nye smittetilfælde - flere indlagte på sygehusene

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

David Nielsen efter tredje sejr i træk: - Det var absolut sidste udkald for os at vi kom i gang

Aarhus For abonnenter

Motorvejstilslutning ved Hørning er en håbløs flaskehals: Når Beder-Beringvejen åbner bliver det endnu værre

Alarm 112

Spritny Volvo komplet udbrændt: - Så voldsom en brand bryder jo ikke bare ud af sig selv

AGF

Med fart skal land bygges: Mustapha Bundu gør AGF til et helt andet fodboldhold

Aarhus

Ung bilist uden kørekort standset for fjerde gang i år: Nu er hans bil beslaglagt

Danmark For abonnenter

Sygeplejestrejke spænder ben for coronasmittede: Senfølgeramte i Aarhus venter i månedsvis på hjælp

AGF

Tre AGF-spillere på landshold: Målmand skal igen trække i trøjen

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Alarm 112

Kvinde sigtet for vold mod 9-årig dreng: Hev fat i hans hår og arm, fordi han råbte ind i en udluftningskanal

Danmark

Mormor advarer om trend på TikTok: Barnebarn svært forbrændt af stikflamme fra brandfarlig leg med spraydåse

AGF

Tre på stribe: AGF nærmer sig top seks efter sejr over Sønderjyske

Byudvikling For abonnenter

Søren har boet nær stranden i Risskov hele sit liv: Støj og nybyggeri er blevet for meget for ham

Alarm 112

Hjort skudt med bedøvelsespil i dyrehaven: Politiet søger vidner

Annonce