Annonce
Kultur

Sådan har garderne skaffet millioner til gave: Dronningen får nyt vagthus ved Marselisborg

Illustration af det nye vagthus, som er tegnet af arkitektfirmaet Kjaer & Richter Foto: Gardernetværk
Efter et halvt års indsamling har Gardernetværket nu skaffet de 10 millioner kroner til at opføre et nyt vagthus ved Marselisborg Slot. Organisationen vil give dronningen vagthuset i gave i anledning af hendes 50-års jubilæum.

AARHUS: Vagtbygningen ved indgangen til Marselisborg Slot har set bedre dage. Bygningen, der er fra 1967 og tegnet af Thorkil Ry Andersen, er efterhånden nedslidt og i det hele taget ikke længere en pryd for øjet.

Men nu bliver den snart erstattet. Garderne startede i sommers en indsamling til et nyt vagthus, som de ville give i gave til dronningen i forbindelse med hendes jubilæum.

Nu er pengene indsamlet, så gaven officielt kan gives. Det er lige tids nok til jubilæet, som er 14. januar.

Annonce

Det er det danske Gardernetværk der står bag initiativet. Det er en organisation bestående af tidligere og nuværende medlemmer af Den Kongelige Livgarde.

- Det er med stor stolthed og ydmyghed, at Gardernetværk kan oplyse, at målet er nået med indsamlingen af donationer til Dronningens 50-års jubilæumsgave. Gardernetværk vil gerne benytte lejligheden til at sige tak til de mange, som har støttet op om indsamlingen. Ved hjælp fra mange forskellige sider er vi kommet i kontakt med en stor gruppe af personer og virksomheder, som har vist deres støtte ved at bidrage økonomisk. Det vil vi gerne sige alle bidragsydere 1000 tak for, skriver Gardernetværk på dets hjemmeside.

Målet er nået

Gardernetværk fortalte i sommers, at organisationen ville samle 10 millioner kroner ind til formålet. De penge skulle findes blandt medlemmer, hos virksomheder og ved forskellige fonde.

- Jeg er både stolt og glad for, at det er lykkedes os at komme i mål. Jeg røber gerne, at vi var en anelse tvivlende om, hvorvidt vi kunne nå målet, for der var trods alt kun lidt under et halvt år til jubilæet 14. januar, da vi begyndte indsamlingen. Så vi satte alle sejl til, og den opbakning, som vi har fået fra både nuværende og tidligere livgardere, samt fra folk fra hele landet, har været fantastisk, fortæller Michael Klitvad, der er præsident for Gardernetværk.

Det gamle vagthus har set bedre dage. Foto: Morten Ravn

Michael Klitvad fortæller endvidere, at det først var helt henne i november, at det begyndte at se ud som om, at indsamlingen ville lykkedes. Her havde flere fonde og virksomheder nemlig valgt at støtte med større beløb.

Kongehuset selv har også støttet projektet.

- Vi har sideløbende kørt et ur-projekt, hvor vi har fået lov af kongehuset til at sætte dronningens jubilæums-monogram på bagsiden af et specielt designet ur. Vi fik lavet 100 ure, som nu er udsolgt, og overskuddet er gået til indsamlingen, fortæller Michael Klitvad.

Annonce

Bedre vilkår

Det gamle vagthus er ikke bare en torn i øjet, det har også givet dårlige arbejdsbetingelser for garderne, fordi det er slidt og i dårligt stand.

Det er derfor ikke kun dronningens jubilæum, der er grund til, at Gardernetværk gerne vil opføre et nyt vagthus.

- Jeg håber ikke, at dronningen tager det ilde op, men der er jo ingen tvivl om, at et af de vigtigste formål med denne indsamling, det er jo, at vi kan sikre nogle langt bedre forhold for de vagtgående gardere i Aarhus i fremtiden, siger Michael Klitvad.

Tegning af de nye vagthus set fra siden. Foto: Gardernetværk

- Det vagthus, der ligger der nu, har garanteret været godt dengang i 60’erne. Det er jeg slet ikke i tvivl om. Men i den tid, der er gået frem til nu, er det helt klart, at det giver mening for garderens skyld at skifte bygningen ud, fortsætter han.

Michael Klitvad er ikke i tvivl om, at den nye bygning medfører bedre arbejdsvilkår for garderne.

- Desværre kan garderne ikke opleve forskellen fra den ene til den anden bygning, da det jo hele tiden er nye hold. Men dem, der har været i den gamle bygning, vil hvert fald vide, at de nye gardere får meget bedre forhold, fortæller Michael Klitvad.

Annonce

Klar næste år?

Ifølge Michael Klitvad, så har det vakt begejstring i gardermiljøet, at pengene er indsamlet, og projektet bliver til virkelighed.

Det nye vagthus, der skal bygges, er tegnet af arkitektfirmaet Kjaer & Richter i Aarhus.

Nu starter hele den lange byggeproces, men hvornår kan garderne, århusianerne og ikke mindst dronningen så forvente, at det nye vagthus står klar?

- Det glæder jeg mig også til at høre. Vi er jo der, hvor det hele er meget nyt. Jeg vil gætte på, at vi i løbet af de næste måneder får en besked om, hvornår man går i gang med at rive den gamle bygning ned og bygge, og hvornår vi kan få lov at klippe snoren over - forhåbentligt sammen med majestæten, fortæller Michael Klitvad.

- Men hvis jeg må komme med et longshot, så vil jeg gætte på, at det er klar til næste år på et tidspunkt, forudser han.

Michael Klitvad er stolt over, at det lykkedes at komme i mål med indsamlingen. Foto Gardernetværk
Annonce
Aarhus For abonnenter

Her er de mest magtfulde personer i Aarhus: Se Stiftens Magtliste fra nummer 20-11

Danmark

Mandagens coronatal: Ny smitterekord

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Pengeregn over landsby: Anders og Magnus skaber mere friluftsliv vest for Aarhus

Aarhus For abonnenter

Mennesker med magt: Her er Bente Byudvikling

Alarm 112

Røg i opgangen: Beredskabet rykkede ud til ægte klassiker

Aarhus

Fire bøder og tre klip i kørekortet på 40 minutter: 20-årig havde en skidt aften i trafikken

Dall: Derfor kommer Løkkes nye parti i Folketinget

Aarhus For abonnenter

Ny rådmand varsler flere slanke højhuse: Fortætning er ikke et skældsord - det kan være godt for byen

Aarhus

To år med corona har udhulet egenkapitalen: Ny biografsæson skal redde Øst for Paradis

Aarhus

Skoleleder rystet over at tiltalt med planer om skoleskyderi havde Tilst Skole i kikkerten

Dronningens smykkeskrin fortæller sin helt egen historie: Blandt platin, rubiner og brillanter ligger der pludselig et par plastic-øreringe fra Matas

Aarhus

For risikogrupper er corona stadig skræmmende: Sådan skal de og deres pårørende forholde sig til smittesituationen

Erhverv For abonnenter

Stadil gør klar til, at børnene overtager Hummel: Multinationalt Aarhusbaseret milliardfirma skifter hænder

Aarhus

Flere patruljevogne på biljagt i Gellerup: Bilist uden kørekort kørte i grøften

Annonce