Annonce
Rejser

Málaga har også sit Soho

Kedelige metalskodder pyntet med street art og kunst i bybilledet i Soho - district of art. Foto: Judith Betak
Engang residerede byens borgerskab her, men i et halvt hundrede år stod kvarteret slidt, forfaldent og med mange forladte bygninger. I dag spirer ny kreativitet, og kunsten sprudler i Málagas Soho, som bydelen nu kaldes.

Jo, den er god nok. Det er H.C. Andersen, der sidder dér i bronze med lår, der er slidt blanke af besøgende børn og selfie-glade turister.

Statuen af den danske eventyrdigter, som i 1862 skrev i sin rejsebog: "I ingen by i Spanien har jeg følt mig så veltilpas og så velkommen som i Málaga", blev sat her på Plaza de la Marina i 200-året for Andersens fødsel som bystyrets tak for reklamen.

Andersen kigger mod vest og mod indgangen til byens nye sprudlende, alternative kunstkvarter: Soho, som er et trekantet område mellem den brede gade Alameda Principal, floden Guadalmedina og mod syd havneområdet med Plaza de la Marina som trekantens spids.

Ved floden ligger CAC Málaga, et museum for moderne kunst, som især støtter nye lokale kunstnere og er rammen om en række kunstneriske arrangementer. Der er kunst fra 1950'erne til i dag i den permanente samling, og museet har adresse i historiske bygninger, som var et engrosmarked tegnet af Luis Gutiérrez Soto og bygget i 1939 i to etager med lige linjer og kubistisk rummelighed.

Da der i 1983 ikke mere var behov for markedet, overtog bystyret bygningerne, som senere blev erklæret "af historisk interesse". Det blev besluttet at indrette kunstmuseum, og det åbnede i 2003.

CAC Málaga og ikke mindst et MAUS-projekt for et par år siden (Málaga Arte Urbano Soho) har gjort kvarteret til byens nye kunstdistrikt med teater, musik og blomstrende bykunst - streetart – mellem nye forretninger med genbrug, gallerier, caféer og smårestauranter. Et mikrobryggeri, La Fabrica, er også etableret og er et af byens yndede gå i byen-steder.

Under MAUS-projektet satte berømte streetart-kunstnere som Faith 47, ROA, Sal East, D Face og Obey deres præg på kvarteret. På MAUS' hjemmeside er beskrivelser og kort, som viser, hvor man kan finde værkerne. Siden er andre kunstnere fulgt trop. Afdækning af renoveringsarbejder og forretningsskodder er dekoreret, og mure er kunstværker. Soho er et stort åbent kunstgalleri.

Hvor: CAC Málaga, Calle Alemania 2. Læs mere: www.cacmalaga.eu, www.mausmalaga.com og www.lafabricadecerveza.com.

Annonce

Lige i nærheden

På modsatte side af Alameda Principal, lige nord for Soho, ligger Mercado de Atarazanas, et stort indendørs marked bygget for 140 år siden i spansk-arabisk mudéjar-stil. Indgangen minder om en moské, og i modsatte ende af de store markedshaller er en gigantisk glasmosaik. Her er liv og leben, madvarer i høj kvalitet og borde og stole udenfor, hvor man kan spise tapas og nyde et glas vin købt i markedets boder. Især sidst på eftermiddagen er der tæt besat.

Hvor: Calle Atarazanas 10.
Læs mere: www.malagaturismo.com.

Málaga loves art - og elsker kunsten især i Soho-kvarteret. Foto: Judith Betak
Statuen af H.C. Andersen var Malagas hyldest til den danske digter i 200-året for hans fødsel. Andersen besøgte byen i 1862 og skrev pænt om den. Foto: Judith Betak
Museet for moderne kunst er indrettet i et tidligere engrosmarked. Foto CAC Málaga
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Det bliver ved og ved…

I den nyeste spareplan i Aarhus på socialområdet fortsætter den nedadgående spiral med fornyet styrke. Høringsmaterialet slår fast, at der er gennemført mindst 20 procent besparelser over de seneste 10 år. Samtidig er det også en kendsgerning, at der på området for voksne med handicap eksempelvis er kommet 10-20 procent flere borgere med behov for støtte og hjælp. Det hænger ikke sammen! Lad os antage, at der kom 10 procent flere opgaver i borgmesterens afdeling, 10 procent flere børn og unge, 10 procent flere ældre osv. Ville svaret fra byrådet så være, at løsningen var at lave en besparelse på 20 procent? Næppe! Det vil det selvfølgelig ikke, fordi de opgaverne er vigtige – de mennesker, der skal modtage ydelserne fra kommunen, er vigtige. Anderledes ser det ud på det sociale område. Logikken er simpelthen en anden, ikke særlig logisk, men alligevel. Siden 2009 har der været den ene besparelse efter den anden, hvad enten det har været Aarhus Kommunes egne besparelser, eller det har været kommunerne i Midtjylland, der sammen har besluttet dem. Vi overdriver ikke, når vi siger, at det er mindst 20 procent, der er besparet i de forgangne 10 år. Det betyder selvfølgelig noget. Det betyder dårligere livskvalitet for de mennesker, der kunne have fået en ordentlig hjælp. Det betyder et langt dårligere arbejdsmiljø for de socialpædagoger, der skal levere et fagligt kvalificeret stykke arbejde. Man kan bare se på sygefraværets stigning i det seneste år. Jeg er desværre ikke overrasket. Det betyder også, at den store gennemstrømning af medarbejdere vil fortsætte og tage til, fordi det helt enkelt er umulige arbejdsvilkår, byrådet tilbyder sine medarbejdere. Manglende tilbud, kvalitet, evne til at leve op til krav fra socialtilsyn og andre, der vurderer kvaliteten på området. Så det ville klæde byrådet at behandle det sociale område som alle andre. Nemlig, at flere opgaver ikke udløser sparekrav, tværtimod. Byrådet er byråd for ALLE borgere i Aarhus! Det ville klæde byrådet at leve op til denne forpligtigelse.

Byudvikling

Politikere til 450 debatlystne århusianere til borgermøde: Aarhus vokser, om vi vil det eller ej

112

Mand vendte bil med anhænger på motorvejen

Danmark For abonnenter

Liste med banditter i habitter vokser til nye højder: - Flere handler groft uforsvarligt, end nogen havde forestillet sig

Østjylland

Se kampflyene over Aarhus: F16-fly i formation markerede jubilæum

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];