Annonce
Kultur

Mille Kalsmose på kosmisk rejse fra New York til København, Chile og Schweiz

- Jeg arbejder intuitivt med universel viden om eksistentielle temaer, som jeg tapper ind i. Men det er vigtigt for mig at forstå det ud fra en videnskabelig - verificerbar kontekst, fordi vores subjektive sanser kan snyde os. Det er derfor, jeg godt kan lide at ligge i det spænd, siger Mille Kalsmose om grunden til, at hun blandt andet skal samarbejde med astronomer på et højt anerkendt rumobservatorium i Chile i jagten på sit kunstneriske udtryk. Aktuelt kan hun opleves på en udstilling i København med dette værk kaldet "Cosmic Family". Arkivfoto: Morten Pape
Kunstneren fra Horsens deltager i ny undersøgende gruppeudstilling i hovedstaden, inden hun rejser til Chile som Danmarks repræsentant ved landets 2019-biennale og runder CERN for at blive klogere på universet.

Horsens: Hun kommer langt omkring; kunstneren Mille Kalsmose, der stammer fra Horsens. Meget langt.

Senest har hun gjort sig bemærket med udstillingen af sit værk "Collected Minds" i FN-bygningen i New York, hvor hun også har studie, og nu er hun tilbage i Danmark - blot for at tage på endnu en rejse. Dog en kosmisk en af slagsen. I København.

Fredag var der fernisering på gruppeudstillingen "Cosmic Existence" i Den Frie Udstillingsbygning. Her undersøger et internationalt felt af kunstnere menneskets eksistens i kosmisk perspektiv og stiller spørgsmålet: "Hvad sker der, når vi opløser begreber som krop og tid?"

Mille Kalsmoses bidrag er værket "Cosmic Family". Et værk, der fortsætter hendes identitets-nysgerrige kunstneriske ekspeditioner mellem intuition og videnskab.

Mille Kalsmose

  • Mille Kalsmose er født i i 1972 og voksede op i Horsens, hvor hun i første omgang mest gjorde sig som håndboldboldspiller på eliteniveau.
  • Hun valgte dog at gå kunstens vej og blev i 2005 uddannet på Universitat Autonoma de Barcelona og siden School of Visual Arts i New York.
  • Hun har i dag atelier i både København og New York, hvor hun i 2016 blev optaget på Residency Unlimited - et projekt, hvor kunstnere fra hele verden udvælges med henblik på at blive introduceret til kunstscenen i byen.
  • Hovedfokus i Mille Kalsmoses kunst er undersøgelse af emnet identitet.
  • Hun arbejder med skulpturelle installationer, vægskulpturer, maleri, video og fotokunst.
  • Hun udstillede senest i Horsens, da hun i 2018 besøgte Horsens Kunstmuseum med udstillingen "The Shape Of Us", hvor man også kunne opleve det værk, "Cosmic Family", som hun nu udstiller i Den Frie Udstillingsbygning i København.

En familie som Saturns ringe

"Cosmic Family" er "rækker af flade, abstrakte jernfigurer af forskellig højde og form, der hver især omkranser transparente materialer som silke og svinehud. Med deres forskellige størrelser minder de om medlemmer af en familie. De står i cirkler over kurvede metalstykker og buede trærammer, som var de baner omkring en planet - eller Saturns ringe. I værkets midte udsender en rund højttaler lyde fra de radio- og plasmabølger, som NASA's Cassini-rumskib optog tæt på Saturn mellem 2002 og 2017," lyder det i beskrivelsen af værket, der kan ses frem til den 28. oktober.

Mille Kalsmose, der oprindelig var mest kendt i Horsens for sine evner som håndboldspiller, men siden gik kunstens vej og i 2005 blev uddannet fra Universidad Automa de Barcelona, har trods et overvejende globalt slæbespor også udstillet adskillige gange i fødebyen.

Horsens bliver dog ikke umiddelbart hendes næste kunstneriske stop.

Annonce

Først til Chile og så til Schweiz

Hun fortsætter derimod den kosmiske rejse på internationalt plan ved at tage tilbage over Atlanten, nærmere bestemt til Chile, hvor hun skal repræsentere Danmark ved en bieannale i landet.

Her skal hun - drevet af sin interesse for videnskab i kunst - samarbejde med astronomer på det anerkendte rumobservatorium ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array).

Derefter vender hun tilbage til Europa, til Schweiz, hvor hun skal besøge Den Europæiske Organisation for Nuklear Forskning i Geneve, CERN, oplyser hun. Denne gang for måske at blive klogere på universets funktion og bestanddele.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

De smarteste sygehuse klarede coronakrisen bedst: AUH er blandt de bedste i verden

Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Aarhus

Undrer du dig også? Hvorfor er der blå plastre på havneskulptur?

Annonce