Annonce
Navne

Mindeord

Stiften har fra Kamma Ankjærø modtaget disse mindeord om 83-årige Ove Nielsen, der er død:

Ove Nielsen voksede op i Århus, og efter endt skolegang i Munkegade Skole kom han, ifølge traditionen for mange Munke­gade-drenge, i handels- og kontorlære og meldte sig ind i Århus Roklub som ungdomsroer. Men det var urolige tider. Danmark var besat, og det var ikke Ove Nielsens natur at forholde sig passivt til uretfærdigheder og overgreb. Han blev aktivt medlem af modstandsbevægelsen i en nedkastnings- og sabotagegruppe under Jens Toldstrup.

Ove Nielsen aftjente sin værnepligt ved Livgarden 1945-46. Derefter var der igen tid til at dyrke rosporten i Århus Roklubs »Garder-firer«, der vandt EM i firer med styrmand i Milano 1950 og deltog i OL i Helsingfors 1952.

Efter 1945, da grænserne atter var åbne, var der unge danskere, der tog til Norge for at opleve vores naboland mod nord og måske også som en reaktion på modstandskampens voldsomme begivenheder og nervepres. I 1950 tog Ove Nielsen sammen med ro-kammeraten fra Garder-fireren, Bent Blach Petersen til Lillehammer, hvor de fik bolig og arbejde - såsom at fjerne sne fra folks tage!

De rejste hjem efter nogle måneder, men Ove Nielsen kom tilbage og blev altmuligmand på Hotel Bellevue. Senere blev han skitræner for udenlandske skigæster. Ove Nielsens glæde ved vintersport gik helt tilbage til ski- og skøjteløb i Marselisborg Skov og på stadionsøerne. Da den tidligere ejer af Hotel Bellevue emigrerede til Amerika, blev Ove Nielsen bestyrer på hotellet og købte hele komplekset i 1960 inklusive Gestapo-villaen Trararo, hvor der under krigen havde været hovedkvarter med fange­kælder.

Her indrettede Ove Nielsen senere et lille besættelsesmuseum. Som hotelvært tænkte han i nye, utraditionelle baner og gjorde hotellet til afholdshotel, idet han gav spiritusbevillingen til­bage til myndighederne. Noget helt uhørt i hotelverdenen! Sportsfolk fra mange lande besøgte Bellevue, og idrætsstuderende fra Hamburg Universitet var i mange år faste gæster.

I mindeord om Ove Nielsen i en norsk avis stod der, at han måske mest vil blive husket for sit store hjerte og sit private socialkontor.

I årevis gav han husly til og tog sig af mennesker med problemer.

Ove Nielsen var samfundsdebattør og filosof. Allerede i sine unge dage kom han til det resultat, på baggrund af sine erfaringer som modstandsmand og soldat, at krig ­løser ingen problemer, men skaber kun nye.

Derfor meldte han sig ind i foreningen »Aldrig mere krig« og bar emblemet med det knækkede gevær. Det betød ikke, at han ikke var parat til at kæmpe for en sag, men det var med »ordet« som våben.

En ven skrev engang om Ove Nielsen:

»Pennen er dit redskab til at slås,

så verden blir et bedre sted for os.«

Annonce
AGF For abonnenter

Stiften finder historiens bedste AGF-spillere: Se nummer 31 til 40

Danmark

Ny smitterekord: Onsdagens coronatal er det højeste på et døgn under hele epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Bankmanden fra Nørre Aaby: Han lavede det ulovlige skifte til AGF og kunne være blevet en del af dynamitlandsholdet

Aarhus For abonnenter

Få overblikket: Her er det nye byråd og alle udvalgsposterne

Aarhus

Udlover dusør: Tivoli Frihedens isbjørn er blevet stjålet

Aarhus

Royal løbefest vender tilbage til Aarhus i 2022

Hjulmand hylder afdøde Høgh: En inspiration og et forbillede

AGF For abonnenter

Afsløring: Bjarke Ingels og adskillige verdensberømte arkitekter står i kø for at tegne det nye stadion i Aarhus

Sport

Mindet ved torsdagens træning i OB og på de sociale medier: Alle er dybt berørte af Lars Høghs død

Debat

Aarhus handler naivt og uforsvarligt: Nu sætter vi os foran rådhuset i protest

Fire personer er anholdt for lækage fra efterretningstjenester

Aarhus

Falck åbner sit sjette kviktest-center i Aarhus

Aarhus For abonnenter

Trukket ud af klasseværelset og trampet i hovedet: Volden er stigende og voldsom på Aarhus' folkeskoler

Erhverv

Aarhus-selskab investerer 10 milliarder i ensomme ældre: - Det kan stikke helt af for os

Annonce