Annonce
Dødsfald

Mindeord: Populær tv-vært er død

Tv-værten Jytte Dreyer, Ebeltoft, er død, kort efter sin 92-års fødselsdag. Arkivfoto

Jakob Dreyer har skrevet mindeord om sin mor, tv-værten Jytte Dreyer, Ebeltoft, der er død, kort efter sin 92-års fødselsdag:

Jytte Dreyer var i en lang årrække et kendt ansigt i Danmarks Radio, hvor hun var vært på populære og folkekære programmer som "Otium" og "Musik i arbejdstøjet". Forinden havde hun i mange år fungeret som producer og tilrettelægger på bl.a. Poul Thomsens og Søren Ryges dyre- og haveprogrammer. Hertil kom serier af portrætprogrammer, familie-quizzer og børneprogrammer.

Oprindeligt var Jytte Dreyer uddannet på møbelarkitekt Finn Juhls skole for boligindretning, men kom allerede i 1966 til Danmarks Radio, hvor hun var ansat frem til sin pensionering i 1997, kun afbrudt af en kortere periode som producer i det private produktionsselskab Telscan.

Privat var Jytte Dreyer gift med arkitekten og tv-manden Ole Dreyer, der gik bort for år tilbage. Hun boede en årrække i Ebeltoft, hvor hun nød sit otium i selskab med Erling, der til det sidste stod hendes hjerte nærmest og skabte lys og glæde i hendes liv.

Til langt ind i pensionsalderen var Jytte Dreyer en efterspurgt foredragsholder. Hun blev 92 år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Nye patienter i isolation: Danskere testes for coronavirus i Aarhus

Leder For abonnenter

Kunstværk er vigtigere end kunstkøn

Lad os bare slå det fast fra start: ja, der er stadig åbenlyse udfordringer med ligestilling i dagens Danmark. Det er der på mange områder, og på mange områder er der heldigvis også bevægelser mod mere ligestilling. Måske ikke på alle områder, og måske er der heller ikke lige meget fart i bevægelserne mod det bedre, men der er bevægelse mange steder. Et af de steder er i kunstens verden, og seneste eksempel er hentet i hovedstaden, hvor Københavns Kommune har et udvalg; Rådet for Visuel Kunst, der støtter og køber kunst af "høj kvalitet" (som der står skrevet på kommunens hjemmeside) Rådet for Visuel Kunst køber kunst til kommunens mange institutioner og kontorer og har nu besluttet, at der fremover skal være kønskvoter på den kunst, som Københavns Kommune køber. Det vil sige, at der fra nu af skal være en kønslig ligefordeling mellem de indkøbte værker. At kunstnerens køn skal være et parameter, når der købes et kunstværk. Men måske burde Rådet for Visuel Kunst vende øjnene 180 grader og kigge nærmere på kønsfordelingen blandt dem selv. Der er nemlig otte medlemmer af rådet, hvoraf kun to er kvinder. De seneste seks år har rådets seks mænd og to kvinder købt 190 kunstværker, hvoraf 109 er udført af en mand, og 81 er udført af en kvinde. Det er ikke kønslig ligefordeling til sidste decimal, men det er vel ikke et udtryk for et kønsligt fravalg af kvinder. Havde den kønslige fordeling af kunstværker været mere lige, hvis rådet havde været mere lige kønsfordelt? Måske. Måske ikke. Men når det drejer sig om kunst, så bør kunstnerens køn ikke spille nogen rolle overhovedet. Kunstværket er vigtigere end kunstnerens køn, og selv om intentionen bag beslutningen om et ligeligt kønsfordelt indkøb af kunstværker er prisværdig, så er beslutningen også latterlig, netop fordi den siger, at kønnet er vigtigere end værket - og hvorfor så købe værket? Nu risikerer Københavns Kommune at købe kunstværker af "mindre høj kvalitet", fordi der er truffet en beslutning om kønslig ligefordeling, og dermed kommer kunsten i anden række. Det er vel ikke meningen.

Aarhus

Endnu en vej lukket af regnen: Vandet står højt på Nymarksvej

Aarhus For abonnenter

Vandchef vil forebygge katastrofer: Ønsker flere engsøer ved Aarhus

Aarhus

En stemning af første skoledag: 169 århusianere havde en fest med at blive danske statsborgere

Aarhus For abonnenter

Ombudsmand trækkes ind i sag om privatisering af veje i Aarhus: Er der sket lovbrud og fiflet med sandheden?

Annonce