Annonce
Aarhus

Molslaboratoriet: Vores dyr er ikke farlige

Rewilding betyder, at dyrene lever hele deres liv "frit" i naturen, Foto: Jens Thaysen
Køer og heste, der ikke bliver fodret, er ikke farlige, hvis man holder afstand.

MOLS BJERGE: Molslaboratoriet har 80 køer og heste gående i Mols Bjerge. Dyrene er frontkæmpere i en ny form for naturpleje; "rewilding", hvor dyrene passer sig selv og naturen i store indhegninger, hvor de lever året rundt.

Kan man godt tage små børn med ind til dyrene?

- Det handler meget om, hvad det er for nogle dyr. Vores dyr bliver ikke fodret, så de kan ikke "bruge" mennesker til noget som helst. Derfor er de ikke opsøgende. Men du vil kunne gå ind på et overdrev et andet sted, hvor heste eller kvier er vant til at blive fodret. De vil være nysgerrige efter, om man har noget foder med, siger Anni Kjeldsen, daglig leder af Molslaboratoriet, der er en del af Naturhistorisk Museum i Aarhus.

Er det farligt?

- Det kan det være. Jeg ville ikke bryde mig om at gå med en flok børn, hvis der kommer store dyr hen imod os. Men det vil vores dyr ikke gøre, fordi de ikke bliver fodret. Dyrene tåler, vi er sammen med dem, men de kan ikke bruge os til noget, og derfor er det heller ikke farligt. Hvis bare man går uden om dyrene, sker der ikke noget. Men det ændrer ikke på, at folk kan være bekymrede for at gå ind i en indhegning med store dyr, siger hun.

Ud over Molslaboratoriet har også Naturstyrelsen og Den Danske Naturfond kvæg og heste i området.

Rewilding virker. På Molslaboratoriets 150 hektar naturarealer findes der eksempelvis - ifølge Molslaboratoriet - flere sommerfugle end i noget 10x10 km-kvadrat i Danmark.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Jada giver ekstrakoncert på Train

Læserbrev

Læserbrev: Stop fodboldbaners plastsvineri

Vidste du, at det måske smadrer havmiljøet, når dit barn går til fodbold? Hvis dit barn spiller på en gammel kunstgræsbane, er det desværre tilfældet. Kunstgræsbaner er ofte lavet af gamle bildæk, der bliver sprættet op og raspet. Det gør banen blød og rar at falde på. På den måde minder det om rigtige græsbaner. Men det raspede bildæk, bliver ikke på banerne, det hentes med hjem og alle mulige andre steder, hvor fodboldspillerne færdes. Derfor kommer det også i grundvandet, og det ryger i havene, derved ødelægges havmiljøet. Og vi risikerer selv at komme til at spise mikroplasten, når de fisk, vi spiser, har indtaget plasten enten som direkte føde, eller fordi de spiser andre dyr, der har det i sig. Nåh, ja de fisk spises også af andre dyr, der spises af større dyr, og så har vi det overalt i naturen. Enhedslisten kræver derfor et stop for anlæg af kunstgræsbaner med det forurenende granulat i, og at vi får de gamle baner skiftet ud med nyt, miljøvenligt kunstgræs. Der findes i dag alternativer lavet af f.eks. kokosfibre, sukkerroer eller olivenkerner – så der er ingen undskyldning for ikke at komme i gang! Sverige overvejer et forbud, og EU-Kommissionen skal til foråret diskutere, hvilke tiltag der skal til. Lad den grønne bølge gå på vores boldbaner – så vi og vores børn kan spille fodbold med god samvittighed!

Aarhus For abonnenter

Bevaringsværdigt byggeri til salg: Prisen starter ved 14 millioner

Danmark

Fund af væsentligt bevismateriale: Ledende nynazist og 27-årig varetægtsfængslet for hærværk på jødisk gravplads

Annonce