Annonce
Aarhus

Morten Bruun skriver bog om danske stadions: Et storslået syn i Aarhus

Morten Bruun fik forleden et gensyn med stadion i Aarhus, Ceres Park. Historien om stedet er med i hans kommende bog. Foto: Hans Petersen
Fodboldkommentatoren fra Aarhus skriver bog om danske fodboldstadions efter bestseller om 48 engelske.

AARHUS: Morten Bruun er vild med fodboldstadions. Så vild, at han har skrevet en omfattende og fremragende bog om 48 udvalgte engelske stadions med store traditioner. Den er blevet en bestseller og har givet ham mod på også at skrive om de mest ikoniske stadions i Danmark.

Det er han i gang med lige nu.

Ligesom i "Matchday", som er titlen på den første bog, laver den århusianske journalist, fodboldkommentator og fodboldtræner særdeles grundig research. Lige nu er han i gang med Aarhus Stadion, der i dag hedder Ceres Park.

Annonce

Storslået syn

- Jeg husker, hvordan det føltes, når vi kom kørende i bussen til kampe på Aarhus Stadion. Det er et storslået syn, og det er vigtigt for Aarhus at bevare Stadion Allé og den ikoniske røde bygning for enden af alleen. Det er et fornemt blik og indtryk, man får, når man er på vej til AGF's kampe, siger den 55-årige Morten Bruun, som havde en fin fodboldkarriere for Silkeborg, hvor han har klubrekorden for fleste spillede kampe på førsteholdet.

Han nåede 424, blev dansk mester i 1994 og pokalvinder i 2001.


Det er et storslået syn at køre til Aarhus Stadion, og det er vigtigt for Aarhus at bevare Stadion Allé og den ikoniske røde bygning for enden af alleen

Morten Bruun


Han har spillet masser af kampe på stadion i Aarhus og også været der som træner, hvor han havde karrierer i Silkeborg og Sønderjyske.

Morten Bruun har spillet mange kampe på stadion i Aarhus. Her fra en kamp i 1998, hvor han sammen med blandt andet holdkammeraten Peter Sørensen, der som bekendt senere fik sin gang i Aarhus, forsøger at lukke af for en AGF'er. Arkivfoto: Preben Hupfeld

Og så var han i øvrigt med på det hold, der i 1992 gjorde Danmark til europamester i Sverige med Richard Møller Nielsen som træner. Han kom bare ikke på banen i de fem kampe.

Annonce

Levende leksikon

Forleden besøgte Morten Bruun Ceres Park, hvor AGF's sportslige administrator Ole Hall viste rundt og fortalte.

Han er som et levende leksikon med en enorm viden, åbnede blandt andet til det lille museum, han har opbygget i Arena-bygningen, og fulgte Morten Bruun rundt til omklædningsrummene og alle de spændende steder i bygningen.

Blandt meget andet rummer den et maleri af tidligere AGF-koryfæer i den tunnel, som spillerne løber igennem på vej ind til banen. Og det er jo ikke noget, publikum ser.

Annonce

Brændte under krigen

Aarhus Stadion er tegnet af arkitekten Axel Høegh-Hansen og blev indviet 5.-6. juni 1920 i overværelse af Kong Christian X og Dronning Alexandrine. Tyskerne beslaglagde den røde bygning under besættelsen, men nogle drenge satte ild på den ene halvdel, som brændte og først blev genopbygget i 1947.

Ceres Park set fra luften. Det er et fornemt blik og indtryk, man får, når man er på vej til AGF's kampe, mener Morten Bruun. Foto: Axel Schütt

Der findes voldsomt smukke tegninger og akvareller af bygningen, tegnet og malet af arkitekten. Fra begyndelsen stod der også seks statuer langs bygningens forside. De er nu fordelt på andre pladser.

Den røde bygning er erklæret bevaringsværdig, men ikke fredet. Det er meningen, at den skal blive stående, når et nyt stadion laves og skal stå klar i 2025 som en del af projekt Kongelunden.

Bogen om de danske stadions bliver udgivet på Politikens Forlag og er planlagt til at udkomme i oktober 2021. Den indeholder også omtaler af Aarhus Fremad (FC Aarhus) og Skovbakken, der i dag hedder VSK. Begge klubber har haft stadion i Aarhus som hjemmebane, da de var i landets bedste række.

Morten Bruun og bogen

Morten Bruun, journalist, fodboldtræner og fodboldkommentator, er 55 år og bor i Højbjerg med sin kone Lene og tre børn. Han har klubrekorden for flest spillede fodboldkampe for Silkeborg og var med i den danske trup ved EM i 1992 i Sverige, men kom ikke på banen.

Har udgivet bogen "Matchday" om 48 ikoniske engelske fodboldstadions. Biogen om de danske stadions er en opfølger. Kommer på Politikens Forlag til oktober.

Annonce
AGF For abonnenter

Stiften finder historiens bedste AGF-spillere: Se nummer 31 til 40

Danmark

Tirsdagens coronatal: Der er 6324 nye smittetilfælde med coronavirus

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

Få overblikket: Her er det nye byråd og alle udvalgsposterne

AGF For abonnenter

Se listen: Her er de verdensberømte arkitekter, der står i kø for at tegne det nye stadion i Aarhus

Alarm 112

Tæt på at blive kørt ned: Parkeringsvagt angrebet af mand med palleløfter

Aarhus

I en villa i Risskov har unge hjemløse lært at bo selv: Nu skal villaen rives ned

Ny undersøgelse: Pfizer-vaccine giver delvis beskyttelse mod Omikron

Aarhus For abonnenter

Trukket ud af klasseværelset og trampet i hovedet: Volden er stigende og voldsom på Aarhus' folkeskoler

Navne

En berejst sjæl fylder 75: Det slidte pas bruges fortsat

Alarm 112

Østjyllands Politi beder byens borgere og butikker om hjælp i efterforskningen af 29-årige Peter

Mette F. varsler pressemøde onsdag aften om nye coronatiltag

Alarm 112

Se video: Voldsom bilbrand i Aarhus V natten til tirsdag

Erhverv For abonnenter

Aarhus-virksomheder har fået næsten tre milliarder i coronakompensation: Se hvem, der har fået mest

AGF

Ung AGF-spiller solgt til Horsens

Annonce