Annonce
Navne

Nagin Ravand fik Pigeprisen: Vi skal ikke ligne hinanden. Du skal være det, du synes, du er

Nagin Ravand på kunstgræsbanen i Gellerup, hvor hun startede pigefodbold i klubben ACFC. Foto: Axel Schütt
21-årig fra Gellerup er dybt engageret i samfundet og kan ikke få tiden til at slå til.
Annonce

AARHUS: Hun oplevede det på egen krop. Hvor skulle en pige fra Aalborg spille fodbold, når hun lige var kommet til Gellerup i Aarhus, og familien fra Afghanistan i øvrigt var helt ukendt med byen? Det tog et år at finde en løsning, og det skal andre ikke opleve. Derfor har Nagin Ravand startet fodbold for piger i Gellerup.

Det begyndte fra nul i 2015 til 40 spillere, som hun er nået op på i 2020.

Hun gør det, hun sætter sig i hovedet, at hun vil. 21-årige Nagin Ravand, født i Iran af afghanske forældre på flugt, har en stærk vilje, sætter et mål og gennemfører.

Energi og entusiasme strømmer ud af hende.

Annonce

I gang med freestyle

Lige nu er hun sammen med veninden Maymi Asgari i færd med at sætte gang i endnu et sportsprojekt. De to blev studenter sammen fra Langkær Gymnasium i Tilst (nu Aarhus Gymnasium), hvor Nagin Ravand det første år boltrede sig på fodboldlinjen.

Nu har hun så travlt med studiet i uddannelsesvidenskab på Aarhus Universitet og meget andet, at hun har svært ved at passe sit fodboldspil i Brabrand IF, og det ærgrer hende.

Det var netop i den klub, hendes mor endelig fandt ud af, at Nagin kunne spille med piger.

- Min mor ledte og ledte efter et sted, jeg kunne spille fodbold med nogen af mit eget køn. Jeg synes, at alle skal have lige muligheder i alt, så derfor satte jeg gang i pigefodbold i ACFC, så piger med tørklæder også kan spille, siger hun om klubben, der ligger i Gellerup og råder over en meget fin bane af kunstgræs.

Annonce

Lige muligheder

Det er også her, vi mødes på en solbeskinnet eftermiddag i oktober, i anledning af at hun har fået Pigeprisen af PlanBørnefonden.

- At pigerne kan spille fodbold her, giver dem ikke alene glæde, men det betyder også, at de kan være med til at sprede pigefodbold ud til andre klubber, siger Nagin Ravand, der tænker længere end til i morgen.

- Alle skal have lige muligheder uanset alder, køn og religion, synes hun, der straks blev en populær spiller, da hun begyndte på pigeholdet i Brabrand. Da hun senere begyndte at spille med tørklæde på hovedet, var de andre vilde med det, siger hun.

- Vi havde det dejligt og var blandt andet på en fodboldtur til Lloret de Mar ved Barcelona. De andre piger vækkede mig om morgenen og fortalte, at nu skulle jeg i gang med min bøn, siger Nagin Ravand, der er muslim og nu bærer tørklæde dagligt, også når hun spiller fodbold.

Annonce

Banen revet ned

Hun er også blevet frivillig i organisationen Game, der dyrker gadeidræt indendørs eller på en streetbane som en, de havde i Gellerup, men som nu er nedlagt. Blandt disciplinerne i Game er streetbasket, hiphop-dans, breakdance, futsal og parkour.

- Det bliver dyrket af mange, der ikke passer ind i de traditionelle idrætsgrene og foreninger, siger Nagin Ravand og tilføjer med ærgrelse:

- Vi havde en bane ved siden af Globus1, men den blev revet ned i sidste uge.


Langkær Gymnasium var vigtigt, for det var her, jeg dannede min identitet. Man kunne være den, man var, ud fra de værdier, man har.

Nagin Ravand


Hun er også med i et advisory board i Dansk Boldspil Union og i Aarhus Kommunes udvalg for mangfoldighed og ligestilling.

Inden hun begyndte på Universitetet, tog hun et sabbatår fra studierne, hvor hun arbejdede i Borgmesterens afdeling i Aarhus Kommune med projektet Gellerup Højskole.

Annonce

Langt til statsborgerskab

Lige nu er hun i gang med at blive dansk statsborger, men det er en umådeligt lang proces.

- Jeg har bestået prøven, men der går 19 måneder, før jeg får svar på, om jeg kan blive statsborger, og derefter går der to år, inden jeg kan få et dansk pas. Jeg forstår ikke, at det skal tage så lang tid, og det ærgrer mig, for det hindrer mig i at gennemføre nogle af de ting, jeg har gang i, siger hun.

Det handler for eksempel om et dokumentarprogram på Youtube-kanalen Unisport.

Annonce

Fem søskende

I alt er de fem søskende i familien. Hun har to storebrødre, en storesøster og en lillesøster på fem år. De ældste arbejder som murer, socialrådgiver og tandplejer.

Nagin Ravand lægger vægt på at fortælle om sin tid i gymnasiet.

- Den var meget vigtig, for det var her, jeg dannede min identitet. Der var et godt fællesskab på Langkær Gymnasium, og man kunne være den, man var, ud fra de værdier, man har. Der var stor forståelse for, hvor man kom fra, siger hun og understreger betydningen af, at man er tilfreds med sig selv.

- Jeg kan godt lide at blive kastet ud i noget nyt og tage udfordringen, men jeg skal kunne se en mening med det. Ellers mister jeg motivationen, siger hun.

Annonce

Første gang fodbold

En udfordring lå der også, da hun første gang kom til fodbold.

- Min veninde i anden klasse tog mig med til fodbold i sin klub Lindholm ved Aalborg. Her fandt jeg et helt nyt fællesskab og oplevede, hvad foreningsliv og fodbold kan. Jeg blev så god, at jeg kom til talenttræning i Superligaklubben AaB. Veninderne, jeg fulgtes med, blev ikke udtaget, så det blev sværere for mig at få transport og fodbold til at hænge sammen. Til sidst måtte jeg holde op. Der oplevede jeg, at ikke alle har lige vilkår. Jeg synes, at alle har ret til de muligheder, der er i livet, siger Nagin Ravand.

Selv om hun nu har givet ledelsen af pigefodbolden i ACFC videre til nogle af pigerne, engagerer hun sig så meget i andre ting, at hun synes, der ikke er timer nok i døgnet.

- Jeg har dårlig samvittighed hver dag, fordi jeg synes, jeg ikke nå alt det, jeg gerne vil, siger hun.

Annonce

At leve op til idealer

Hun registrerer en vis usikkerhed hos unge, fordi de skal leve op til nogle idealer, som de oplever på sociale medier.

- I fodbold har de et billede af den ideelle spiller i hovedet, fordi det er, hvad de ser på skærmen. De føler sig presset til at følge det billede. Derfor tør de ikke være innovative. De er bange for at lave fejl. De, der påtager sig det største ansvar, er dem, der ikke bare følger nogle andre. Vi skal turde være os selv og have forskellige prioriteter, også ude i samfundet. Vi skal ikke ligne hinanden. Du skal være det, du synes, du er. Fodbold giver et godt miks, hvor man både kan gøre noget på egen hånd og samtidig falde ind i fællesskabet på og uden for banen, siger Nagin Ravand.

Nagin Ravand er selv en dygtig fodboldspiller og medlem af Brabrand IF, men har svært ved at få tid til at spille på grund af alle sine andre gøremål.  Foto: Axel Schütt

Nagin Ravand

  • Nagin Ravand, 21 år. Har netop modtaget Pigeprisen af PlanBørnefonden. Med den følger 10.000 kroner.
  • Hun vinder prisen for sit arbejde med at starte fodbold for piger i et miljø, hvor der ikke er tradition for, at piger dyrker sport. Mere end 40 piger er nu med.
  • Nagin Ravand er født i Iran af afghanske forældre på flugt. Kom til Danmark som treårig. Boede først i Aalborg og flyttede siden til Aarhus.
  • Oprettede pigefodbold i ACFC i Gellerup i 2015.
  • Student fra Langkær Gymnasium i Tilst  2018. Studerer uddannelsesvidenskab på Aarhus Universitet.
  • Med i Dansk Boldspil Unions advisory board og i Aarhus Kommunes udvalg for mangfoldighed og ligestilling.
  • Frivillig i organisationen Game, hvor hun arbejder for at få piger til at spille street fodbold og gøre dem til positive rollemodeller.
  • Medvirker i en kommende dokumentarserie på Youtube-kanalen Unisport om folk, der bruger fodbold til at gøre en positiv forskel.
  • En jury udpegede tre kandidater, og danskerne stemte. Nagin Ravand fik 57 procent af stemmerne foran  Female Invest og sangerinden Jada.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Alkoholregler får Netto og Føtex til at lukke tidligere

Annonce