ØSTJYLLAND: Corona-krisen har tændt lunten til en økonomisk bombe under den kollektive trafik i Østjylland.
De seneste par måneder er billetindtægterne i busser og letbanetog faldet så voldsomt, at trafikselskabet Midttrafik snart mangler penge til at betale vognmænd og andre for at holde den offentlige transport i gang.
Ifølge formand Claus Wistoft fra Midttrafik er det en meget alvorlig situation for driften af busser, letbane og andet. Den betyder, at der er en ekstraregning på ca. 200 millioner kroner undervejs til kommunerne i Østjylland.
- Lige nu rækker Midttrafiks likviditet til 1. juli, men den periode kan meget hurtigt gå. Derfor ender det efter alt at dømme med, at vi i slutningen af denne uge må forlange ekstraordinære indbetalinger fra ejerne i form af kommunerne og Region Midtjylland. Ellers går det galt, siger formand Claus Wistoft fra Midttrafik.
Kollektiv trafik og corona-krisen
I en periode kørte Midttrafik med stærkt reduceret køreplan, ligesom rengøringen i busser og andet er øget markant. Der er også købt værnemidler, og busserne må ikke køre med så mange passagerer som normalt.
Midttrafik har regnet på de økonomiske konsekvenser af situationen. Tallene viser, at covid-19 og den medfølgende nedlukning af samfundet har fået en betydelig indvirkning på Midttrafiks passagerindtægter, der med øjeblikkelig virkning faldt med 90 procent.
Samtidig er Midttrafik blevet nødt til at give bus- og flextrafik-vognmænd særlig betaling for ekstra rengøring og køb af værnemidler.
Midttrafik estimerer manglende passagerindtægter for busdrift, letbane og Lemvigbanen for 397,7 millioner kroner i år. Desuden er der for 2020 beregnet ekstraudgifter til rengøring for 19,3 millioner kroner.
Et gigantisk tab
Trafikselskabet Midttrafik er omdrejningspunkt for driften af den kollektive trafik.
Selskabet ejes af de midtjyske kommuner samt Region Midtjylland, og det håndterer blandt andet andet betalinger af busselskaber og andre leverandører. Økonomien hviler på bidrag fra ejerne samt indtægter fra salg af billetter.
Under corona-krisen er billetsalget faldet med 90 procent, og samtidig har Midttrafik fået nye udgifter til eksempelvis hyppigere rengøring af busser.
Nye beregninger og fremskrivninger viser, at de manglende indtægter fra passagerer i år giver Midttrafik et tab på 420 millioner kroner i hele Region Midtjylland. Det svarer rundt regnet til halvdelen af de indtægter, der bruges på at holde kollektive trafik i gang.
Torsdag holder bestyrelsen i Midttrafik ekstraordinært møde. Forventningen er, at kommunerne derefter anmodes om at indskyde penge for at undgå en kollaps i den kollektive trafik.
Den stygge regning
Udgiften til at redde Midttrafiks økonomi kommer til at svinge meget fra kommune til kommune.
Regningerne udskrives i forhold til en særlig nøgle, der til hverdag bruges til at afregne mellem kommunerne, Region Midtjylland og Midttrafik. Der er tale om en såkaldt "byrdefordeling". Den sikrer, at hver kommunes betaling står i forhold til omfanget af offentlig transport i området.
I Aarhus Kommune er der masser af offentlig transport. Derfor bidrager Aarhus meget til Midttrafiks økonomi, og på den baggrund får kommunen nu en meget tung betalingsanmodning.
Aarhus Kommune bliver bedt om at hjælpe Midttrafik med 154,8 millioner kroner i år samt 67 millioner kroner i 2021. Teknik- og miljørådmand Bünyamin Simsek (V) mener, at pengene skal findes.
- Den kollektive trafik er vigtig for mig politisk at investere i og udvikle. Derfor skal alle påvirkninger, der kan skade denne, understøttes med handling og prioritering fra byrådet. Flere tusinde mennesker er afhængige af transporten - og dermed også endnu større behov for politisk fokus på mest muligt kollektiv trafik for pengene, siger rådmanden.
Østjysk opbakning
Avisen har været i kontakt med flere østjyske kommuner.
Generelt er der opbakning til at redde Midttrafik med ekstraordinære økonomiske indskud. Odder-borgmester Uffe Jensen (V) peger på, at hele landet, kommunerne og Midttrafik er i en ekstraordinær situation.
- Regeringen og sundhedsmyndighederne har besluttet en stribe ekstraordinære foranstaltninger for at mindske smitterisikoen. Det har økonomiske konsekvenser for Midttrafik, understreger Uffe Jensen.
I Favrskov Kommune har byrådet ikke forholdt sig til spørgsmålet om ekstra penge til Midttrafik. Men borgmester Nils Borring (S) peger på, at trafikselskabet er ejet af kommunerne og regionen.
- Vi har svært ved at afslå, at afhjælpe selskabets likviditetsproblemer. Derfor regner jeg med, at Favrskov Kommune og de øvrige kommuner samt regionen vil stille pengene til rådighed. I første omgang kan vi kun tage pengene fra kommunekassen, fortæller Nils Borring.
Den svære økonomi
I Skanderborg Kommune er borgmester Frands Fischer (S) også parat til at finde penge til Midttrafik.
Men borgmesteren peger på, at kommunens kasse langt fra er bundløs.
- Ingen kan forestille sig et samfund uden kollektiv trafik. Så vi er selvfølgelig klar til at medvirke i en løsning. Men jeg må omvendt sige, at der i øjeblikket skal findes rigtigt mange løsninger, der presser kommunens økonomi. Så det er ikke en let opgave at finde pengene, forklarer Frands Fischer.
I Aarhus Kommune kan rådmand Bünyamin Simsek heller ikke pege på den kasse, hvor pengene til at holde hånden under den kollektive transport skal findes.
- Vi, øvrige medlemmer af byrådet, har ikke den nødvendige indsigt, før borgmesteren fremlægger et budgetudkast. Derfor vil vi kræve omprioriteringer og skærpet fokus på at følge op på politikken om, at vi vil den kollektive trafik i byrådet - ikke kun i ord, men handling, fortæller han.