Annonce
Aarhus

Nedsmeltning truer busser og letbane: Østjyske kommuner skal betale dyrt for at undgå corona-kollaps

De blå busser og resten af den kolletive trafik under Midttrafik er i økonomisk uføre. Corona-krisen har udhulet økonomien, så likviditeten til at betale regningerne begynder at være begrænset. Derfor er regionen og blandt andre de østjyske kommuner på vej til at skyde et treciftet millionbeløb i selskabet. Foto: Kim Haugaard
Midttrafik står til at miste 420 millioner kroner på corona-krisen. Økonomien er så hårdt ramt, det snart kniber med at betale for driften af busser, letbane samt anden kollektiv trafik. Kommuner og region skal redde situationen, og alene Aarhus Kommune får en uventet regning på 155 millioner kroner for resten af året.

ØSTJYLLAND: Corona-krisen har tændt lunten til en økonomisk bombe under den kollektive trafik i Østjylland.

De seneste par måneder er billetindtægterne i busser og letbanetog faldet så voldsomt, at trafikselskabet Midttrafik snart mangler penge til at betale vognmænd og andre for at holde den offentlige transport i gang.

Ifølge formand Claus Wistoft fra Midttrafik er det en meget alvorlig situation for driften af busser, letbane og andet. Den betyder, at der er en ekstraregning på ca. 200 millioner kroner undervejs til kommunerne i Østjylland.

- Lige nu rækker Midttrafiks likviditet til 1. juli, men den periode kan meget hurtigt gå. Derfor ender det efter alt at dømme med, at vi i slutningen af denne uge må forlange ekstraordinære indbetalinger fra ejerne i form af kommunerne og Region Midtjylland. Ellers går det galt, siger formand Claus Wistoft fra Midttrafik.

Kollektiv trafik og corona-krisen

Corona-krisen har haft omfattende betydning for den kollektive trafik i Danmark. Det gælder også i Midtjylland, hvor Midttrafik står for driften af offentlig transport. Selskabet ejes af de midtjyske kommuner og Region Midtjylland.

I en periode kørte Midttrafik med stærkt reduceret køreplan, ligesom rengøringen i busser og andet er øget markant. Der er også købt værnemidler, og busserne må ikke køre med så mange passagerer som normalt.

Midttrafik har regnet på de økonomiske konsekvenser af situationen. Tallene viser, at covid-19 og den medfølgende nedlukning af samfundet har fået en betydelig indvirkning på Midttrafiks passagerindtægter, der med øjeblikkelig virkning faldt med 90 procent.

Samtidig er Midttrafik blevet nødt til at give bus- og flextrafik-vognmænd særlig betaling for ekstra rengøring og køb af værnemidler.

Midttrafik estimerer manglende passagerindtægter for busdrift, letbane og Lemvigbanen for 397,7 millioner kroner i år. Desuden er der for 2020 beregnet ekstraudgifter til rengøring for 19,3 millioner kroner.

Et gigantisk tab

Trafikselskabet Midttrafik er omdrejningspunkt for driften af den kollektive trafik.

Selskabet ejes af de midtjyske kommuner samt Region Midtjylland, og det håndterer blandt andet andet betalinger af busselskaber og andre leverandører. Økonomien hviler på bidrag fra ejerne samt indtægter fra salg af billetter.

Under corona-krisen er billetsalget faldet med 90 procent, og samtidig har Midttrafik fået nye udgifter til eksempelvis hyppigere rengøring af busser.

Nye beregninger og fremskrivninger viser, at de manglende indtægter fra passagerer i år giver Midttrafik et tab på 420 millioner kroner i hele Region Midtjylland. Det svarer rundt regnet til halvdelen af de indtægter, der bruges på at holde kollektive trafik i gang.

Torsdag holder bestyrelsen i Midttrafik ekstraordinært møde. Forventningen er, at kommunerne derefter anmodes om at indskyde penge for at undgå en kollaps i den kollektive trafik.

Annonce

Den stygge regning

Udgiften til at redde Midttrafiks økonomi kommer til at svinge meget fra kommune til kommune.

Regningerne udskrives i forhold til en særlig nøgle, der til hverdag bruges til at afregne mellem kommunerne, Region Midtjylland og Midttrafik. Der er tale om en såkaldt "byrdefordeling". Den sikrer, at hver kommunes betaling står i forhold til omfanget af offentlig transport i området.

I Aarhus Kommune er der masser af offentlig transport. Derfor bidrager Aarhus meget til Midttrafiks økonomi, og på den baggrund får kommunen nu en meget tung betalingsanmodning.

Aarhus Kommune bliver bedt om at hjælpe Midttrafik med 154,8 millioner kroner i år samt 67 millioner kroner i 2021. Teknik- og miljørådmand Bünyamin Simsek (V) mener, at pengene skal findes.

- Den kollektive trafik er vigtig for mig politisk at investere i og udvikle. Derfor skal alle påvirkninger, der kan skade denne, understøttes med handling og prioritering fra byrådet. Flere tusinde mennesker er afhængige af transporten - og dermed også endnu større behov for politisk fokus på mest muligt kollektiv trafik for pengene, siger rådmanden.

Trafikselskabet Midttrafik holder ekstraordinært bestyrelsesmøde på torsdag. Formand Claus Wistoft forventer, at der efterfølgende anmodes om penge til at betale regningerne fra de midtjyske kommuner samt Region Midtjylland. Kommunerne og regionen ejer Midttrafik. Foto: Axel Schütt
Annonce

Østjysk opbakning

Avisen har været i kontakt med flere østjyske kommuner.

Generelt er der opbakning til at redde Midttrafik med ekstraordinære økonomiske indskud. Odder-borgmester Uffe Jensen (V) peger på, at hele landet, kommunerne og Midttrafik er i en ekstraordinær situation.

- Regeringen og sundhedsmyndighederne har besluttet en stribe ekstraordinære foranstaltninger for at mindske smitterisikoen. Det har økonomiske konsekvenser for Midttrafik, understreger Uffe Jensen.

I Favrskov Kommune har byrådet ikke forholdt sig til spørgsmålet om ekstra penge til Midttrafik. Men borgmester Nils Borring (S) peger på, at trafikselskabet er ejet af kommunerne og regionen.

- Vi har svært ved at afslå, at afhjælpe selskabets likviditetsproblemer. Derfor regner jeg med, at Favrskov Kommune og de øvrige kommuner samt regionen vil stille pengene til rådighed. I første omgang kan vi kun tage pengene fra kommunekassen, fortæller Nils Borring.

De blå busser i Østjylland har gennemlevet en turbulent periode med beskæringer og nedlæggelser af ruter. Nu skaber corona-krisen også bøvl for busserne og resten af den kollektive trafik. Foto: Martin Ballund
Annonce

Den svære økonomi

I Skanderborg Kommune er borgmester Frands Fischer (S) også parat til at finde penge til Midttrafik.

Men borgmesteren peger på, at kommunens kasse langt fra er bundløs.

- Ingen kan forestille sig et samfund uden kollektiv trafik. Så vi er selvfølgelig klar til at medvirke i en løsning. Men jeg må omvendt sige, at der i øjeblikket skal findes rigtigt mange løsninger, der presser kommunens økonomi. Så det er ikke en let opgave at finde pengene, forklarer Frands Fischer.

I Aarhus Kommune kan rådmand Bünyamin Simsek heller ikke pege på den kasse, hvor pengene til at holde hånden under den kollektive transport skal findes.

- Vi, øvrige medlemmer af byrådet, har ikke den nødvendige indsigt, før borgmesteren fremlægger et budgetudkast. Derfor vil vi kræve omprioriteringer og skærpet fokus på at følge op på politikken om, at vi vil den kollektive trafik i byrådet - ikke kun i ord, men handling, fortæller han.

Annonce
AGF For abonnenter

Stiften finder historiens bedste AGF-spillere: Se nummer 31 til 40

Danmark

Ny smitterekord: Onsdagens coronatal er det højeste på et døgn under hele epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Pressemøde afledte frustration hos eventarrangør: Hvem skal betale for aflysninger?

Aarhus For abonnenter

Få overblikket: Her er det nye byråd og alle udvalgsposterne

Kultur

Se video: Handy kronprins indviede nyt Sports- og Kulturcampus

Sport

Kendt forening lukker og efterlader sig pengegave: Her er modtagerne af overskudsformuen

DR-chef stopper efter sag om grænseoverskridende adfærd

AGF For abonnenter

Afsløring: Bjarke Ingels og adskillige verdensberømte arkitekter står i kø for at tegne det nye stadion i Aarhus

Sport

Bittert nederlag: Den russiske bjørn smækkede med poten

Østjylland

Se den vilde video: Flere hundrede krondyr krydser vejen foran Thomas' bil - nu tager folk på hjorte-safari

Vaccine tilpasset Omikron kan være klar til marts

Alarm 112

53-årig mand måtte køre i grøften: Spøgelsesbilist kom ud af det blå

Aarhus For abonnenter

Trukket ud af klasseværelset og trampet i hovedet: Volden er stigende og voldsom på Aarhus' folkeskoler

Erhverv

Se video med Mads: Papchef i Løvbjerg og udviklingshæmmet humørspreder

Annonce