Annonce
Aarhus

Nina Tofte Hansen vil invitere mere grønt ind i byen

Den lidt vildere bynatur er blevet lidt af en trend. Og det er godt ikke bare for mennesker men også for sommerfugle, bier og fugle, mener Nina Tofte Hansen, der arbejder på en bog om bynatur. Foto: Ole Bramsen
Nina Tofte Hansen arbejder på en bog om bynatur. Her fortæller hun lidt om, hvad det er er, og hvordan vi kan lokke lidt mere af den vilde natur indenfor i altankasser, baggårde og på grønne fællesarealer.
Annonce

AARHUS: Så vilde blomster, fræs ikke alle brændenælderne ned, lad slåmaskinen køre udenom en lille del af plænen, lav et lille vandhul og lad mælkebøtte blomstre.

Lidt mere vildskab på byens grønne pletter kort sagt.

- Vi skal invitere naturen meget mere indenfor i byen, lyder det fra Nina Tofte Hansen, der er Cand. mag. i Naturressourcer, og som sammen med Naturhistorisk Museum udgiver en bog om bynatur i efteråret 2021.

Og hvorfor skal vi det?

- I dag bor 80 procent af os i byer. Vi har brug for natur i hverdagslivet – natur, der er tæt på. Det er afstressende, og det giver sanseoplevelser. Bynatur er godt for mennesker. Og det giver bedre livsbetingelser for insekter, sommerfugle og fugle, siger Nina Tofte Hansen.

Annonce

Sans for bynatur

Flere og flere har fået sans for bynatur, oplever hun.

- I mange kolonihaver og baggårde er folk begyndt at lukke den lidt mere vilde natur ind. Det er begyndt at sprede sig. Bynatur er ved at blive en trend – og det er mere end et modefænomen, siger Nina Tofte Hansen.

Og det er egentlig ikke så meget, der skal til. Vilde blomsterfrø i altankassen, så bier og sommerfugle bliver lokket til for eksempel.

- I baggårde kan man lave små vandhuller – i for eksempel en nedgravet murerbalje. Det trækker guldsmede til – og hvis du er heldig også salamandere, siger Nina Tofte Hansen.

Annonce

Bunker med blomster

Det er ikke kun blandt borgere, at bynaturen har holdt sit indtog. Det har den også hos kommunen.

- Det er Vennelystparken et godt eksempel på. Her slår man nu kun skråningerne et par gange om året. Det giver helt anderledes muligheder for insekter, fugle og sommerfugle. For en måneds tid siden fandt jeg mange vilde bier i Vennelystparken.

- På Regenburgs Plads har en gruppe studerende overtaget plejen af et areal oven på nogle gamle bunkere. Her er de ved at skabe en slags overdrev fuld af blomster, de får af kommunen. Det er et godt eksempel på samarbejde mellem borgere og kommune, siger Nina Tofte Hansen.

Annonce

Større ambitioner

Selv om hun oplever positive takter, kunne hun godt ønske sig, at de lokale politikere havde langt større ambitioner på bynaturens vegne.

- Under coronaen er det blevet vildt tydeligt, hvor vigtige grønne områder er for folk i byen. Steder vi kan bevæge os ud i. Det har været et vink med en vognstang om, at det skal vi ikke have for lidt af, siger Nina Tofte Hansen og fortsætter:

- I takt med at man fortætter byen bliver der mere trængsel i parker og grønne områder. Måske kommunen skulle sætte nogle ambitioner for, hvor mange kvadratmeter natur, der skal være per borger.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce