Annonce
AGF

Ny AGF-sportschef: Jeg er ikke komfortabel med at befinde mig i komfortzonen - jeg hader det

Stig Inge Bjørnebye, sportschef i AGF, er ikke kommet til Aarhus for at sidde på terrassen og drikke hvidvin. Han er kommet for at vinde. Foto: Frederik Sindberg/AGF
Stig Inge Bjørnebye er landet på Fredensvang. Sportschefen roser klubbens tilstand rent sportsligt, men vil spidse præstationskulturen endnu mere til. Og det kommer til at gå ondt på spillerne, lover han.

FODBOLD: Nej, han kan overhovedet ikke huske det, ryster på hovedet, smiler forlegent.

Stig Inge Bjørnebye var tilbage i foråret 2000, ti uger i alt, en tur forbi dansk fodbold, Superligaen, lejet ud fra Liverpool til Brøndby, og ja, 16. april, i 24. spillerunde, var han med fra start for de blågule i hjemmekampen mod AGF.

8.273 tilskuere kiggede på, nordmanden spillede fuld tid ude på venstre back, og havde dermed en fornuftig aktie i 2-0-sejren, der blev kørt i garagen på scoringer af Ole Bjur og Bent ’Turbo’ Christensen før pausen.

Annonce

Nuværende assistenttræner i Aarhus-klubben, dengang AGF-spiller, Johnny Mølby, havde i øvrigt karantæne til opgøret. Den lille detalje hjælper ikke på hukommelsen hos AGFs nyansatte sportschef.

- Jeg har aldrig været god til at huske egne kampe. Det hele flyder ud i hinanden. Jeg var jo ikke i Danmark i særlig lang tid, og der er sket så meget siden, men jeg tror da, at vi vandt sølv, gjorde vi ikke?

Jo, det gjorde Brøndby. Herfølge blev dansk mester, AGF blev nummer ti, reddede sig med nød og næppe fra nedrykning. Og Stig Inge Bjørnebye blev efterfølgende solgt til Blackburn. Han var videre. Men det er en helt anden historie.

Nordmanden er nu sportschef i AGF og tirsdag havde den 51-årige familiefar med det ganske imponerende fodbold-CV sin anden officielle arbejdsdag på Fredensvang.

Her kiggede han iført hvid AGF-polostrøje og blå kasket ud i det tillokkende solskinsvejr, 17 grader og mild vind, til en snak med avisens næsten lige så velklædte reporter, mens spillerne trænede på bane 1.

Bygges videre på solidt fundament

Hvor starter man – nyt land, ny liga, ny klub - i sådan et job?

- Jeg tænker, at hvis jeg skal se helt enkelt på det, hedder mine vigtigste opgaver til at begynde med ledelse og kultur. Det hænger sammen, og det må komme før alt andet, kommer det fra en smilende Bjørnebye.

Han uddyber:

- Der, hvor jeg er nu i livet efter mange, mange år i fodbold og på baggrund af alle de erfaringer, jeg har gjort mig både som spiller, træner og sportschef, er jeg overbevist om, at det hele starter med ledelse og kultur. Jeg skal være en tydelig leder, og jeg skal have fortalt, hvad det er for en kultur, vi skal have i dagligdagen. Men det hjælper jo ikke noget, hvis jeg kommer med idéer og en metode og peger på den kultur, vi bør have i AGF, hvis vi ikke kan få det ud til alle og få det implementeret hos spillerne. Det kommer der til at gå lidt tid med, siger han.

Han har taget solbrillerne af, hængt dem i trøjen, misser lidt med øjnene, når ikke skyggen på kasketten tager fra i forhold til de insisterende stråler. Han taler roligt, tænker over ordene, så selvom norsk til tider - lex Solbakken - kan være en hidsig størrelse at lægge ører til, er denne signatur ikke kørt helt ud i sprog-grøften.

Så du skal finde balance mellem hurtigt at sætte dit eget personlige præg som leder, men også  at falde ind i det, der er i forvejen, og den strategi og kultur, du har købt ind på ved at sige ja til jobbet?

- Ja, det handler om begge dele. Vi skal selvfølgelig også være optaget præstationerne på banen i forhold til slutspillet og udviklingen i dagligdagen. Og så skal vi være tydelige på vores ambitioner. Der er allerede gjort et rigtig godt stykke arbejde i de seneste år, det må man ikke glemme, så tingene ser i udgangspunktet ganske stabile ud. Og det skal vi så udvikle videre på.

Annonce

Ingen vilde revolutioner

Han siger mere 'vi' end 'jeg'. Det er helt bevidst.

- Jeg går ind for at involvere staben og spillerne, og ikke et eller andet personligt egoridt. Entusiasme skaber man på alle niveauer kun i fællesskab, og derfor skal der være en klar rollefordeling, hvis vi skal løfte i flok. Det er David Nielsen, der er cheftræner, ikke mig. Jeg skal ikke blande mig i træningen eller holdopstillingen. Det er ikke min rolle.

- Alt udvikling handler om ændringer. Men det betyder ikke, at jeg bare kommer ind og vender det hele på hovedet. Sådan ændrer man ikke effektivt på tingene. Vi skal hele tiden blive lidt bedre, tage små skridt. Men vi skal først og fremmest være sultne. Nysgerrige. Og alle i klubben skal vise, at de vil være med på den her fortsatte rejse.

Så du kommer ikke med de vilde revolutioner?

- Nej, nej, tværtimod. Hvad enten man vil det eller ej, er fodbold en kontinuerlig revolution. Det er et spil, der konstant udvikler sig i nye retninger på godt og ondt. Hvis vi laver det samme i dag, som vi gjorde i går, kan vi ikke klare os. Det har jeg også sagt til spilleren og til staben. Jeg forventer, at jeg via deres attitude ser sult og ærgerrighed. Det er alt fra analysedelen, det lægefaglige, fysiske, tekniske, spillerne. Hele vejen rundt. Vi skal forvente det bedste af hinanden.

Der kommer til at gå mange timer med at observere og holde samtaler med spillerne og staben, fortæller han, men der er også et slutspil, der skal spilles færdigt og på den anden side venter så et transfervindue, hvor hånden skal være rolig, hovedet køligt, hvor der skal siges ja og nej, tages vigtige beslutninger for fremtiden i forhold til trupsammensætningen.


En ting er at forstå kravene, dernæst må du acceptere dem og endelig skal du kunne lide dem. Det er ikke særligt behageligt, hvis man vil være de bedste. Det vil vi i AGF. Det ville vi i Rosenborg. Det er faktisk ubehageligt, hårdt, for du skal overskride nogle grænser for at blive bedre, træne hårdt, leve rigtigt.

Stig Inge Bjørnebye


Altså travle uger, måneder. Det bliver presset, men det er der Stig Inge Bjørnebye helst vil være.

- Jeg er ikke komfortabel med at befinde mig i komfortzonen. Jeg hader det. Jeg kan sidde og drikke et glas vin med min kone, og det er komfortabelt, men det er ikke der, jeg vil være. Der skal ske noget, noget mere, siger han og knipser med fingrene.

Han fremstår imødekommende og i balance, men man fornemmer også rastløsheden.

- Jeg gider ikke sidde stille. Og sådan har jeg det også med det her job. Det skal ikke være komfortabelt at være sportschef. Det skal ikke være komfortabelt at være spiller. Og der ligger der også en vigtig opgave i at få det kommunikeret ud til fansene, til byen, og den skal være tydelig. De skal ikke være i tvivl om, at i AGF har vi lyst til at vinde, at i AGF er vi sultne. Det er ikke acceptabelt at befinde sig i komfortzonen.

Annonce

Det skal sgu gøre nas at være i AGF

Efter fem år som sportschef  i den norske storklub Rosenborg, som udmøntede sig i fire mesterskaber, tre pokaltitler og fire gange kvalifikation til europæisk gruppespil, tog Stig Inge Bjørnebye i 2019 sit gode tøj og forlod klubben.

Der var kritiske fans, en retssag med en tidligere cheftræner, hele Niklas Bendtner-affæren og i det hele taget masser af ballade på de indre linjer. Det blev trods alt for meget, for personligt.

Men ser han ligheder mellem Rosenborg og AGF - to klubber, hvor der er en evigt kørende forventning fra omgivelserne om at den næste kamp skal vindes?

- Der er altid forskelle fra klub til klub, økonomisk, historisk, men ja, psykologien er den samme begge steder, forventningerne er de samme, potentialet og størrelsen minder om hinanden. Og dagligdagen er i hvert fald den samme: Det handler om at arbejde med mennesker, og få flest mulige af dem til at forstå, hvad der kræves, men også at kunne lide de krav, der stilles, kommer det fra Stig Inge Bjørnebye.

Og her skal spillerne i AGF måske lige strække halsen og få fat i læsebrillerne: Det er ikke sjovt at nå til tops, lyder det fra den tidligere norske landsholdsprofil:

- En ting er at forstå kravene, dernæst må du acceptere dem og endelig skal du kunne lide dem. Det er ikke særligt behageligt, hvis man vil være de bedste. Det vil vi i AGF. Det ville vi i Rosenborg. Det er faktisk ubehageligt, hårdt, for du skal overskride nogle grænser for at blive bedre, træne hårdt, leve rigtigt. Det skulle jeg selv som spiller, og havde jeg ikke gjort det, havde det ikke gjort vanvittigt ondt til tider, var jeg slet ikke nået så langt.

Men det skal vel også være sjovt?

- Hvis der er spillere i AGF, der vil have det behageligt og ikke har fokus på at blive de bedste, kan de sagtens få det sådan, men så bliver det bare ikke her, siger han.

Stig Inge Bjørnebye har tændt op i pejsen, men lader hvidvinen stå i køleskabet.

Annonce
Byudvikling For abonnenter

Dan vil bygge en helt ny by på sine marker: Her kan 3-4000 mennesker få hygge og sundhed for sjælen

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 333 nye smittetilfælde - flere indlagte på sygehusene

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

David Nielsen efter tredje sejr i træk: - Det var absolut sidste udkald for os at vi kom i gang

Aarhus For abonnenter

Motorvejstilslutning ved Hørning er en håbløs flaskehals: Når Beder-Beringvejen åbner bliver det endnu værre

Alarm 112

Spritny Volvo komplet udbrændt: - Så voldsom en brand bryder jo ikke bare ud af sig selv

AGF

Med fart skal land bygges: Mustapha Bundu gør AGF til et helt andet fodboldhold

Aarhus

Ung bilist uden kørekort standset for fjerde gang i år: Nu er hans bil beslaglagt

Danmark For abonnenter

Sygeplejestrejke spænder ben for coronasmittede: Senfølgeramte i Aarhus venter i månedsvis på hjælp

AGF

Tre AGF-spillere på landshold: Målmand skal igen trække i trøjen

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Alarm 112

Kvinde sigtet for vold mod 9-årig dreng: Hev fat i hans hår og arm, fordi han råbte ind i en udluftningskanal

Danmark

Mormor advarer om trend på TikTok: Barnebarn svært forbrændt af stikflamme fra brandfarlig leg med spraydåse

AGF

Tre på stribe: AGF nærmer sig top seks efter sejr over Sønderjyske

Byudvikling For abonnenter

Søren har boet nær stranden i Risskov hele sit liv: Støj og nybyggeri er blevet for meget for ham

Alarm 112

Hjort skudt med bedøvelsespil i dyrehaven: Politiet søger vidner

Annonce