Annonce
Aarhus

Nybyggeri: Langelandsgades fængsel, en borgport eller blot en boligejendom

Det ser skræmmende ud og ligner et fængsel, lyder det i en af indsigelserne mod dette planlagte nybyggeri på hjørnet af Langelandsgade og Møllevejen. En anden indsiger mener, at bygningen ser lettere komisk og borgagtig ud med de to høje trappetårne. Illustration: E+N Arkitektur
Et byggeprojekt i Langelandsgade har helt skiftet udseende. Naboer er ikke begejstrede for den nye version, der sammenlignes med et fængsel og en borgport og kaldes både skræmmende og lettere komisk.

AARHUS: Lettere komisk. Afvigende. Skæmmende. Helt udenfor stilen. Uskøn.

Det er nogle af de betegnelser, naboer bruger om et revideret byggeprojekt i Langelandsgade, hvor kommunen for mere end et år siden gav tilladelse til nedrivning af en ældre villa på hjørnet af Langelandsgade og Møllevejen.

I stedet fik ejeren lov til at opføre etageejendomme i op til fem etager og med 20 lejligheder.

Men villaen står der stadig og er nu blevet solgt videre til selskabet JP Langelandsgade Aps, der er ejet af landmand Erik Jantzen fra Beder-kanten, der ikke er helt ukendt med ejendomsinvesteringer i Aarhus.

Annonce

Indbliksgener fra tagterrasse

Den nye ejer har sat en ny arkitekt - E+N Arkitektur - på opgaven med at revidere projektet, så det nu kommer til at indeholde 28 mindre lejligheder og kommer op i seks etager, hvor øverste er en tagterrasse og nederste en parterre-etage med lejligheder mod gården.

Sådan så byggeplanerne ud, da byrådet i marts 2019 gav tilladelse til at rive en ældre villa ned for i stedet at bygge etageboliger på hjørnet af Langelandsgade og Møllevejen. Nu er villaen solgt videre, og den nye ejer har byggeplaner, der ser noget anderledes ud. Naboer er ikke begejstrede, så sagen ender i byrådet. Illustration: Arkitema Architects

Det er det reviderede projekt, naboerne reagerer på, i den høring, der netop er afsluttet.


"Bygningen ( virker) meget skræmmende og giver oplevelse af et fængsel. Altså byggeriet giver en meget grim oplevelse og synes at falde helt fra byggestilen i området."

Beboer i området i høringssvar


Indsigelserne går blandt andet på, at grunden bliver overbebygget, at det planlagte byggeri er for højt, og at naboerne vil opleve indbliksgener fra tagterrasse og fra altaner mod Langelandsgade.

Annonce

Uskøn, skræmmende og komisk

Arkitekturen i det nye projekt er et gennemgående kritikpunkt.

"De to ”tårne” og en front ud mod gaden med tagterrasse for oven får bygningen til at fremstå lettere komisk som mastodontisk ”borgport”, hvor beboerne på tagterrassen på tegningen ligner borgvogtere," lyder det fra en af naboerne.

Det planlagte nybyggeri set fra Langelandsgade. Altanerne mod gaden, de høje trappetårne med store vinduer, og tagterrassen er nogle af de ting, der er gjort indsigelse imod, da projektet var i nabohøring. Illustration: E+N Arkitektur

En anden skriver:

"Bygningen ( virker) meget skræmmende og giver oplevelse af et fængsel. Altså byggeriet giver en meget grim oplevelse og synes at falde helt fra byggestilen i området."

Og en tredje anfører om det planlagte byggeri:

"Udover at være uskøn, passer det ikke i området og vil fremstå som en grim bygning i området og på Langelandsgade. Det vil således være denne uskønne, dominerende bygning, der vil overskygge den ellers karakterfyldte harmoni af bygninger, der eksisterer i området."

Annonce

Byrådets afgørelse

Begejstringen er altså til at overse i de reaktioner, der er kommet ind under nabohøringen, der foregik hen over jul og nytår.

Villaen i Langelandsgade 35A, der ligger tilbage blandt etageejendomme, har byrådet tidligere tilladt bliver revet ned. Spørgsmålet er nu, hvad der i stedet skal bygges på grunden. Foto: Jens Thaysen

Det bliver formentlig nu byrådet, der skal tage endelig stilling til byggeprojektet, som det er almindeligt i mindre byggesager, der bliver mødt med en del indsigelser fra lokalområdet. Akkurat som det var byrådet, der i sin tid godkende  det tidligere byggeprojekt på villagrunden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Er den mere skånsom eller er det bare snak? Sådan er den nye corona-lyntest

Aarhus

Midtbyskole tvunget til at spærre af for gæster med øl og smøger i skoletiden

Annonce