Annonce
Aarhus

Nye oplevelser Steno Museet: Forskerne lærer af børnenes nørdede leg

Kunst og videnskab går hånd i hånd på Steno Museet, hvor man i efterårsferien kan stave til nørd på den fede måde. Foto: Jens Thaysen
Det er både sjovt og sejt at være nørdet. I efterårsferien kan man begrave sig i videnskabens forunderlige verden på Steno Museet.

AARHUS: Steno Museet har skrevet NØRD på efterårsferien med store bogstaver, så der er ingen grund til at sidde hjemme og kede sig, hvis alle klassekammeraterne er taget på ferie.

Den tid er forbi, hvor klassens nørd fik buksevand på skolens toilet. I 2019 er det både sejt og sjovt, at interessere sig for naturvidenskab.

Ikke mindst, når man kan male med sollys.

- Det er sjovt, men også lidt svært. Når man ikke vil tegne, skal man holde hånden for lampen, fortæller Kian og Sienna fra Laursens Realskole.

De to 10-årige børn maler på en sort skærm med Olafur Eliassons sol lamper. De deltager på en gang i en kunstinstallation og i et videnskabeligt eksperiment.

- Vi er interesseret i, hvordan mennesker udfører ting sammen. Jeg kigger på børnenes bevægelser og på, hvordan de deler skærmen mellem sig, Siger Cordula Vesper, der er adjunkt i kognitiv videnskab.

Annonce

Det er en fantastisk oplevelse for børnene at møde specialister ude i den virkelige verden. De lærer, at det er helt ok, ikke at være helt mainstream – at være en nørd.

Annette Wædeled, Laursens Realskole.

Til Mars

Der ligger tre baser på planeten Mars, som producerer hver sin ressource. Vand, luft og mad. Børnene spiller spillet, hvor de er afhængige af hinanden for at overleve.

- Det er et såkaldt "Public Goods Game", hvor vi kigger på, hvordan man samarbejder. Giver man de andre alt det, man kan undvære, eller kun det man lige præcis behøver, for at overleve. Måske er børn mindre egoistiske og strategiske end voksne spillere, siger Linda Greve, der er formidlingschef på Science Museerne.

Eleverne fra 4. A er test-nørder. De 15 frivillige, forskere og studerende, der står klar til efterårsferiens stormløb på museet, skal have justeret alle detaljerne helt på plads, så oplevelsen bliver så sjov og nørdet som muligt.

- Det er en fantastisk oplevelse for børnene, at møde specialister ude i den virkelige verden. De lærer, at det er helt ok, ikke at være helt mainstream – at være en nørd, siger Annette Wædeled, der har de 15 børn med på museet.

I efterårsferien er der åben alle dage fra klokken 10-16 – også mandag der normalt er lukkedag.

Det er sjovt at male med sollys. Foto: Jens Thaysen
I en vindtunnel kan man nørde i forskellige konstruktioners bæreevne. Foto: Jens Thaysen
Vand, luft og mad skal fordeles så alle overlever. Ingen vinder, hvis ikke alle overlever. Foto: Jens Thaysen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Skæbnestund for husvildeboligerne på Poul Martin Møllers Vej: Beboerne er halvt oppe af den varme gryde

Annonce