Annonce
Danmark

Nyt projekt: Lokalsamfund skal spytte penge i iværksætteri

200 lokale långivere skulle blot bruge fire timer på at finde en million kroner, så chokoladeeksperten Mikkel Friis-Holm kunne få sig en chokoladefabrik i landsbyen Herslev. Foto: Raisfoto
Det skal være meget mere udbredt, at folk på landet hjælper de lokale iværksættere med finansieringen. Et nyt projekt skal udbrede kendskabet til crowdfunding, som egner sig rigtig godt til landdistrikterne, mener initiativtagere.

Kapital: Drømmen var en chokoladefabrik i den lille by Herslev på Midtsjælland, men pengene manglede. En million kroner, for at være præcis, og bagmanden, den lokale bryggeriejer Tore Jørgensen, rakte i 2019 ud til lokalsamfundet for at rejse pengene.

Det tog fire timer at skaffe millionen fra 200 lokale långivere, der indbetalte pengene igennem Coops crowdfunding-tjeneste. Derfra gik det stærkt med at skabe en chokoladefabrik, som i dag drives af den anerkendte chokolademager Mikkel Friis-Holm.

Crowdfunding er et alternativ til at låne penge i banken eller hive penge hjem fra en professionel investor, og det er meget udbredt i udlandet.

Annonce

Nu skal crowdfunding i langt større omfang bredes ud i de danske landdistrikter med et projekt, der tirsdag skubbes i gang af Dansk Industri (DI), Landdistrikternes Fællesråd og Dansk Iværksætter Forening.


Man skal tænke på crowdfunding som det første og ikke det sidste, man prøver. I Danmark har det været sådan, at når banken og din skøre onkel med penge på kistebunden har sagt nej, så forsøger du med ”crowd'en”.

Peter Kofler, formand for Dansk Iværksætter Forening


- Vi ser en større udfordring i landdistrikterne end i de store byer med at få startet nye virksomheder. Derfor skal man udnytte det kæmpestore potentiale, der er i den lokale forankring, for det stærke sammenhold kan man også gøre brug af som iværksætter, siger Emil Fannikke Kiær, politisk direktør i DI.

Få nye firmaer

Han er bekymret over tal fra Danmarks Statistik, der viser, at jo længere væk man kommer fra byen, jo færre nye firmaer stiftes der.

- Vi har altså en udfordring omkring iværksætteri, som vi gerne vil gøre noget ved, og der er crowdfunding et redskab. Vi har især behov for at få skabt mange flere vækstvirksomheder, som kan blive til fremtidens store arbejdspladser, siger Emil Fannikke Kiær.

Iværksætterne er tilsyneladende klar til at låne penge ad den lidt alternative kanal. Det viser en helt ny undersøgelse blandt 706 iværksættere, som Dansk Iværksætter Forening har gennemført.

16 procent af iværksætterne vil foretrække at rejse penge gennem crowdfunding. Men det er kun fire procent af dem, der har forsøgt skaffe kapital på denne måde, og derfor spår foreningen et snarligt gennembrud for finansieringsformen herhjemme.

- Man skal tænke på crowdfunding som det første og ikke det sidste, man prøver. I Danmark har det været sådan, at når banken og din skøre onkel med penge på kistebunden har sagt nej, så forsøger du med ”crowd'en”, siger Peter Kofler, formand for Dansk Iværksætter Forening.

Han mener, at crowdfunding både er interessant for etablerede virksomheder og helt nye iværksættere. Den sidste gruppe vil dog få ekstra medvind, hvis de fra starten har skabt et engagement i et lokalsamfund.

Annonce

De 100 første kunder

- Det er velkendt, at det allersværeste for en iværksætter er at få de første 100 kunder. Når du har dem, så har du et marked at gå i dialog med, og du kan begynde at opbygge din virksomhed. Det er også en del af filosofien bag, at vi vil krydse landdistrikter med crowdfunding, siger Peter Kofler.

Eksempler på crowdfunding

  1. Eat Grim sælger ”grimme” grøntsager og rejste sidste år 1 million kroner fra 140 investorer. 
  2. Thyborøn Surfcenter fik 25.000 kroner gennem crowdfunding til at realisere iværksætternes surferdrøm.
  3. Soundboks er den hurtigste og mest effektive crowdfunding-kampagne i Norden, og højttalervirksomheden rejste i 2016 over 600.000 kroner på tre timer. Beløbet voksede senere til over 5 millioner kroner.

Det nye initiativ fremhæver ikke den ene crowdfunding-platform frem for den anden. Herhjemme er der allerede etablerede spillere som Kickstarter, Lendino, Coop Crowdfunding og Boomerang, og det er igennem dem, at lånene skal ekspederes. Iværksætterforeningen ser gerne, at man kan geare en investering, så et antal lokale långivere automatisk udløser et større lån fra eksempelvis statens Vækstfonden.

- Det er meget stærkere at have 100, der bakker op og selv har sat en balle på kogepladen, end at have én investeringsrådgiver fra Vækstfonden, der synes, at det er en god idé, men som ikke engang har en lillefinger på kogepladen, konstaterer Peter Kofler.

Annonce

Tag del i jobskabelsen

I Landdistrikternes Fællesråd finder man det oplagt at gå skridtet videre med lokalområderne, der historisk har samlet sig om alt fra brugsforeninger til vindmølleprojekter og byfornyelsesselskaber.

- Hvorfor ikke investere i de lokale virksomheder og iværksættere og på den måde tage del i den lokale erhvervsudvikling og jobskabelse? Der ser vi crowdfunding som noget, der udover at skaffe kapital også kan øge den lokale sammenhængskraft yderligere, siger Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd.

Han forudser, at crowdfunding både kan bruges af iværksætteren, der starter fra bar mark med et produkt, som de lokale beboere selv kan købe, og af smedevirksomheden, der mangler penge til at købe en robot.

- Det handler jo om, hvorvidt man stoler på de personer, der vil sætte et projekt i gang, og om man tror, at de kan magte det. Men derfor egner landdistrikterne sig godt til crowdfunding, fordi man alt andet lige kender hinanden bedre, end man gør i de større byer, siger Steffen Damsgaard.

Ifølge initiativtagerne er der i dag benspænd i lovgivningen, der begrænser brugen af crowdfunding i Danmark. Derfor skal de praktiske erfaringer fra projektet følges op med en række politiske anbefalinger og en konference på Christiansborg senere på året.

Annonce
Annonce
Aarhus

Kolleger i kulturlivet: Rebecca Matthews er et godt valg

Aarhus For abonnenter

Christian kan ikke få gjort rent i syv uger: Kollaps i Berits Hjemmepleje presser kommunens rengøringshjælp i knæ

Debat

Det popsmarte fodgængerfelt i Mejlgade er blevet til bargæsternes dansegulv: Kommunen svigter både os og trafiksikkerheden

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Det her er mildt og mageløst - men også med mangler

AGF

AGF-anfører holder hovedet højt trods måltørke: - Nej, nej, jeg er ikke ramt på selvtilliden

Aarhus For abonnenter

Aros-direktør har hovedet fuld af idéer: Men det kunne være dejligt, hvis hun blev bedre til at tale dansk

Danmark

Onsdagens coronatal: 1871 nye smittede det seneste døgn

Debat

Debat: Cykelpolitik handler om meget mere end cykler

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Indland

Hundredvis af brandmænd skal nu testes for PFOS

Alarm 112

Har du også undret dig? Derfor er der ekstra meget udrykning i disse dage

AGF

Se højdepunkterne: AGF sendt ud i pokalmørket efter ny tandløs indsats

Aarhus For abonnenter

Giftig sag rammer byrådet: Vil Aarhus Kommune tilbyde at undersøge kræftramt brandmand for PFOS-skader?

Kultur For abonnenter

Ny stor dansk filmsatsning smider Karen og Robert ud af deres villa - de bor nemlig i en kopi af kendt dansk sangers barndomshjem

Annonce