Annonce
Navne

Oldboys-vennernes mindeord om fodboldlegenden Poul Pedersen

Foto: Kim Haugaard

Ole Maltesen har på vegne af AIA-TRANBJERG Oldboys sendt disse mindeord om Poul Pedersen, der døde den 23. december 2016:

Lillejuleaften lukkede Poul Pedersen i en alder af 84 år øjnene efter et aktivt og begivenhedsrigt liv.

Polle er et ikon i AIA med en bemærkelsesværdig karriere.

Et fremragende talent forstod Polle at udvikle til den sublime fodboldspiller, han blev.

Det blev i en tidlig alder også bemærket af 'fodboldprofessoren' Knud Lundberg, der i 1958 formulerede det således:

"Jeg betænker mig ikke på at kalde ham vor bedste fodboldspiller. Hans løb med bolden er perfekt. Når han spadserer op ad banen med bolden, går det stærkt. Han er en af de få, der kan løbe hurtigere med bolden end en modstander, der bare skal koncentrere sig om at styrte af sted. Og alligevel har Poul hele tiden bolden under kontrol. Finter og drejninger under løbet sagtner ikke farten mere, end hvis bolden ikke var med. Man gør sig vistnok ikke helt klart, hvad det betyder for vort landshold."

Det resulterede i 389 kampe for førsteholdet i AIA og landskamprekorden som den første dansker, der nåede 50 fodboldlandskampe.

Et antal, der kunne være blevet meget større, hvis Polle havde valgt anderledes - men han var klubmand og trofast overfor den klub, der havde opfostret ham.

På landsholdet blev det til sølvmedalje ved De Olympiske Lege i Rom i 1960.

Det blev ikke den eneste medalje i Polles fodboldliv.

Det blev til guld i DBU's landspokalturnering for oldboys i turneringens to første år 1981 og 1982, som anfører for vort hold i AIA.

Polle var i den grad AIA og var i alle årene en fremragende repræsentant for fodbolden, klublivet og kammeratskabet både som spiller og uden for banen.

Han var beskedenheden selv og satte altid fællesskabet over egen præstation.

Han var en hædersmand, der gerne ofrede sig for holdet.

Når vi havde spillet en formiddagskamp i København, kunne det hænde, at vi kunne nå en pilsner i Nyhavn på restaurant Hongkong, inden vi skulle hjem med tog og færge.

Det skete også kort tid efter, at Polle havde spillet landskamp nummer 50, hvilket var blevet bemærket af en af restaurantens kvindelige gæster, der kom over til vort bord og tilbød, at hvis vi kunne overtale Polle til en dans med damen, ville hun formå sine ledsagere til at spenderer en omgang pilsnere til vort bord.

Selvfølgelig ofrede Polle sig for holdet. Damen fik sin dans, og vi fik en omgang pilsnere.

Livet går videre - men med et savn over den kammerat, vi har måttet sige farvel til.

Hans måde at være på, og de spor han har sat sig, vil leve videre og fortsat præge livet i vor klub.

Æret være hans minde!

Annonce
Poul Pedersen. Foto: Preben Hupfeld
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU) går i glemmebogen som kæmpe succes

Alt imens de nye, store FGU-institutioner (FGU = Forberedende Grund Uddannelse) kæmper for at finde fodfæste, viser det sig, at forløberen, Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU), har været en stor succes (https://www.uvm.dk/aktuelt/nyheder/uvm/2019/sep/190927-syv-ud-af-ti-unge-kommer-godt-videre-efter-kombineret-ungdomsuddannelse). FGU-institutionerne er opbygget som meget store institutioner (Aarhus ca. 700 elever) og skal løse opgaven med at hjælpe unge uden forudsætninger for at gennemføre en anden ungdomsuddannelse. KUU havde samme målsætning, men uddannelsen var baseret på institutionssamarbejder og dermed mindre pædagogiske miljøer med plads til individuelle forskelle. I Aarhus havde vi gennem pilotforsøg gjort positive erfaringer, med at forskellige mindre institutioner (bl.a. produktionsskoler og daghøjskoler) arbejdede sammen i respekt for indbyrdes forskelligheder og med plads til forskelligheden i målgruppen. Det førte naturligt frem til et forbilledligt samarbejde omkring den KUU, der nu viser sig at have været en stor succes, og hvor syv ud af ti unge er kommet godt videre. Lovgivningsprocessen bagved KUU var desværre præget af politisk uenighed, så opbakningen var ikke bred. Derfor blev KUU-lovgivningen tidsbestemt med udløb i 2021. Lovgiverne på Christiansborg købte sig tid til at blive enige om en løsning på den udfordring, man vidste var der. Resultatet blev FGU, en stor og samlende lovgivning med bred opbakning, hvilket naturligvis er positivt og helt nødvendigt. Desværre levner FGU-loven umiddelbart ikke plads til undervisningssamarbejder med mindre, selvstændige institutioner (f.eks. daghøjskoler), der dermed afskæres fra at bidrage med massiv erfaring og kompetencer, der nu ses dokumenteret gennem den succes, som KUU har været. Politiske ønsker om indflydelse og styrbarhed gik forud for hensynet til den sårbare målgruppe; systemkrav trumfer menneskehensyn og sund fornuft. Alt imens vi slikker sårene og kæmper for at holde os på benene, efter at have investeret massivt i at gøre det godt til gavn for målgruppen, ønsker vi FGU-institutionerne held og lykke med at løse opgaven. Men vi savner en forklaring på, hvorfor eksempelvis daghøjskolerne i Aarhus, der nu gennem fem år har bidraget massivt til en sjælden set succes på uddannelsesområdet, atter skal kæmpe for overlevelse efter at have spillet rollen som nyttige idioter. Når det så viser sig, hvor FGU oplever problemer, er vi naturligvis klar til at indgå i samarbejder, til glæde for de mange, der ikke lige er skabt til at trives på kæmpe institutioner.

Annonce