Annonce
Ligestilling

Onlinehad er en trussel mod ligestilling

I 2020 overtager Danmark formandskabet for NordiskMinisterråd, og her vil ligestillingsminister Mogens Jensen (S) blandt andet bruge sit formandskab på at sætte fokus på onlinehad rettet mod kvinder. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix.
Når Danmark i 2020 overtager formandskabet for Nordisk Ministerråd vil formand og ligestillingsminister Mogens Jensen (S) sætte et særligt fokus på ligestilling og i særdeleshed onlinehad på nettet rettet mod kvinder. En undersøgelse, støttet af Nordisk Råd, skal derfor igangsættes og granske det, man kalder "the manosphere".

Ligestilling: Det er primært mænd, der hader kvinder, når det kommer til hadefulde ytringer på nettet. Undersøgelser viser for eksempel, at 76 procent af hadet på sociale medier kommer fra mænd. Det fortæller ligestillingsminister Mogens Jensen (S), og derfor vil han blandt andet bruge sit formandskab for Nordisk Ministerråd i 2020 på at fokusere på den online-modstand, der er rettet mod kvinders rettigheder og ligestilling mellem kønnene.

- Vi ved via internationale undersøgelser, at mange unge mænd mødes i internetfællesskaber, hvor de opildner hinanden til en modstand mod kvinder, og i det, de skriver, legitimerer seksuelle krænkelser og vold mod kvinder. Så i forhold til det har vi en kæmpe udfordring med ligestilling, siger Mogens Jensen der med 900.000 kroner i ryggen fra Nordisk Råd vil igangsætte en undersøgelse.

- Det, jeg vil sætte mig i spidsen for under Danmarks formandskab, er en undersøgelse af den specifikke onlinekultur. Hvor udbredte er fora som 4chan, 8chan or Reddit, og kommer det til at påvirke debatten på mere almindelige og mainstream sociale medier? Vi skal altså undersøge, hvilken rolle de her internetfora spiller i at sprede hadytringer og opildne til modstand mod ligestilling og kvinders rettigheder.

Annonce

Det betyder ...

  • "The manosphere" er det, man kalder fællesskaber i internettets afkroge, hvor mænd helt åbent dyrker misogyni, altså had mod kvinder.
  • 4chan er et internetforum, hvor brugerne er anonyme. Det er populært at diskutere og dele indhold indenfor specifikke interesseområder - som for eksempel had mod kvinder eller racisme.
  • 8chan er et diskussionsforum, hvor der stort set kun er én regel: Det er ulovligt at poste noget, der er ulovligt i USA. Idéen med 8chan var oprindeligt at skabe et sted, hvor ytringsfriheden var helt fri. Man behøver ikke oprette sig som bruger på siden, og derfor kan man være helt anonym. Den 21-årige mand, der i august skød og dræbte 21 mennesker i El Paso i USA, havde forinden lagt et racistisk dokument ud på 8chan.
  • Reddit er et af verdens største sociale medier, hvor især "subreddits", som man kan sammenligne med en gruppe på Facebook, har indeholdt massiv racisme og had.

Kilder: Wikipedia, Redbarnet.dk, Dr.dk,

Radikalisering

Med et engelsk udtryk kalder man det "the manosphere", manosfæren, hvor især unge mænd finder sammen om at være vrede på kvinder. Der er to problemer i det, fortæller ministeren. Dels den konsekvens at nogle kvinder vil afholde sig fra at deltage i debatten, dels at det kan radikalisere de unge mænd.

Et eksempel på radikalisering er amerikaneren Scott Paul Beierle, der sidste år skød seks kvinder i et yogastudie i Florida.

- Attentatet i yogastudiet var noget, han havde planlagt længe, og han var tilknyttet et af de fællesskaber. Det er bare ét eksempel på, at det er en radikalisering. Når vi taler radikalisering, er det typisk i forbindelse med terror, men der finder altså også en radikalisering sted på det her område, som vi skal være opmærksomme på at gøre noget ved, siger Mogens Jensen.

Halvdelen af befolkningen

Selv er ligestillingsministeren det, nogle vil kalde en priviligeret hvid mand. Men han tilhører også en minoritet på grund af sin seksualitet og kan godt nikke genkendende til en lille del af det, kvinder oplever på internettet.

- Nu vil jeg slet ikke sammenligne det, jeg er udsat for, med noget af det man hører om. Jeg kan bare sige, at når man hører til en seksuel minoritet, som jeg gør, har man jo selv oplevet nogle af de her ting. Derfor kan jeg fuldstændig forstå, hvorfor nogle ikke har lyst til at være på de sociale medier og deltage i debatten, for man vil ikke udsætte sig selv for det svineri, det nogle gange er.

- Men det, vi snakker om nu, gælder ikke bare en seksuel minoritet, det er jo halvdelen af befolkningen. Vi vil gerne have, at Norden samlet set skal være et samfund, hvor både mænd og kvinder har en fri og lige adgang til at deltage i den offentlige debat - også når den foregår på nettet. Der er en enorm skævhed, og jeg synes det er et kæmpe demokratisk problem, hvis det er med til at afholde kvinder fra at deltage i den politiske debat og i debatten på internettet, fortæller Mogens Jensen.

Konference i København

Den undersøgelse, der sættes i gang i 2020 er altså et forsøg på at gå lidt mere strukturelt til værks og få afdækket i hvilke sprækker på internettet, hadet findes, og hvordan det påvirker debatten i norden.

- Det korte af det lange er, at vi har ikke redskaberne til at gøre noget ved det. Denne undersøgelse skal gerne give os mere viden, så vi kan udvikle nogle konkrete redskaber, og vi skal gøre det samlet i de nordiske lande, så vi kan få størst mulig effekt. Det er det, Danmark stiller sig i spidsen for med det her initiativ, siger Mogens Jensen.

Ambitionen er, at undersøgelsen vil munde ud i nogle anbefalinger, så der kan udvikles konkrete tiltag, og resultaterne af undersøgelsen vil blive præsenteret ved en konference om internetfællesskaber, som efter planen skal afholdes i København til november næste år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Dommer lukker dørene i sag om skud mod knivbevæbnet mand

112

Unge drenge øjenvidner til skuddrama: Vi så de skød, og så løb vi sgu'

Aarhus

Mand sigtes for drabsforsøg ved Paludan-demo - politiet anholder mistænkt medgerningsmand

Aarhus For abonnenter

Seks østjyske borgmestre: Tre nyttige ting, vi har lært af corona-krisen

112

Østjyllands Politi: - Han trængte ind bag afskærmning og ville ikke lægge kniven

Annonce