Annonce
Debat

Ord har betydning: Hvis man fjerner kvinde, har man ikke længere et kvindemuseum

"Kære byrødder, jeg vil bede jer om, før I beslutter noget om den påtænkte forvandling af kvinde til køn, at gøre jer overvejelser over ords virkning", skriver Vibeke Theisen. Arkivfoto: Flemming Krogh

DEBAT: Navnet Kvindemuseet i Aarhus ønskes forvandlet til Køn - Museum for kønnenes kulturhistorie, Gender Museum Denmark.

Kære byrødder, jeg vil bede jer om, før I beslutter noget om den påtænkte forvandling af kvinde til køn, at gøre jer overvejelser over ords virkning.

Kan I spontant, personligt og hver for sig lide denne titel på et af byens museer? Hvad siger ordet "køn" jer i forbindelse med et museum? Og hvad mener I ordet vil sige publikum?

Annonce

Jeg vil også bede om, at I som grundlag for jeres beslutning lytter til to stemmer, én fra hver sin side af vandskellet for og imod nyt navn.

Der er kommentarsporet til underskrifterne mod et nyt navn på www.skrivunder.net "Nej til at ændre navn på Kvindemuseet". Og der er den rapport, som Lead the Talents, LTT, har udfærdiget for Kvindemuseet. Rapporten anvender en fokusgruppemetode og er del af beslutningsgrundlaget for Kvindemuseets bestyrelses valg af navnet Køn.


Uden kvindekamp var der ikke noget Kvindemuseet. Sproget skaber bevidstheden. De ord, vi beskriver virkeligheden med, gengiver ikke bare virkeligheden, men skaber den.


Kommentarerne fra modstanderne af det nye navn er altovervejende klare, utvetydige og skrevet på godt dansk. Mange af kommentarerne har blik for det paradoksale i, at navnet med Køn netop er kønsløst. Andre af modstanderne skriver, at navnet er ekskluderende - i modsætning til, hvad der er tilhængernes udtrykte intention. Indlæggene vidner alt i alt om et skarpt øre for sprogets betydning.

Herimod er LTT-undersøgelsen, den del, hvor interviews med fokusgrupperne gengives, præget af uklare udsagn, væven omkring emnet, af og til direkte selvmodsigende. Det er påpeget, at LTT-undersøgelsen synes at være lavet med ført hånd, resultatet var givet i og med opdraget fra Kvindemuseet - heraf muligvis det uklare sprog.

Kvindemuseets direktør, Julie Rokkjær Birch, har det med ord. Det er interessant at læse hendes argumentation. Hun har i en pressemeddelelse 5. december 2020 et argument for valget af Køn. Som uddannet i nordisk sprog og litteratur ved hun, at køn betyder "slægt" eller"’slags": "Køn inkluderer alle mennesker samtidig med, at det er klart afgrænset fagfelt med afsæt i kvindehistorie".

Det forbliver uklart, hvordan kønsforskning og museumspraksis ved hjælp af etymologisk fiksfakseri får afsæt i kvindehistorie. Julie Rokkjær Birch kunne også argumentere med forbindelsen mellem kone, kvinde, køn, det oldnordiske kyn og det græske gyné, som betyder kvinde. Ergo er morlille en sten.

Julie Rokkjær Birch kan ikke lide ordet kvindekamp (Berlingske 15. januar 2021). Men kvindekampen er på ingen måde er et overstået stadium, og ordet er et godt ord. Det dækker for eksempel fint, hvad der sker lige nu med #metoo.

Måske skulle direktøren huskes på, at hun skylder netop kvindekampen sin position. Uden kvindekamp var der ikke noget Kvindemuseet. Sproget skaber bevidstheden. De ord, vi beskriver virkeligheden med, gengiver ikke bare virkeligheden, men skaber den. Når man vil lave ny navngivning og skifte kvinde ud med køn, skaber man et andet museum. Ordet skaber, hvad det nævner.

Annonce
AGF For abonnenter

Stiften finder historiens bedste AGF-spillere: Se nummer 31 til 40

Danmark

Ny smitterekord: Onsdagens coronatal er det højeste på et døgn under hele epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Aarhus-selskab investerer 10 milliarder i ensomme ældre: - Det kan stikke helt af for os

Aarhus For abonnenter

Få overblikket: Her er det nye byråd og alle udvalgsposterne

Debat

Aarhus handler naivt og uforsvarligt: Nu sætter vi os foran rådhuset i protest

Aarhus

Pressemøde afledte frustration hos eventarrangør: Hvem skal betale for aflysninger?

Redaktør: Statsminister har al interesse i at tale i minksag

AGF For abonnenter

Afsløring: Bjarke Ingels og adskillige verdensberømte arkitekter står i kø for at tegne det nye stadion i Aarhus

Debat

TV2 har et problem med kulturen: Hvornår har du sidst set en grim studievært?

Erhverv

Se video med Mads: Papchef i Løvbjerg og udviklingshæmmet humørspreder

Mange er dybt berørte: Den fynske fodboldlegende Lars Høgh er død 62 år gammel

Kultur

Se video: Handy kronprins indviede nyt Sports- og Kulturcampus

Aarhus For abonnenter

Trukket ud af klasseværelset og trampet i hovedet: Volden er stigende og voldsom på Aarhus' folkeskoler

Sport

Kendt forening lukker og efterlader sig pengegave: Her er modtagerne af overskudsformuen

Annonce