Annonce
Aarhus

Pensioneret læge står bag hjemløses lejr

Hjemløselejren bag Godsbanen er et værested for hjemløse, der har det skidt med at overnatte på Kirkens Korshærs natherberg.

De hjemløses lejr ved Godsbanen er organiseret af en dansk-norsk læge. Teltet har han lånt af Aarhus-gøgleren Tonny Trifolikum.

Han vakte stor opstandelse i Norge, da han sendte norske narkomaner med Oslo-båden til København, så de kunne købe abstinensdæmpende medicin.

Annonce
"Byens boliger er alt for dyre," forklarer Birger Schroll, aktivist, pensioneret læge og initiativtager til hjemløseprojektet bag Godsbanen.

Det er nemlig Birger Schroll, der har taget initiativ til at oprette den teltlejr for hjemløse bag Godsbanen, som teknik og miljørådmand Bünyamin Simsek (V) nu har meldt til politiet.

Teltet har Birger Schroll lånt af Aarhus-gøgleren Tonny Trifolikum.

»Indtil videre har jeg været i stand til at gennemføre projektet for min folkepension. Folk har virkelig været flinke til at donere ting og sager,« siger Birger Schroll.

Han er en høj mand på 68 år med et håndtryk, der er lige så fast, som furerne i ansigtet er dybe.

Birger Schroll tager et sug af den hjemmerullede cigaret og forklarer, hvorfor han har stillet et gammelt cirkustelt op mellem nedlagte togspor bag Godsbanen.

Han er udmærket klar over, at Aarhus Kommune har købt arealet bag Godsbanen af DSB med henblik på byudvikling.

»Derfor skal vores små huse konstrueres, så de er nemme at flytte, når kommunen skal bruge grunden,« siger Birger Schroll.

Han forsikrer, at det aldrig har været planen at indrette et mini-Christiania bag Godsbanen.

Birger Schroll synes bare, at det er synd for byens unge boligløse.

»Aarhus har det problem, at byens boliger er for dyre. Boliger, der er til at betale for et ungt menneske, ligger i Studstrup eller i Trige. For at hjælpe de unge i gang tilbyder kommunen dem storartede kurser inde i byen. Mange unge er glade for kurserne. De er bare alt for dyre at komme til og fra, når boligen ligger helt ude i zone 3,« siger Birger Schroll.

Han ser også teltet bag Godsbanen som et åbent værested for de hjemløse, der trives dårligt i Kirkens Korshærs natherberg på hjørnet af Nørre Allé og Klosterport.

»Det er ikke sjovt at sove på en sovesal sammen med folk, der er både fulde og skæve,« siger Birger Schroll.

Han fortæller, at han har givet de unge hjemløse strenge formaninger om at opføre sig ordentligt i hjemløse-teltet.

»Og hvis nogen bryder den regel, skal de andre stå sammen. Og det er faktisk sket én gang. En fyr på speed forsøgte hele tiden at lave ballade. Til sidst blev stemningen sådan, at han gik sin vej,« fortæller Birger Schroll.

Hans initiativ med at sende norske narkomaner til København for at købe medicin endte med, at Sundhedsstyrelsen fratog ham retten til at ordinere blandt andet metadon.

Tiden vil vise, hvad Birger Schrolls hjemløse-initiativ i Aarhus ender med.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

En stemning af første skoledag: 169 århusianere havde en fest med at blive danske statsborgere

Leder For abonnenter

Hykleri: Mail-sagen giver et vigtigt indblik i dansk politik

”Det vil være godt, hvis Venstre vil være med til at tage ansvar.” Sådan lød det fra finansminister Nicolai Wammen fredag eftermiddag i forbindelse med forhandlingerne om udligningsreformen. Han sagde altså med andre ord, at Venstre ikke tager ansvar, fordi partiet vil i en anden retning end den, Socialdemokratiet har fået kritik for af talrige socialdemokratiske borgmestre i det meste af landet. Søndag aften og efter at både Nicolai Wammen, som står i spidsen for den kommunale udligningsreform, og indenrigsminister Astrid Krag havde kritiseret Venstre for Christiansborg-fnidder, landede en mail, som udstiller Socialdemokratiets hykleri. Mailen, der var sendt fra Socialdemokratiets presseafdeling, blev offentliggjort i Jyllands-Posten og viste, hvordan man har planlagt ”angreb på Venstre”. Det skal ske både i de traditionelle medier og på sociale medier. Mailen udstiller noget, vi godt vidste. Den giver et indblik i, hvordan politik fungerer, men problemet er, at det kommer lige efter en ordkløveragtig kritik mod Venstre i en så vigtig sag som udligningsreformen. Fnidder og ordkløveri er hverdag i politik, men åbenlyst hykleri er heldigvis ikke. Det bør have konsekvenser, når politikere gør ting, der er med til for alvor at skade demokratiet og som puster til politikerleden. Vi vil se, at S virkelig tager afstand og mener, at mailen ikke er noget ”der skaber et godt forhandlingsklima” om noget så vigtig som udligningsreformen. Ikke bare i en generel mail til alle partierne, som den Nicolai Wammen sendte mandag.

Aarhus For abonnenter

Ombudsmand trækkes ind i sag om privatisering af veje i Aarhus: Er der sket lovbrud og fiflet med sandheden?

Byudvikling For abonnenter

Det kan koste kommunen dyrt at sige nej til nedrivning af bevaringsværdige ejendomme

Annonce