Annonce
Aarhus

Plejehjem i Aarhus var landets første til at vaccinere: Nu har særlig smitsom corona-variant ramt færdigvaccinerede

Beboerne i Plejehjemmet Ankersgade i Aarhus er egentlig færdigvaccinerede. Men vaccinen beskytter ikke fuldstændig med coronavirus, og i slutningen af marts blev en beboer syg med Covid-19. Virus spredte sig til en medarbejder samt vedkommendes familie. Foto: Mikkel Berg Pedersen
I slutningen af marts blev en færdigvaccineret beboer på Plejehjemmet Ankersgade smittet med coronavirus. Siden måtte også en medarbejder melde sig syg med Covid-19, og der er gennemført et omfattende test-arbejde for at bremse yderlige spredning. Smitten var af den engelske og yderst smitsomme corona-variant.

AARHUS: En færdigvaccineret beboer og en ansat på et plejehjem i Aarhus har været ramt af den særligt smitsomme engelske corona-variant.

Corona-udbruddet i et af husene på Plejehjemmet Ankersgade tog fart de sidste dage i marts, da en beboer sandsynligvis blev smittet under et hospitalsophold.

Ifølge avisens oplysninger smittede vedkommende efterfølgende en af plejehjemmets ansatte, og medarbejderen var så uheldig at bringe den engelske variant af coronavirus videre til sin nærmeste familie.

Annonce

Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune vil ikke i detaljer kommentere forløbet på Plejehjemmet Ankersgade. Ifølge kommunen skyldes det, at omstændighederne omkring corona-udbruddet i stor udstrækning rummer personhenførbare oplysninger.

- Vi arbejder tæt sammen med Styrelsen for Patientsikkerhed, som er fuldt orienteret om de enkelte tilfælde. Styrelsen finder ikke grund til, at der skal indføres yderligere restriktioner på baggrund af de enkelte smittetilfælde. Vores medarbejdere testes systematisk, og der er ikke observeret nye smittetilfælde siden før påske, siger Tina Porsmose, områdechef hos Område Marselisborg i Sundhed og Omsorg.

Mange færdigvaccinerede

Siden slutningen af december er beboere og ansatte på plejehjemmene i Aarhus vaccineret mod coronavirus.

Faktisk var Plejehjemmet Ankersgade blandt de allerførste danske plejehjem, hvor beboerne søndag 27. december under stor mediebevågenhed modtog stik med vaccine.

Siden er stort set alle plejehjemsbeboere vaccineret. Ifølge tal fra Statens Serum Institut har 2.011 af de 2.120 beboere på plejehjem i Aarhus nu taget hul på et vaccinationsforløb, og 90 procent af de ældre er færdigvaccinerede.

Plejehjemsbeboere på Plejehjemmet Ankersgade i Aarhus var blandt de første til at blive vaccineret imod covid-19. Det skete søndag den 27. december sidste år. Alligevel har plejehjemmet nu oplevet et udbrud af coronasmitte. Foto: Mikkel Berg Pedersen

På den led er smitterisikoen sænket så markant, at Aarhus Kommune i denne uge sløjfede besøgsrestriktionerne på plejehjemmene.

Men corona-vaccinen er ingen fuldstændig sikkerhed mod coronasmitte.

Det viser situationen på Plejehjemmet Ankersgade, hvor der siden smitteudbruddet er gennemført et omfattende test-arbejde, smitteopsporing og en forstærket brug af værnemidler i de berørte områder.

Annonce

Endnu et corona-udbrud

Avisen har spurgt Aarhus Kommune, om der aktuelt er konstateret coronasmitte på andre plejehjem med vaccinerede beboere.

Sundhed og Omsorg oplyser, at der har været fund af coronasmitte på ét andet plejehjem. Men kommunen kan ikke svare på hvilket, idet der er tale om personhenførbare oplysninger.


Vi oplever heldigvis stor tilslutning til vaccinerne blandt vores beboere på plejehjemmene. Vaccinen kan dog ikke udrydde corona, da den ikke er 100 procent dækkende.

Tina Porsmose, områdechef


Også andre steder i verden er der udbrud af coronasmitte på plejehjem med færdigvaccinerede beboere. Det gælder eksempelvis på et plejehjem i Jessheim i Norge, hvor syv beboere har fået Covid-19 to måneder efter afslutningen af vaccinationsforløbet.

- Vi oplever heldigvis stor tilslutning til vaccinerne blandt vores beboere på plejehjemmene i Aarhus. Vaccinen kan dog ikke udrydde corona, da den ikke er 100 procent dækkende, understreger Tina Porsmose.

Annonce
AGF For abonnenter

Stiften finder historiens bedste AGF-spillere: Se nummer 31 til 40

Danmark

Ny smitterekord: Onsdagens coronatal er det højeste på et døgn under hele epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Pressemøde afledte frustration hos eventarrangør: Hvem skal betale for aflysninger?

Aarhus For abonnenter

Få overblikket: Her er det nye byråd og alle udvalgsposterne

Sport

Fodboldlegende er gået bort: Lars Høgh er død 62 år gammel

Kultur

Se video: Handy kronprins indviede nyt Sports- og Kulturcampus

DR-chef stopper efter sag om grænseoverskridende adfærd

AGF For abonnenter

Afsløring: Bjarke Ingels og adskillige verdensberømte arkitekter står i kø for at tegne det nye stadion i Aarhus

Sport

Bittert nederlag: Den russiske bjørn smækkede med poten

Østjylland

Se den vilde video: Flere hundrede krondyr krydser vejen foran Thomas' bil - nu tager folk på hjorte-safari

Vaccine tilpasset Omikron kan være klar til marts

Sport

Kendt forening lukker og efterlader sig pengegave: Her er modtagerne af overskudsformuen

Aarhus For abonnenter

Trukket ud af klasseværelset og trampet i hovedet: Volden er stigende og voldsom på Aarhus' folkeskoler

Alarm 112

53-årig mand måtte køre i grøften: Spøgelsesbilist kom ud af det blå

Annonce