Annonce
AGF

Polsk mester og et mulehår fra oprykning til Bundesligaen: Mikkel Kirkeskov har stablet en flot karriere på benene ét skridt ad gangen

Da Mikkel Kirkeskov i juli 2013 tog hul på Superliga-sæsonen, mod blandt andre Pione Sisto, lå det ikke i kortene, at det skulle blive venstrebackens sidste sæson i AGF. Arkivfoto: Henning Bagger/Scanpix 2013
Det er efterhånden længe siden, Mikkel Kirkeskov skiftede AGF ud med OB, men siden da har den stærke venstreback taget karrieren én kamp ad gangen. Stille og roligt har den nu 29-årige forsvarsspiller etableret sig på højere og højere niveau, senest med et skifte til den næstbedste tyske række.

FODBOLD: Oprykning, tre forskellige trænere, bronzemedaljer, første europæiske kampe i næsten et årti, og et utal af forskellige spillere.

Der er løbet meget vand gennem åen, siden Mikkel Kirkeskov forlod AGF 28. juli 2014. Både for AGF men så sandelig også for Kirkeskov.

Efter ophold i Norge og Polen er Kirkeskov nu havnet i den næstbedste tyske række og Holstein Kiel.

Annonce

Her kæmpede Kirkeskovs klub for en oprykning i den forgangne sæson, og det var så tæt på, som det overhovedet kunne komme. I sidste ende glippede oprykningen dog.

En oprykning der ville have være et naturligt skridt i Kirkeskovs karriere, som århusianeren hidtil har nydt til fulde - men ambitionerne og lysten til at prøve nye ting brænder stadig stærkt hos Kirkeskov.

Var en fantastisk tid i AGF

Når Kirkeskov i dag tænker tilbage på tiden i AGF, hvor venstrebacken var i ni år af sit liv efter at have startet i VRI som dreng, er der ikke meget negativt at berette om.

- Det var en helt fantastisk tid. Jeg har mange kammerater, jeg spillede med i AGF, som jeg stadig snakker med i dag. De første ungdomsår har jo været med til at udvikle mig til den spiller, jeg er i dag. Og det har jo været helt fra Casper Bugge og Brian Steen Nielsen og mange flere fra den tid, fortæller Kirkeskov.


Jeg har altid forberedt mig på, at jeg skulle forlade AGF, og at jeg skulle til udlandet og prøve nogle lidt andre ting end dét, andre danskere normalt søger.

Mikkel Kirkeskov, fodboldspiller i Holstein Kiel og tidligere AGF


Efter at være kravlet op gennem ungdomsholdene på Fredensvang blev det i 2009 endelig til en fast indlemmelse i førsteholdstruppen, en tid som også står klart på nethinden for nu 29-årige Kirkeskov.

- Det at komme op på førsteholdet og skulle træne med der sammen med Casper Sloth og Esben Højmark, var jo kæmpestort for mig som en lille Aarhus-dreng. At komme med på førsteholdet er jo den store drøm, som jeg tror, alle unge spillere går med ude i AGF.

Annonce

Vemodigt at sige farvel - men nødvendigt

Selvom Kirkeskov med stærke præstation spillede sig ind på holdet som en fast del af Peter Sørensens firebackkæde, var det ikke en situation der varede ved.

For AGF måtte efter et katastrofalt forår i 2014 se sig som nedrykkere, og et år i 1. Division ville måske have været skidt for Kirkeskovs udvikling. Derfor endte Kirkeskov med at rykke over Lillebælt og til Odense.

- Jeg har altid forberedt mig på, at jeg skulle forlade AGF, og at jeg skulle til udlandet og prøve nogle lidt andre ting end dét, andre danskere normalt søger. At det så blev til en anden Superligaklub var både overraskende og lidt svært, fortæller Kirkeskov.

- Men det var vemodigt. Jeg havde egentlig lyst til at blive, men det er også svært som fodboldspiller at se tilbage, for de valg, man træffer i karrieren, er jo også med til at føre en til der, hvor man så står i dag. Og det er jeg meget taknemmelig for. For det, at jeg tog til OB, gjorde jo så, at jeg kunne komme til Norge. Og uden det skifte, er det ikke sikkert, at jeg kunne have været der, hvor jeg er i dag.

Annonce

Positivt overrasket over Polen

Efter to sæsoner i det fynske valgte Kirkeskov endnu engang at hive teltpløkkerne op og rejse videre, denne gang til Aalesund i Norge. Her blev det også til to sæsoner, før venstrebacken drog til Piast Gliwice i den bedste polske række.

- I Polen var jeg meget overrasket over niveauet. Der var et rigtig højt niveau og mange gode stadioner at komme ud på. Det var jo store hold, der spillede mod hinanden. I forhold til niveauet i Danmark, tror jeg det er meget lige, fortæller Kirkeskov og peger på Brøndbys møde med Lechia Gdansk i 2019. Her vandt Brøndby dog samlet 5-3 i Europa League-kvalifikationen.

- Men for mig er det også lidt vigtigere, at jeg kommer ud som person og får nogle oplevelser både kulturelt, menneskeligt og fodboldmæssigt. Om ligaen så kun er et lille skridt op er ikke så vigtigt, så længe jeg kan udvikle mig.

Mikkel Kirkeskov stiftede allerede i 2004 bekendtskab med Ceres Park, da han i VRIs gule trøje spillede forkamp mod AGF før et Superligaopgør mellem AGF og FC Midtjylland. Arkivfoto: Ole Nielsen.

Fankulturen var ligeledes noget, der overraskede Kirkeskov i det polske, hvor det blev til tre sæsoner og et mesterskab for århusianeren.

- De stadioner, vi kom rundt på, var jo mange gange med plads til 40.-50.000, fordi de er bygget i forbindelse med EM i 2012. De har nogle helt andre kulturer i forhold til fans, end vi har derhjemme. Der er de lidt mere inkarnerede rigtig mange af dem, og det giver nogle fede kampe både på lægterne og på banen. Det var jo ikke noget, jeg lige gik og vidste, da jeg var i Norge, men noget man først finder ud af, når man kommer derned. Og det var bare megafedt at tage rundt til de her stadioner, for man følte virkelig, at det var nogle store kampe, man spillede hver eneste uge, kommer det fra Kirkeskov.

Annonce

Vanvittigt tempo i Tyskland

Efter det succesfulde ophold i Polen - der i 2019 resulterede i et polsk mesterskab, det første i Piast Gliwices historie - bød Holstein Kiel sig pludselig til.

Første gang, Kirkeskov var i kontakt med Holstein Kiel var i sensommeren 2020. Her forsøgte den nordtyske klub endda at få en aftale om et øjeblikkeligt skifte i stand, men det var Kirkeskovs polske klub ikke så interesseret i.

Til syvende og sidste endte århusianeren med at lade sin kontrakt i Polen rinde ud, for så fra 1. januar i år at skifte til Holstein Kiel.

- Det har været meget nemt at komme ind på holdet, og de har været søde til at tage imod mig. Det er nogle stille og rolige gutter, der er hernede. Tingene har også formet sig, som jeg havde håbet. Jeg er kommet ind og har spillet nogle kampe, jeg er kommet godt ind på holdet og har lært, hvordan de gerne vil spille, fortæller Kirkeskov.

I Piast Gliwice blev det til syv kampe i europæisk regi for Mikkel Kirkeskov, senest i september 2020 hvor en velkendt dansk modstander ventede for Kirkeskov i form af FC København. FCK endte med at vinde Europa League kval-opgøret med 3-0. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Selvom niveauet i Polen overraskede Kirkeskov glædeligt, så er der dog absolut ingen tvivl om, at 2. Bundesliga er den sværeste liga, han endnu har prøvet at begå sig i.

- Jeg har mærket stor forskel på tempo og fysik, siden jeg kom hertil. Der er ikke mange sekunder, hvor man står med bolden, og det er ikke mange sekunder, man får lov bare at køre bolden rundt på holdet. Det er altid enten frem eller tilbage. Og det har jeg faktisk nydt helt vildt meget, for jeg kan godt lide at komme med frem og tage nogle hårde løb, men jeg kan også godt lide at forsvare, så indtil videre er jeg meget positivt overrasket.

Og netop det høje fysiske niveau, har Kirkeskov da også allerede mærket til i optakten til den kommende sæson - en optakt hvor Holstein-Kiel blandt spiller træningskampe mod Randers og Brøndby.

- Vi har mange fysiske tests. Mange både løbetests, men også fysiske tests i fitnessrummet. Hvis jeg skal sammenligne med Polen og de andre steder, jeg har været, så er det rigtig hårdt her. De stiller store krav, og det gør også, at vi kommer bedre ud på den anden side. Vi ved, at vi er et hold, som skal arbejde lidt ekstra hårdt for at kunne konkurrere med de andre storhold hernede.

Annonce

Professionelt setup giver mulighed for mere udvikling

Det er dog ikke kun det sportslige niveau, der har imponeret Kirkeskov efter ankomsten til Slesvig-Holsten.

Allerede i januar, da Kirkeskov endelig kunne tage turen fra sydpolske Gliwice til Kiel, oplevede århusianeren således, hvordan den tyske klub bare havde styr på det hele. Med en gennemarbejdet handlingsplan for dagene op til og efter præsentationen i klubben, skulle Kirkeskov således ikke bruge unødvendige kræfter på logistiske tanker og planlægning.

- Alt er jo bare gennemsyret af professionalisme. Der er styr på hver eneste detalje. Det er virkelig vildt, hvor nemt de gør det for os ude i klubben at være en del af det hele. De har styr på alt, hvad der handler om læger, fysioterapeuter, mad, biler, alt hvad der er omkring fodbold, så vi egentlig bare skal fokusere på det, vi er gode til, fortæller Kirkeskov.

Bedste Med- & Modspiller

 • Mikkel Kirkeskovs bedste medspiller: "Martin Jørgensen. Helt klart. Da jeg spillede med ham i AGF, kunne man virkelig se, hvor god han var. Det var første gang, jeg lagde mærke til, at der virkelig var en, der bare kunne det hele."
 • Mikkel Kirkeskovs værste modstander: "Jeg synes egentlig, at jeg har klaret dem alle sammen meget godt. Ej, vi havde en U21-landskamp mod Spanien engang, hvor vi mødte nogle rigtig stærke spillere blandt andet Thiago. Ellers husker jeg ikke lige, hvem der stikker ud, men der skal da nok være nogen, der har kørt mig lidt rundt engang i mellem."

Og netop det gennemførte setup giver dermed også spillerne ekstra gode forudsætninger for at udvikle sig og lægge på i deres spil.

- Det er lige præcis sådan, at man sidder og føler, at man skal give alt, hvad man har, fordi de bare giver alt, hvad de har til dig. Og det er ikke fordi, det ikke også var sådan i Polen, Norge og Danmark, men der har man bare nogle andre midler. Der giver man også alt, men det her er bare den klart mest professionelle klub, jeg har været i.

Annonce

Glippet oprykning var hård

Foråret endte dog med at være en skadesplaget omgang for Kirkeskov, der først havde problemer med akillessenen og efterfølgende brækkede hånden. Han var derfor ikke med i de afgørende kampe, hvor der var oprykning på spil for Holstein-Kiel.

- Det var selvfølgelig hårdt. Men jeg havde også stor tiltro til holdet, og det var jo det hold, der har spillet stort set hele sæsonen. Vi havde vundet sindssygt mange kampe i sæsonen, som vi heller ikke havde forventet at vinde, så det gør det selvfølgelig rigtig, rigtig hårdt, at man står tilbage med to kampe og skal vinde én, men man så ikke formår at hive den helt over målstregen, siger Kirkeskov.

Kirkeskov I Tal

Alder: 29 år - født 5. september 1991

Klubber: 

 • VRI (-2005): Ungdomsfodbold.
 • AGF (2005-2014): 101 kampe, 7 oplæg.
 • OB (2014-2016): 26 kampe, 1 oplæg.
 • Aalesunds FK, Norge (2016-2018): 63 kampe, 2 mål, 9 oplæg.
 • Piast Gliwice, Polen (2018-2021): 96 kampe, 2 mål, 4 oplæg.
 • Holstein-Kiel, Tyskland (2021-): 9 kampe, 1 oplæg.

Titler: 1 polsk mesterskab med Piast Gliwice i 2019.

Landshold: To optrædener for ligalandsholdet, samt en kamp på bænken for A-landsholdet.

Det hele kulminerede med playoff-kampe mod Köln fra Bundesligaen, og selvom Holstein-Kiel imponerede i det første af de to opgør, fik det nordtyske mandskab altså kam til håret i returopgøret, som Köln vandt stort.

- Det er klart, at lige da det skete, så var vi sindssygt skuffede og nærmest grædefærdige mange af os, fordi det var en stor chance for os for at komme op i Bundesligaen. Det vi havde kæmpet for hele året, løb jo lidt ud i sandet der. Men nu, hvor vi har fået det hele lidt på afstand, kan vi også kigge tilbage på det med stolthed. Det vi præsterede og det udtryk vi havde som hold var helt exceptionelt, og det er jo noget, vi skal stræbe efter at gøre igen og fremadrettet, kommer det fra Kirkeskov.

Annonce

Tænker ikke på landsholdet

I 2013 havde Kirkeskov for alvor cementeret sig i AGF, og han havde sågar udviklet sig til en af Superligaens mest prominente venstrebacks. Det resulterede i en tur med ligalandsholdet i januar 2013, i øvrigt sammen med holdkammeraterne Casper Sloth og Steffen Rasmussen, og i februar blev det så også til en enkelt kamp på bænken fra A-landsholdet i en venskabskamp mod Nordmakedonien.

Siden har Kirkeskov ikke været inde i landsholdsvarmen, men gode præstationer for et tophold i 2. Bundesliga, vil måske igen kunne bringe århusianeren ind i samtalen om, hvem der skal repræsentere Danmark i forsvarets venstreside.

I marts lykkedes det for Holstein-Kiel med Mikkel Kirkeskov i startopstillingen at spille sig forbi Rot-Weiss Essen og nå den tyske pokalturnerings semifinale. Her venter ingen ringere end Borussia Dortmund. Arkivfoto: REUTERS/Leon Kuegeler

- Det er ikke noget, jeg går og tænker over som sådan. Det er heller ikke noget, jeg har forventninger om. I løbet af de seneste år har jeg selvfølgelig haft forhåbninger nogle gange, men det er nu ikke noget, jeg går og har som et mål. Jeg prøver at gøre det, så godt som jeg kan i de klubber, jeg nu engang er i, og så håber jeg bare, det er nok til at komme på landsholdet igen, fortæller Kirkeskov.

- For nu har jeg været med, og jeg ved også, at det er en af de bedste oplevelser, man kan have som fodboldspiller, det her med at repræsentere sit eget land. Og det vil jeg selvfølgelig gøre alt, hvad jeg kan for. Men det er ikke noget, der fylder forfærdeligt meget for mig.

Annonce

Savner AGF og Aarhus

Da Mikkel Kirkeskov havde sin gang på Fredensvang og Ceres Park, var det blandt andet med Martin Jørgensen som holdkammerat. Efter mange år i Italien vendte midtbanespilleren nemlig hjem til Aarhus som 34-årig.

Og det kunne Kirkeskov sagtens forestille sig selv også gøre, men venstrebacken er ikke overbevist om, at det vil kunne lade sig gøre.

- Det vil jeg også rigtig gerne, og jeg følger også med i de fleste kampe med AGF, som jeg kan komme til at se. Jeg savner AGF og Aarhus, men jeg har også nogle drømme som fodboldspiller, så jeg ved ikke, hvornår jeg vender snuden hjemad, siger Kirkeskov.

- Jeg har stadig lyst til at opleve og udvikle mig i nogle andre kulturer og møde nye mennesker. Så jeg tror måske, at jeg bliver for gammel, før jeg vender hjemad, siger Kirkeskov med et grin.

Hvor blev de af?

 • Århus Stiftstidende har gravet i spillerlisterne for de seneste år, og fundet en række spillere frem. 
 • De har enten fået sig en flot fodboldkarriere, er landt i en blød mellemvare, eller har skuffet efter de forlod Fredesvang.
 • Hør blandt andet fra Mikkel Kirkeskov og læs om, hvordan Aron Jóhannsson næsten havde indstillet karrieren sidste år.

Om århusianeren eventuelt kunne finde på at vende tilbage i en anden rolle end spiller, er han noget tvivlende overfor, men ligesom man ikke skal lukke døren for tre års gode fodboldoplevelser i Polen, så vil Kirkeskov da heller ikke lukke døren helt overfor den mulighed.

Men som det er tilfældet med drømmene om landsholdet, så har venstrebacken først og fremmest én mission for øje lige i øjeblikket nemlig at gøre sit bedste for endnu en stærk sæson for Holstein Kiel. Og sådan har Kirkeskovs karriere da øjensynligt også forløbet: Med ét skridt ad gangen og altid kun fokus på det næste.

Annonce
AGF For abonnenter

Bagkanten: Der er flere plusser end minusser ved AGF's nye formation

Danmark

Mandagens coronatal: 785 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Slagter Kruse lukker efter 132 år: - Det er vemodigt, men også en lettelse

Aarhus For abonnenter

Fra hobby til millioner: Det har kostet Mia og Kenneth blod, sved og tårer at holde fast i succesen

Sport

En århusiansk sejlsportstirsdag er i vente: Med lidt held er der en OL-medalje

Aarhus For abonnenter

Trine blev 'hende fra Løvens Hule': Har knoklet benhårdt for at skabe en succes af glimmer og guld

Aarhus For abonnenter

Mark sælger brygudstyr: Sådan kommer du i gang med at brygge øl

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Nye AGFere imponerede mest i Randers-nederlag

Alarm 112

Kvinde forsøgte at sælge telefon - men blev mødt af køkkenkniv

Sport

Viktor Axelsen vinder OL-guld efter vanvittig finale

Sport

Århusiansk guldsejler står tirsdag morgen i sin tredje OL-finale med mulighed for medalje: - I sidste ende er det oppe i hovedet

AGF For abonnenter

David Nielsen rystede posen, men målene kommer stadig ikke af sig selv

Aarhus

Mandagens coronatal: Nye smittede holder sig under 100

Annonce