Annonce
AGF

Portræt: AGF-sportschef er en hård hund, en mand med klare holdninger

Det bliver en af Norges bedste og mest succesrige fodboldspillere i historien, som overtager rollen som sportschef i AGF. Foto: Svein Ove Ekornesvåg/Ritzau Scanpix.
Den tidligere Liverpool-spiller Stig Inge Bjørnebye tiltræder med øjeblikkelig virkning som sportschef i AGF. Han har haft fodbold som passion hele sit liv, men har også - trods masser af sportslig succes - brændt fingrene i sit seneste job. Og her spillede Niklas Bendtner en afgørende rolle.

FODBOLD: AGF har fundet sig en ny sportschef.

Og som et utrolig kuriøst indledende funfact, er der tale om en mand, der ligesom sin forgænger Peter "PC" Christiansen - ja, vi har taget Hans Jørgen Haysen ud af ligningen, da han aldrig nåede at have første arbejdsdag som sportschef på Fredensvang - som aktiv spiller gjorde sig som venstre back.

Det er tilsyneladende en god idé, at man har kunnet begå sig med i venstre forsvarsside, hvis man skal svinge transfer-taktstokken i AGF.

Annonce

Nå, onsdag - lige før frokosttid - blev den 51-årige nordmand, Stig Inge Bjørnebye præsenteret som sportslig leder for den århusianske super(liga)tanker, og han tiltræder med øjeblikkelig virkning, når han altså lige har overstået den obligatoriske corona-karantæne.

Men hvem er han? Og hvad kan AGF-fansene forvente sig af ham?

Mest interessant er det selvfølgelig, hvad han har bedrevet førhen i rollen som sportschef.

Og her møder Stig Inge Bjørnebye op på Terp Skovvej med fem års erfaring fra 2015 til 2019 fra den norske storklub Rosenborg, som i hans tid i klubben vandt fire mesterskaber og tre pokaltitler med, fire gange kvalificerede sig til europæisk gruppespil.

Så han ved godt, hvad det vil sige, og hvad der skal til for at vinde i rollen, og det gjorde han for så vidt også i tiden som professionel spiller.

Her fik han 76 landskampe for Norge, var deltager ved to VM-slutrunder plus et enkelt EM, fik på klubniveau 184 kampe for Liverpool, tørnede også ud for Blackburn Rovers, Rosenborg, ja, var omkring årtusindeskiftet tilmed udlejet i en kort periode til Brøndby i den danske Superliga.

Altså: En ganske flot karriere, der blev indstillet i 2003.

Stiller store krav

Herefter blev han hængende inden for fodboldens verden, kastede sig over trænergerningen, var asssitenttræner for det norske A-landshold fra 2003-06, fra 2006-07 cheftræner i IK Start, hvor han faktisk havde AGF-cheftræner David Nielsen i sin trup, senere har han været ansat i forskellige roller i det norske fodboldforbund.

David Nielsen beskriver Stig Inge Bjørnebye som en stærk personlighed:

- Han har virkelig karakter. Jeg synes, at han var en fantastisk træner, hård, brutal, en mand, der satte store krav til sine omgivelser. Men han var også meget samlende, social, og en træner, der i dybden interesserede sig for os spillere som mennesker. Det kunne jeg godt lide, kommer det fra AGF-træneren, der ser frem til igen at skulle samarbejde med nordmanden og vurderer, at han er et perfekt match for AGF.

- Han er en no-nonsense type, når det handler om fodbold, og en stærk og tydelig leder. Han er fagligt rigtig stærk, og han har vist i Rosenborg, at han kan begå sig i en topklub, hvor presset er stort og forventninger skyhøje. Det passer godt til AGF, siger Nielsen til Århus Stiftstidende.

David Nielsen forlod efter et år klubben, tog hjem til Danmark for at tørne ud for OB, mens Bjørnebye et par måneder efter stoppede som træner efter svigtende resultater.

Kort inden Nielsens exit udtalte den norske cheftræner til Fædrelandsvennen:

- Jeg udelukker ikke, at David forsvinder nu. Jeg er stor fan af ham, men der er en del udenomssportslige ting, som gør, at det måske er bedst, at han rejser, blev Bjørnebye citeret for.

De kan altså godt lide hinanden, de to, og det er da en fornuftig start for det kommende samarbejde.

Annonce

Alt for meget støj

I 2015 blev Stig Inge Bjørnebye så hentet til Rosenborg som ny sportschef. Trondheim-klubben havde op gennem 1990'erne og nullerne siddet tungt på tronen i norsk fodbold med hele 17 mesterskaber til følge i perioden, men havde i de fire sæsoner op til Bjørnebyes ansættelse måtte se andre klubber komme til fadet.

Fakta

 Stig Inge Bjørnebye.

* Født: 11. december 1969 (51 år).

* Nationalitet: Nordmand.

* Job: Sportschef i AGF.

* Tidligere professionel fodboldspiller i Elverum, Strømmen IF, Kongsvinger, Rosenborg, Liverpool, Brøndby og Blackburn.

* Landskampe/mål: 75/1.

* Tidligere assistenttræner for Norges landshold og cheftræner for Start.

* Tidligere sportschef for Rosenborg.

* Norsk mester som både spiller og sportschef for Rosenborg.

* Norsk pokalvinder som sportschef for Rosenborg.

* Engelsk Liga Cup-vinder med Blackburn.

Det blev der så ændret på. De næstfølgende fire år nappede Rosenborg guldet.

Men selvom der var masser af  succes indenfor kridtstregerne, melder historien også om udpræget intern uro i forhold til både holdets spillestil, der slet ikke blev betragtet som seværdig nok og de transfermæssige dispositioner, og kritikken blev så voldsom efter 2019-sæsonen, hvor det blot blev til en tredjeplads i Eliteserien, at Bjørnebye valgte at tage sit gode tøj og gå.

Han orkede ikke al den palauver.

- Han forlod Rosenborg på et tidspunkt, da der var meget turbulens i klubben, både på grund af svigtende resultater og en hel del udenomsportslig støj. Derudover var der en retssag mellem Rosenborg og tidligere cheftræner Kåre Ingebrigtsen. Også klubbens forhold til Nicklas Bendtner var problematisk i Bjørnebyes sidste tid i klubben, fortæller Birger Løfaldli, fodboldkommentator hos Adresseavisen, der dækker Rosenborg tæt.

Supporterne accepterede i første omgang hele projektet omkring den store danske angriber, da de blev stillet et hurtigt og indbringende videresalg i øjnene, men det hele endte med at løbe ud i ingenting, hvorfor klubben "blødte penge", som det blev beskrevet.

- Selvom Rosenborg oplevede en stor optur i starten af Bjørnebyes periode, blev eftermælet præget af alt det, der skete i den sidste tid, siger han videre.

- Som nævnt var der rigtig meget turbulens i klubben på det tidspunktet. Bjørnebyes kontrakt strakte sig egentligt til marts 2021, men han bestemte sig for at gå før tid. Og det var han helt tydelig på: At han havde forladt Rosenborg frivilligt, lyder det fra Løfaldli, der beskriver AGFs sportschef som en mand, der tænker og lever fodbold, men også har antennerne ude i forhold til samfundet og gerne tager del i den debat også.

- Han har enorm erfaring inden for fodbolden. Han var med på den store norske fodboldoptur i 1990'erne, og han blev kendt for sine stærke holdinger og topidrætsmentalititet. Han har også mange andre interesser udenfor fodbolden og er optaget af flere andre spørgsmål end dem, der kun er sportsrelaterede.

I sin tid i Rosenborg hentede Bjørnebye flere danske til klubben: Jacob Rasmussen, Christian Gytkjær og så selvfølgelig Nicklas Bendtner.

Erhvervelsen af sidstnævnte i 2017 blev altså i manges øjne også begyndelsen til enden for engamentet i Trondheim-klubben. Herfra blev der stillet mange spørgsmålstegn - især fra fansenes side, men også internt i klubben - omkring klubbens rekruttering af spillere, den generelle strategi, samarbejdet med fodboldagenten Jim Solbakken og planlagte træningslejre i Dubai.

I et åbent brev bad supporterklubben Kjernen direkte Bjørnebye om at forlade Rosenborg. Og det gjorde han så til sidst.

Annonce

Hej igen, Milan og Alex

Men igen: Han var med til at bringe Rosenborg tilbage på rette spor. De store transfersalg var der dog langt imellem:

- Salget af Christian Gytkjær blev hyldet som en succes. Det findes også andre eksempler, men her på bagkant er det vanskelig at få øje på en tydelig rød tråd i Rosenborgs spillerlogistik i de sidste år under Bjørnebye, kommer det fra Birger Løfaldli.

Hvorom alting er kan kun tiden vise, hvorvidt den venstrefodede nordmand bliver en succes som sportschef i AGF. Her bliver han ikke kun genforenet med David Nielsen, men også med d'herrer Alex Gersbach og Milan Jevtovic, som han begge hev til Rosenborg i sin tid.

Det lader altså til, at Peter Christiansen og Stig Inge Bjørnebye har færdedes i de samme kredse, samme netværk, har kigget i retning af den samme type spillere. Det lugter ligefrem af en rød tråd.

Nu skal han i hvert fald i arbejdstøjet. Fra kontoret i Aarhus, udsigt ud over træningsbanerne, Superligaen.

Hvad siger i grunden manden, der har ansat ham, administrerende direktør Jacob Nielsen:

- Stig er en moden og erfaren fodboldleder, der har en stor international karriere bag sig som aktiv, og som leder har han erfaring som assistenttræner for det norske landshold, han har været cheftræner, udviklingsdirektør i det norske fodboldforbund og senest sportschef i Rosenborg.

- Så han er en stor kapacitet med et godt kendskab til skandinavisk fodbold opbygget gennem mange års virke. Vi har været gennem en god proces med mange samtaler med Stig og er blevet bekræftet i, at han er det rigtige match for os. Så vi glæder os til at tage hul på samarbejdet og til at byde ham velkommen i AGF, udtaler Nielsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce