Annonce
Aarhus

Prisvinder var på fallittens rand, inden den blev en succes

I omegnen af 150 mennesker havde fundet ved til Egå Forsamlingshus, da huset og dets frivillige fredag blev hyldet som vinder af bykulturprisen Årets Bernhardt. Og præmien - en bænk - får fast plads lige udenfor indgangen.Foto: Axel Schütt
Egå Forsamlingshus var stopfyldt, da huset og dets frivillige fredag blev fejret som vindere af bykultur-prisen, Årets Bernhardt 2019.
Annonce

AARHUS: Der var så rigeligt fuldt hus i Egå Forsamlingshus, da byen og de frivillige, der driver det, fredag kunne fejre, at forsamlingshuset i Gammel Egå har vundet bykultur-prisen, Årets Bernhardt.

Faktisk var der mødt så mange frem, at der undervejs måtte skaffes flere pølser, så alle kunne få del i den sædvanlige Bernhardt-menu - pølser og fadøl – som Foreningen for Bykultur i Aarhus serverer ved prisuddelingen.

Egå Forsamlingshus fra 1894 var blandt de tre nominerede til prisen og vandt den klart i en afstemning på stiften.dk med 56 procent af de i alt 4.300 afgivne stemmer.

Alle indstillede

I alt 12 kandidater blev i år indstillet til bykultur-prisen, Årets Bernhardt. Det var:

Egå Forsamlingshus

Hørhavegården

Langenæsparken

Finnebyen

Kulbroen

Jydsk Væddeløbsbane

Skt Pauls Gade

Beboernes Hus i Sølystgade

Gammel Kongsvang

Strandparken

Projekt Vimby i Hjortshøj

Sankt Hans-festen på Højen ved Væddeløbsbanen

Annonce

Fællesskabets pris

Formanden for Foreningen for Bykultur, Bruno Viuf Larsen betonede i sin tale, at formålet med prisen er at skabe opmærksomhed om steder, hvor få gør en stor indsats for mange.

- Vi vil gerne vise eksempler på, at der er rigtig mange gode ting i Aarhus. Fællesskabet omkring forsamlingshuset er en af dem. I har formået at bevare det og bruge det. Og I har forstået at forny det – også med nye aktiviteter, sagde Bruno Viuf Larsen.

Teknisk rådmand Bünyamin Simsek hyldede de frivillige og sammenholdet omkring forsamlingshuset og takkede Foreningen for Bykultur for med sin Bernhardt-pris at sætte fokus på de potentialer, der er rundt om i kommunen.

Annonce

Hemmeligheden bag successen

Udover en festlig eftermiddag med pølser og øl består prisen af en bænk med en Årets Bernhardt-plakette.

Og bænken er der allerede fundet en plads til. Den skal boltes fast lige udenfor forsamlingshuset, kan husets formand, Jakob Heuch fortælle. Han har siddet i bestyrelsen i 10 år.

- Det er et privilegium at være med her med så mange frivillige. Det var det ikke for ti år siden, da var forsamlingshuset ved at gå fallit, men vi fik ryddet op i økonomien og blev gældfri på tre år, fortæller Jakob Heuch.

Da det var på plads, stod man tilbage med et temmelig bedaget hus.

- Vi fik så lavet en renoveringsplan og fik samlet 750.000 kr. ind til at sætte huset i stand for. Og så blev hele indmaden pillet ud af huset og fornyet. Jeg havde regnet med, at vi skulle hyre håndværkere til det, men der meldte sig så mange frivillige, der ville hjælpe med arbejdet, siger Jakob Heuch og fortsætter:

- Og det er nok hemmeligheden bag forsamlingshusets succes, at vi lærte hinanden at kende, da vi satte huset i stand.

Der er pølser og øl på menuen, når Bernhardt-prisen skal fejres. I mødte der så mange frem til fejringen af Egå Forsamlingshus, så pølserne en stund slap op, og der måtte skaffes flere. Foto: Axel Schütt
Annonce

Udvalgt blandt 12 kandidater

Udover forsamlingshuset var der yderligere to nominerede til årets pris – udvalgt blandt de i alt 12 foreslåede kandidater.

Det var Hørhavegården i Højbjerg, der fik næstflest stemmer, og Langenæsparken. Til begge var der en lille præmie i form af fotobogen Aarhus by Aarhus med hundredvis af århusianeres billeder af deres by.

I år er tredje år, Bernhardt-prisen, der er opkaldt efter tidligere Aarhus-borgmester Bernhardt Jensen, bliver uddelt af Foreningen for Bykultur i Aarhus i et samarbejde med Århus Stiftstidende.

I 2017 gik den til Stationsgadekvarteret i Risskov, mens Træskibshavnen vandt den sidste år.

Der var stopfyldt omkring bordene, og mange måtte stå op, da Egå Forsamlingshus fredag fik overrakt prisen, Årets Bernhardt, af Foreningen for Bykultur i Aarhus.Foto: Axel Schütt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Ny viden om supersmitsom mutation giver håb om tidligere genåbning: - Jeg er vildt meget mere optimistisk

Annonce