Annonce
Aarhus

Prisvinder var på fallittens rand, inden den blev en succes

I omegnen af 150 mennesker havde fundet ved til Egå Forsamlingshus, da huset og dets frivillige fredag blev hyldet som vinder af bykulturprisen Årets Bernhardt. Og præmien - en bænk - får fast plads lige udenfor indgangen.Foto: Axel Schütt
Egå Forsamlingshus var stopfyldt, da huset og dets frivillige fredag blev fejret som vindere af bykultur-prisen, Årets Bernhardt 2019.

AARHUS: Der var så rigeligt fuldt hus i Egå Forsamlingshus, da byen og de frivillige, der driver det, fredag kunne fejre, at forsamlingshuset i Gammel Egå har vundet bykultur-prisen, Årets Bernhardt.

Faktisk var der mødt så mange frem, at der undervejs måtte skaffes flere pølser, så alle kunne få del i den sædvanlige Bernhardt-menu - pølser og fadøl – som Foreningen for Bykultur i Aarhus serverer ved prisuddelingen.

Egå Forsamlingshus fra 1894 var blandt de tre nominerede til prisen og vandt den klart i en afstemning på stiften.dk med 56 procent af de i alt 4.300 afgivne stemmer.

Annonce

Alle indstillede

I alt 12 kandidater blev i år indstillet til bykultur-prisen, Årets Bernhardt. Det var:

Egå Forsamlingshus

Hørhavegården

Langenæsparken

Finnebyen

Kulbroen

Jydsk Væddeløbsbane

Skt Pauls Gade

Beboernes Hus i Sølystgade

Gammel Kongsvang

Strandparken

Projekt Vimby i Hjortshøj

Sankt Hans-festen på Højen ved Væddeløbsbanen

Fællesskabets pris

Formanden for Foreningen for Bykultur, Bruno Viuf Larsen betonede i sin tale, at formålet med prisen er at skabe opmærksomhed om steder, hvor få gør en stor indsats for mange.

- Vi vil gerne vise eksempler på, at der er rigtig mange gode ting i Aarhus. Fællesskabet omkring forsamlingshuset er en af dem. I har formået at bevare det og bruge det. Og I har forstået at forny det – også med nye aktiviteter, sagde Bruno Viuf Larsen.

Teknisk rådmand Bünyamin Simsek hyldede de frivillige og sammenholdet omkring forsamlingshuset og takkede Foreningen for Bykultur for med sin Bernhardt-pris at sætte fokus på de potentialer, der er rundt om i kommunen.

Hemmeligheden bag successen

Udover en festlig eftermiddag med pølser og øl består prisen af en bænk med en Årets Bernhardt-plakette.

Og bænken er der allerede fundet en plads til. Den skal boltes fast lige udenfor forsamlingshuset, kan husets formand, Jakob Heuch fortælle. Han har siddet i bestyrelsen i 10 år.

- Det er et privilegium at være med her med så mange frivillige. Det var det ikke for ti år siden, da var forsamlingshuset ved at gå fallit, men vi fik ryddet op i økonomien og blev gældfri på tre år, fortæller Jakob Heuch.

Da det var på plads, stod man tilbage med et temmelig bedaget hus.

- Vi fik så lavet en renoveringsplan og fik samlet 750.000 kr. ind til at sætte huset i stand for. Og så blev hele indmaden pillet ud af huset og fornyet. Jeg havde regnet med, at vi skulle hyre håndværkere til det, men der meldte sig så mange frivillige, der ville hjælpe med arbejdet, siger Jakob Heuch og fortsætter:

- Og det er nok hemmeligheden bag forsamlingshusets succes, at vi lærte hinanden at kende, da vi satte huset i stand.

Der er pølser og øl på menuen, når Bernhardt-prisen skal fejres. I mødte der så mange frem til fejringen af Egå Forsamlingshus, så pølserne en stund slap op, og der måtte skaffes flere. Foto: Axel Schütt

Udvalgt blandt 12 kandidater

Udover forsamlingshuset var der yderligere to nominerede til årets pris – udvalgt blandt de i alt 12 foreslåede kandidater.

Det var Hørhavegården i Højbjerg, der fik næstflest stemmer, og Langenæsparken. Til begge var der en lille præmie i form af fotobogen Aarhus by Aarhus med hundredvis af århusianeres billeder af deres by.

I år er tredje år, Bernhardt-prisen, der er opkaldt efter tidligere Aarhus-borgmester Bernhardt Jensen, bliver uddelt af Foreningen for Bykultur i Aarhus i et samarbejde med Århus Stiftstidende.

I 2017 gik den til Stationsgadekvarteret i Risskov, mens Træskibshavnen vandt den sidste år.

Der var stopfyldt omkring bordene, og mange måtte stå op, da Egå Forsamlingshus fredag fik overrakt prisen, Årets Bernhardt, af Foreningen for Bykultur i Aarhus.Foto: Axel Schütt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Spørgsmål om habilitet: Jamen, er det ikke bare politik

Bünyamin Simsek er en kontant mand, rap og skrap i replikken. Som medlem af Venstres gruppe på syv er hans indflydelse i Aarhus Byråd begrænset. Blokken af socialdemokraterne og deres medspillere SF, Enhedslisten og Radikale kan skabe flertal, så rådmanden for teknik og miljø kan have svært ved at komme igennem med sine ideer. Sådan er politik. Så Simsek forsøger at markere sig på andre måder. Han har ikke spor imod at diske op med anderledes og provokerende ideer og forslag, og han går ikke af vejen for en god diskussion og et verbalt slagsmål. For eksempel som da han gik ind i sagen om p-pladserne ved fiskeforretningerne på havnen for nylig. Her tog han parti for de erhvervsdrivende, helt i pagt med Venstres holdninger. Det er også, hvad han gør i den sag, der nu er til diskussion. To medlemmer af byrådet mener, at Simsek har været lovlig tæt på erhvervsmanden Martin Busk, der har interesser i Risskov. De to byrådskolleger mener, at Simsek har været lidt for langt fremme i skoene i en sag, hvor Busk har søgt om lov til at udstykke en grund på Rolighedsvej 16 A i Risskov i to. Juridisk Afdeling i Aarhus Kommune har behandlet klagen fra de to politikere, og svaret er utvetydigt: Simsek er ikke inhabil i sagen. Rådmanden har holdt møder med Busk, de to er medlemmer af den samme forening, Det Borgerlige Skydeselskab, og de har været på rejser i Tyrkiet sammen med en del andre. Så de to klagere fra Enhedslisten og Radikale synes, de taler rigeligt meget sammen. Men er det ikke bare politik, det Simsek har gjort? Politikere går ind i et parti, der passer med deres synspunkter, og plejer interesser for de mennesker, som er på samme politiske linje. Det gør vel ikke kun Simsek, men det gør alle andre politikere. Det er en del af deres job. Og de forsøger at fremme de synspunkter, som deres parti og de selv repræsenterer. Så længe indstillinger til byrådet og afgørelser, de træffer, er inden for de gældende love og regler er der ingenting at komme efter. Det er vel også det, juridisk afdeling siger med afgørelsen.

Aarhus

Nu bliver det alternativt: Byrådet diskuterer ældrepolitik for træer

Aarhus For abonnenter

Mads mistede sin lillebror til sjælden kræftsygdom: 'Jeg har aldrig oplevet noget, der var mere smertefuldt'

Aarhus For abonnenter

Søskende i skyggen: Børn med syge søskende føler sig overset af forældrene

Annonce