Annonce
Aarhus

Radikal profil fejrer 40 års fødselsdag med stor beslutning: Vil udløse kampvalg om lederposten i partiet

Eva Borchorst Mejnertz, byrådsmedlem for Radikale Venstre, fylder 40 år torsdag 30. juli. Foto: Jette Jaacks Photography
Eva Borchorst Mejnertz går efter at blive Radikale Venstres spidskandidat ved næste kommunalvalg og udløser dermed formentlig et kampvalg i partiet. Det har været en svær beslutning at gå efter magten, for det er ikke let at balancere politiske ambitioner med et privat job og familieliv, fortæller hun i dette interview.
Annonce

AARHUS: 30. juli runder det radikale byrådsmedlem, Eva Borchorst Mejnertz, 40 år.

Den svenske filmskuespiller Ingrid Bergman har engang udtalt, at 'alder er som at bestige et bjerg. Man bliver nok lidt forpustet, men man får en langt bedre udsigt'.

Det med udsigten kan Eva Borchorst Mejnertz tale med om. Her, sådan cirka halvvejs på livets klatretur, har hun nemlig udsigt til en skillevej.

Enten skal hun gå benhårdt efter en politisk karriere på fuld tid, når der næste år er kommunalvalg.

Eller også skal hun lægge de politiske ambitioner på hylden og vende tilbage til sit civile job som gymnasielærer.

Annonce

Går efter magten

Eva Borchorst Mejnertz italesatte selv spørgsmålet i starten af juli måned i et interview i Stiften, hvor hun luftede sine ambitioner om at stille op som spidskandidat for de Radikale ved det kommende kommunalvalg i 2021.

Dengang havde hun dog endnu ikke truffet en endelig beslutning, fortalte hun.

Det har hun nu.

- Ja, beslutningen er truffet. Jeg har brugt lang tid gennem foråret på at overveje det, også fordi jeg ikke ville skabe en svær situation for Rabih (Radikales nuværende politiske leder, red.). Men jeg er nået frem til, at det er positivt, at han ikke er den eneste kandidat til posten. Det giver et stærkere mandat, hvis baglandet har flere at vælge imellem. Så nu får vi se, hvad medlemmerne siger til oktober, når der er opstillingsmøde, siger Eva Borchorst Mejnertz.

Eva Borchorst Mejnertz

Født 30. juli 1980.

Opvokset i Beder i bofællesskabet Sol & Vind.

Har taget en cand.mag i samfundsfag med sidefag i engelsk på Aarhus Universitet og er i dag ansat som lektor på Aarhus Katedralskole, hvor hun underviser i samfundsfag, engelsk og innovation.

Har i forbindelse med sit byrådsarbejde taget orlov fra jobbet som gymnasielærer.

Gift med Nikolaj og har tre børn - Birk på 12 år, Emma Pil på snart ni år, og Olivia på fire år.

Dermed er banen kridtet op til kampvalg mellem hende og den nuværende politiske leder af de Radikale i Aarhus, Rabih Azad-Ahmad, der i dag sidder som kulturrådmand.

Han har allerede meldt ud, at også han ønsker at genopstille og føre sit politiske arbejde videre, og at han i øvrigt ser det som et demokratisk sundhedstegn at få en modkandidat i Eva Borchorst Mejnertz.

Annonce

Kom bag på sig selv

Eva Borchorst Mejnertz blev valgt ind i byrådet ved valget i 2017 og sidder blandt andet som forkvinde for Børn- og Ungeudvalget.

Privat er Eva Borchorst Mejnertz gift med Nikolaj og har tre børn. Foto: Jette Jaacks Photography

I byrådssalen er hun optaget af sociale spørgsmål og klima, men har - lidt til sin egen overraskelse - også gjort sig bemærket i sager om byudvikling.

Blandt andet sagen om Rolighedsvej i Risskov, hvor hun har været blandt de mest højlydte kritikere af, at Teknik og Miljøforvaltningen under Bünyamin Simsek (V) har til hensigt at ændre en lokalplan til fordel for en privat bygherre bare to år efter, den blev nedfældet.

- Rolighedsvej er bare en af flere sager. Jeg havde ikke regnet med, at byudvikling skulle komme til at fylde så meget for mig, men det hænger måske sammen med, at jeg har en meget stærk retfærdighedssans.

- Der er en bred oplevelse i byen af, at der er sådan en fortætningsmafia, der bare vil bygge højt og tæt over det hele. I Radikale går vi også ind for fortætning af klimahensyn, men jeg mener samtidig, at det er vigtigt, at vi følger de politikker, der er vedtaget på området. Derfor er jeg meget optaget af at lytte til folk i byggesager og give dem en oplevelse af at de bliver hørt og inddraget. Det må aldrig blive en skinproces, siger Eva Borchorst Mejnertz.

Annonce

Føler opbakning

Nu er spørgsmålet, om det radikale bagland også har bidt mærke i hendes bestræbelser. Om de ser hende som det bedste bud på en politisk leder?


Min fornemmelse er, at jeg har opbakning fra en bred skare.

Eva Borchorst Mejnertz, byrådsmedlem for Radikale Venstre.


En gammel sandhed i politik siger, at man aldrig skal stille et spørgsmål, man ikke selv kender svaret på.

Således føler Eva Borchorst Mejnertz sig også sikker på, at hun har stor opbakning i partiet.

- Min fornemmelse er, at jeg har opbakning fra en bred skare, og jeg har fået mange fortrolige henvendelser både fra det radikale bagland, men også andre, som bakker op om, at jeg stiller op, siger Eva Borchorst Mejnertz.

Det til trods har beslutningen ikke givet sig selv. Den 40-årige politiker er mor til tre og har desuden job som gymnasielærer.

Det sidste har hun dog haft orlov fra i forbindelse med sit byrådsarbejde. Der er ganske enkelt ikke timer nok i døgnet til både at pleje karriere, familie og politik.

- Familien er det allervigtigste for mig, og mange har også sagt til mig, at jeg skulle vente med det politiske til senere i livet, når børnene er blevet større. Men det er et dårligt argument, synes jeg, for jeg har selv haft behov for, at der var sådan en som mig i byrådet. En som ved hvordan det er at have børn i vuggestue og skole lige nu, siger Eva Borchorst Mejnertz.

Annonce

Politik - uanset hvad

Til august starter hun op igen som gymnasielærer på 30 procent af normal arbejdstid. Men drømmen er at opnå en rådmandspost, der er en fuldtidsstilling, så hun kan koncentrere sig fuldt om det politiske.

Hvis du ikke bliver spidskandidat eller rådmand, fortsætter du så alligevel som menigt byrådsmedlem?

- Ja, det gør jeg. Stiller man op, så stiller man op. Jeg er sådan indrettet, at når jeg gør noget, så gør jeg det ordentligt. Man skal ikke sidde og holde på en plads, hvis man ikke leverer, og jeg synes også jeg har vist, at jeg kan trække et stort læs i denne byrådsperiode.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Nye restriktioner for børn og lærere når skolerne starter

Aarhus

Smukfest i baghaven i en Aarhus-forstad

Indland

Testcentre i Aarhus, Skanderborg og Horsens har flere dages ventetid på coronatest

Annonce