Annonce
Byudvikling

Radioaktiv bunker i Aarhus er svær at slippe af med: Meget dyrere og mere bøvlet end ventet

I et hjørne af et nyt stort boligområde i Aarhus er der en radioaktiv bunker. Den skulle egentlig allerede være brudt ned og fjernet, men den øvelse viser sig at være langt mere besværlig end forventet. Fotos: Søren Bidstrup, Axel Schütt
I to år har regionen forsøgt at få gang i nedbrydningen af to kælderrum forurenet med radioaktiv stråling. Men tidsplanen er faldet sammen, og det kniber alvorligt med at se de hurtige og billige løsninger.

AARHUS: I begyndelsen var de to kælderrum blot en irriterende sten i skoen.

Men nu er to radioaktivt forurenede rum i en bunker midt i Aarhus blevet til en tung klods om benet på ikke mindst Region Midtjylland.

I to år har regionen arbejdet på at nedbryde rummene, der i 10 år var base for radioaktive dele af udstyr til at lave PET-scanninger af patienter på kommunehospitalet ved Nørrebrogade.

Annonce

Men den slags nedbrydningsarbejde kræver godkendelser. Og det er endnu ikke lykkedes at lave en plan, som myndighederne vil blåstemple . Håbet var ellers, at de to rum ville være væk ved nytårsskiftet. Men sådan bliver det ikke.

I Region Midtjylland håndterer Aarhus Universitetshospital sagen. Hospitalsfysiker og lektor, ph.d Søren Baarsgaard Hansen fra afdelingen for Nuklearmedicin og PET er hospitalets faglige frontfigur i situationen omkring kælderrummene.

- Indtil videre har vi i hvert tilfælde brugt 1.000 arbejdstimer på sagen. Det her er blevet væsentligt mere besværligt og en helt del dyrere end forventet. Og vi er desværre langt fra i mål endnu, siger Søren Baarsgaard Hansen

Farvel til hospitalet

Aarhus Kommunehospital lukkede i 2019.

Det skete i forbindelse med en stor kabale, hvor patienter, personale og udstyr fra flere Aarhus-hospitaler flyttede til Aarhus Universitetshospital i Skejby.

Allerede ved lukningen var kommunehospitalets bygninger solgt til Forskningsfondens Ejendomsselskab A/S ( FEAS). Siden er der arbejdet på at omdanne komplekset til Universitetsbyen, der nu står så godt som klar.

Den radioaktive kælder ligger under jorden tæt på hjørnet af Nørrebrogade og Trøjborgvej - nærmest under mindestenen for Rytterfægtningen. Foto: Skærmdump fra maps.google.com

I det øverste nordlige hjørne af det tidligere hospitalsområde er der imidlertid to radioaktive rum. Rummene har været hjemsted for partikelacceleratorer, som ved brug til masser af PET-scanninger gennem 10 år har efterladt radioaktiv forurening i beton og metal.

Ifølge købsaftalen har regionen ved Aarhus Universitetshospital ansvaret for håndteringen af de to særlige rum. Planen er at bryde dem ned.

Annonce

Ude af balance

Ifølge Søren Baarsgaard Hansen er der ikke grund til bekymring for radioaktiv stråling fra faciliteterne under jorden midt i Aarhus.

Han oplyser, at den samlede radioaktivitet i rummenes materiale er betydeligt mindre end den radioaktivitet, som en patient i en PET-scanner udsættes for ved brug af injicerede sporstof.

Derfor kan myndighedernes krav omkring nedbrydningen af kælderrummene virke ude af balance. Men det skyldes, at der er tale om radioaktivt affald. Det er et affaldsområde med kolossal opmærksomhed såvel nationalt som i internationalt regi.

Søren Baarsgaard Hansen, Aarhus Universitetshospital

- Derfor kan myndighedernes krav omkring nedbrydningen af kælderrummene virke ude af balance. Men det skyldes, at der er tale om radioaktivt affald. Det er et affaldsområde med kolossal opmærksomhed såvel nationalt som i internationalt regi, forklarer hospitalsfysikeren.

Den afgørende hurdle for nedbrydningen af rummene er en såkaldt "dekommissioneringsplan".

Den skal regionen udarbejde og have godkendt i Enhed for Strålebeskyttelse, der med afsæt i lovgivningen er Sundhedsstyrelsens øverste myndighed på området.

Annonce

Bestrålet beton

Region Midtjylland har allerede i flere omgange forsøgt at få godkendt en plan med eksempelvis beskrivelser af håndteringen af de ca. 200 tons materialer fra de nedbrudte rum.

Men Enheden for Strålebeskyttelse har dumpet elementer i de indsendte planer, og der arbejdes nu på en ny af slagsen.

Kommunehospitalet og den radioaktive bunker

Aarhus Kommunehospital åbnede i 1893. Siden blev hospitalet ved Nørrebrogade udvidet og moderniseret talrige gange frem til lukningen i 2019.

Det skete blandt andet i 2009 blev, da der blev taget nye faciliteter i brug i forbindelse med PET-scanninger på det tidligere kommunehospital ved Nørrebrogade i Aarhus.

Det gjaldt blandt andet såkaldte "cyklotronbunkere". Det er afskærmede kælderarealer, som frem til hospitalets lukning i 2019 husede partikelacceleratorer. En partikelaccelerator er en cyklotron.

En partikelaccelerator producerer sporstoffer til PET-scanninger. I cyklotronerne laves der ustabile isotoper ved at bombardere et stof med positivt ladede partikler. Processen danner imidlertid også neutroner, der spredes omkring maskinen og skaber radioaktiv forurening.

I bunkerne arbejder maskinerne bag tykke betonkonstruktioner. Beton, metal og andre elementer i faciliteterne bliver dog gradvist mere og mere radioaktive, når partikelacceleratoren arbejder.

En af ømme tæer i planen er de mange ton bestrålet beton fra rummene.

I øjeblikket er det regionens håb, at myndighederne vil give grønt lys til at bruge betonen under vejbelægninger.

- Vi har indikationer på, at Enhed for Strålebeskyttelse vil acceptere den plan. Men det er en svær situation på grund af væsentlige lovændringer i 2018 og 2019. Dem arbejder myndighederne også på at finde en kurs i, fortæller Søren Baarsgaard Hansen.

Annonce

En voldsom regning

Regionens ny sikkerhedsplan for fjernelsen af de to radioaktive kælderrum er sandsynligvis klar til vurdering hos myndighederne i begyndelsen af 2022.

Til den tid er det også muligt at sætte mere præcise tal på den regning, som projektet for rummene nær krydset mellem Trøjborgvej og Nørrebrogade ender med at udløse.

Radioaktivet materiale fra en bunker midt i Aarhus skal deponeres hos Dansk Dekommissionering ved Roskilde. Det er ekstremt dyrt. Prisen kan komme helt op og ramme 40 millioner kroner. Foto: NIels Ahlmann Olesen

Budgettet blev allerede i august i år hævet fra ca. 6,5 til 14 millioner kroner.

- Regningens størrelse hænger nøje sammen med behovet for at deponere affald. Det kan kun ske et sted i Danmark, og prisen er 200 kroner per kilo. Derfor bliver det voldsomt dyrt, hvis vi ikke får lov til at benytte den nedbrudte beton i vejanlæg, fortæller Søren Baarsgaard Hansen

Enhed for Strålebeskyttelse har skriftligt oplyst til avisen, at afviklingen af det såkaldte cyklotronanlæg i Aarhus er den første af sin slags.

Ifølge enheden er det derfor naturligt, at der er flere step i sagsbehandlingen, før Sundhedsstyrelsen forventeligt giver endelig tilladelse til afviklingen.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Nu skal fisk tjekkes for gift fra brandskole i Aarhus: - Det er et forbandet farligt stof, så vi går med livrem og seler

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Kraftigt snefald på vej: Snestorm rammer store dele af Jylland

Aarhus For abonnenter

Ny by på landet: Stor boligforening er vild med planer om en lav by på markerne

Alarm 112

Politiet tvunget til at påkøre 'førerløs' bil: Kørte over for rødt to gange og ignorerede politiets blink

Alarm 112

Frontalt sammenstød: Person kørt med politieskorte til Skejby efter alvorlig ulykke

Messerschmidt afviser Thulesen: Jeg kan godt blive formand

Aarhus For abonnenter

Franske finesser: Restaurant ET har gennem 13 år holdt højt niveau

Byudvikling

Kæmpe plan for midtby: Se de 13 områder, der skal fornyes de næste fem år

Aarhus

Søstrene Grene udvider og optimerer butik i Bruuns Galleri: Se den nye indretning her

Anklager kræver trecifret millionbøde til Dan-Bunkering og vil sende direktør i fængsel

Aarhus

Galt eller genialt? To politikere vil lægge tag på Aarhus Syd Motorvejen

AGF For abonnenter

Kommentar: Skulle vi ikke lige få bolden med? AGF-efteråret har været en skuffende rodebutik

Aarhus

Frygter for fremtiden: - Jeg tør ikke tænke på, hvor mange sygeplejersker, der siger deres stilling op de næste måneder

Annonce