Annonce
Debat

Restriktionerne strammer: Vi sender nye nødblus fra erhvervslivet

"Det er velkendt, at især oplevelsesøkonomien med kulturlivet, restaurationer og hoteller m.fl. lider under coronaen. Opsparingen er ved at være opbrugt, og der er begrænsede ressourcer at stå imod med. Det gælder også de virksomheder, som leverer ydelser og produkter til ovennævnte brancher", skriver Marc Perera Christensen fra Erhverv Aarhus. Foto: Jens Thaysen
Annonce

DEBAT: Da statsminister Mette Frederiksen forlod skærmen i fredags, røg flere erhvervsledere til tasterne på sociale medier og i mails til undertegnede og Erhverv Aarhus. De nye og forlængede restriktioner betyder, at mange af landets hårdtprøvede virksomheder har behov for nye coronatiltag for at holde forretningen kørende.

Regeringen og folketingets partier forhandler i disse dage om, hvordan man bedst muligt kan redde så mange virksomheder og arbejdspladser som muligt. Det er velkendt, at især oplevelsesøkonomien med kulturlivet, restaurationer og hoteller m.fl. lider under coronaen. Opsparingen er ved at være opbrugt, og der er begrænsede ressourcer at stå imod med. Det gælder også de virksomheder, som leverer ydelser og produkter til ovennævnte brancher.

Et godt eksempel er Jydsk Emblem Fabrik, en 134 år gammel virksomhed i fjerde generation med 25 ansatte. Coronatiden har været hård, og virksomheden har været tvunget til at tilpasse organisationen efter have mistet 35-40 procent af omsætningen og næsten 100 procent af indtjeningen pga. corona.

Med den nye skærpelse af forsamlingsforbuddet er forretningsgrundlaget tyndt som is for en virksomhed som Jydsk Emblem Fabrik, som lever af at levere produkter til oplevelsesøkonomien. Og mange andre virksomheder i vidt forskellige brancher er i en tilsvarende situation.

Derfor vil vi gerne være med til at sende et par nødvendige nødblus i luften på vegne af de mange pressede virksomheder. Først og fremmest bør regeringen genindføre lønkompensationerne hurtigst muligt.


Det er nu, vi lægger tryk på beslutningstagerne. Vi opfordrer derfor alle til at dele gode forslag og ideer med os og andre relevante aktører, så vi kan adressere dem overfor de rette beslutningstagere.


Hvis der fortsat er krav om 25 procent egenbetaling fra virksomhederne, er det oplagt, at medarbejdere må komme på arbejde 25 procent af tiden. Dette sikrer kontakt og dialog med medarbejderne, frem for at man mister tilknytningen til arbejdspladsen.

Derudover vil vi gerne opfordre til, at man gentænker, hvordan man indfører restriktioner, når smittetrykket stiger. Hvis man skeler til andre lande, vil man se, at de har tydelige varslingssystemer med illustrationer og planer, der beskriver, hvilke restriktioner og anbefalinger, der træder i kraft afhængigt af smitteniveauet. Det betyder, at man kan forberede sig og nemmere kan gennemskue, hvorfor, hvad og hvornår.

Erhvervslivet er simpelthen nødsaget til at have længere tid til at forberede sig på scenarierne. I øjeblikket er den stærkeste indikation på nye restriktioner, når Mette Frederiksen indkalder til pressemøde. Så ved man, at der er noget i gære. At man i løbet af få dage skal omstille forretningen, krydse fingre og håbe på relevante tiltag fra regeringen og lokale myndigheder, som kan afhjælpe situationen.

Hos Erhverv Aarhus er vi med i koret af interesseorganisationer, som opfordrer beslutningstagerne til at lytte til erhvervslivets behov i denne situation. Virksomhederne kan agere, hvis der er gennemsigtighed og logik i myndighedernes anbefalinger og restriktioner. Og virksomhederne kan holdes i live med nye hjælpepakker og tiltag. F.eks. diskuterer man lige nu muligheden for, at de virksomheder, som er så hårdt ramt af coronakrisen, at de ikke har nogen omsætning, skal kunne lægges i dvale for at undgå en konkurs.

Det er nu, vi lægger tryk på beslutningstagerne. Vi opfordrer derfor alle til at dele gode forslag og ideer med os og andre relevante aktører, så vi kan adressere dem overfor de rette beslutningstagere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Tilfreds AGF-træner efter nederlag: - Nogle gange er det vigtigt at forstå, hvilket niveau det her foregår på

AGF

Patrick Olsen: FCM har en klassetrup, men det har vi altså også

Annonce